Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο Το Δίκτυο στην Υπηρεσία της Εκπαίδευσης

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς

Προστασία από ανεπιθύμητη αλληλογραφία (spam) - Οι επιλογές του απλού χρήστη

Οι επιλογές του απλού χρήστη

Τι μπορεί να κάνει ο τελικός χρήστης για να προστατευτεί από την ενοχλητική αλληλογραφία.
 

Συνδεθείτε με το όνομα χρήστη και τον κωδικό σας και μεταβείτε στην περιοχή 'mySch' -> 'Ο Λογαριασμός μου' ->'Προστασία από την ανεπιθύμητη αλληλογραφία (spam)' για να ρυθμίσετε την προστασία του λογαριασμού σας στο ΠΣΔ.

Προγράμματα αλληλογραφίας με δυνατότητα εντοπισμού της ενοχλητικής αλληλογραφίας (Spam - Junk Email)

Τα σύγχρονα προγράμματα αλληλογραφίας όπως το Microsoft Outlook 2003, Mozilla Mail κλπ επιτρέπουν αυτόματα τον εντοπισμό και το φιλτράρισμα του spam. Χρησιμοποιούν διάφορες τεχνικές  η πιο γνωστή από τις οποίες είναι η Bayesian filtering και διάφορες παραλλαγές. Τα προγράμματα αυτά επιτρέπουν τον διαχωρισμό του spam σε ξεχωριστό φάκελο π.χ. Junk Email στο Microsoft Outlook ή επιτρέπουν στον χρήστη την οριστική διαγραφή των μηνυμάτων που χαρακτηρίζονται ως Junk Email.
 

Xρήση white lists

Tα ίδια προγράμματα επιτρέπουν  στον χρήστη να  συντηρεί στον υπολογιστή του black και white lists.  Mε την τεχνική αυτή επιτρέπεται η παραλαβή μηνυμάτων μόνο από τους χρήστες που υπάρχουν στην white list η οποία μπορεί να επεκτείνεται και στο βιβλίο διευθύνσεων που συντηρεί ο χρήστης στο πρόγραμμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του.
 

Φιλτράρισμα με βάση τον αποστολέα και το περιεχόμενο

Τα σύγχρονα προγράμματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου παρέχουν τη δυνατότητα στο χρήστη να ορίσει φίλτρα με βάσει το περιεχόμενο και τον αποστολέα και να αποφασίσει τι θα κάνει το μήνυμα αυτό. Έτσι ο χρήστης  αποκλείει ανεπιθύμητους αποστολείς ενώ μπορεί να κάνει φιλτράρισμα και με βαση το περιεχόμενο του μηνύματος. Για παράδειγμα με δική του ευθύνη ορίζει κάθε μήνυμα με τη φράση FREE LIVE PICTURE να χαρακτηρίζεται ως spam και/ή να διαγράφεται ή να αποθηκεύεται σε ξεχωριστό φάκελο.
 

Εξελιγμένα προγράμματα φιλτραρίσματος.

Υπάρχει μια σειρά από εξελιγμένα ελεύθερα και εμπορικά προγράμματα spam φίλτρων. Παραθέτουμε τη συλλογή που αναφέρεται στη σελίδα http://www.de.sorbs.net/spamfo/prevention.shtml#7.1.6  η οποία είναι ενδεικτική των λύσεων που κυκλοφορούν.


Ελεύθερα φίλτρα  spams για Windows
Εμπορικά/Shareware φίλτρα spam για Windows
Στην ίδια σελίδα αναφέρονται και αντίστοιχα εργαλεία για Unix κλπ.
 

Μειονεκτήματα

Το μειονέκτημα των πιο πάνω λύσεων και με δεδομένο τον τρόπο λήψης της αλληλογραφίας από τους χρήστες (POP3 και IMAP) είναι ότι η δράση αυτών των φίλτρων απαιτεί την λήψη της αλληλογραφίας στο γραμματοκιβώτιο του χρήστη και την εφαρμογή των κανόνων μετά από αυτό.
Αυτό επιβαρύνει την γραμμή του χρήστη και προκαλεί εκνευρισμό όταν μέσω απλής σύνδεσης PSTN ο χρήστης πρέπει να λάβει και τον όγκο της αλληλογραφίας Spam.
Yπάρχουν φίλτρα τα οποία μπορούν να εφαρμοστούν στην πλευρά του mail server πριν την είσοδο των μηνυμάτων στο γραμματοκιβωτίου του χρήστη αλλά για την εφαρμογή απαιτούν υποστήριξη από τον παροχέα υπηρεσιών Διαδικτύου, ο οποίος μπορεί να παρέχει την εν λόγω προστασία με όρους και προϋποθέσεις που αυτός επιλέγει.
 

 

Σελίδα 5 από 11 Όλες οι Σελίδες

 

Υποστήριξη

Πως μπορώ να...
Οδηγίες
Συχνά Ερωτήματα
Ασφάλεια & Προστασία
 
 

Η IP διεύθυνσή σας είναι: 54.162.8.185