Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο Το Δίκτυο στην Υπηρεσία της Εκπαίδευσης

 • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
 • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
 • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς
Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο Πως μπορώ να... Πώς μπορώ να στείλω αλληλογραφία όταν συνδέομαι από άλλο πάροχο
Πως μπορώ να...

Πώς μπορώ να στείλω αλληλογραφία όταν συνδέομαι από άλλο πάροχο

Ένα πολύ συνηθισμένο πρόβλημα που δημιουργείται από την προσπάθεια αποστολής αλληλογραφίας με τους mail servers του Πανελληνίου Σχολικού Δικτύου (ΠΣΔ) ενώ η σύνδεση γίνεται από άλλο δίκτυο. Σε αυτή την περίπτωση δεν είναι δυνατή η αποστολή e-mail εκτός ΠΣΔ. Το φαινόμενο αυτό είναι  συνηθισμένο  τον τελευταίο καιρό λόγω της χρήσης συνδέσεων ADSL .  
 
Οι χρήστες μας ενώ συνδέονται με ADSL μέσω άλλων παρόχων χρησιμοποιούν το e-mail του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου. Η άρνηση αποστολής μηνυμάτων σ΄ αυτή τη περίπτωση δεν είναι βλάβη η κάποιο μειονέκτημα.
 
Είναι βασική αρχή ασφαλείας που ακολουθείται από όλα τα δίκτυα, όταν η σύνδεση γίνεται από το δίκτυο ενός φορέα να μην είναι δυνατή η χρήση των mail servers ενός άλλου φορέα για την αποστολή  μηνυμάτων.
 
Το φαινόμενο παρατηρείται κατά  τη χρήση  προγραμμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, (Outlook, Thunderbird κλπ). Δεν συμβαίνει αντίστοιχα στο  webmail (πρόσβαση στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο   από το webmail.sch.gr ή από την πύλη του ΠΣΔ www.sch.gr )
 
 
Αντιμετώπιση φαινομένου
Ένας τρόπος αντιμετώπισης του, είναι η ενεργοποίηση ελέγχου ταυτότητας (SMTP authentication). Το SMTP authentication είναι ένα εξελιγμένο χαρακτηριστικό που προσφέρει το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο.
Για την ενεργοποίηση του θα πρέπει στην εφαρμογή Οutlook Εxpress να εκτελέσετε τα παρακάτω βήματα:

 1. Από την γραμμή μενού επιλέγουμε "Εργαλεία->Λογαριασμοί.
 2. Μεταβαίνουμε στην καρτέλα αλληλογραφία
 3. Επιλέγουμε τον λογαριασμό αλληλογραφίας μας και πατάμε το κουμπί "Ιδιότητες"
 4. Στο παράθυρο που εμφανίζεται επιλέγουμε "Διακομιστές" και τσεκάρουμε την επιλογή "Απαιτείται έλεγχος ταυτότητας από τον διακομιστή".
 5. Επιβεβαιώνουμε  ότι χρησιμοποιούμε τον mail servers του Π.Σ.Δ. mail.sch.gr  τόσο ως διακομιστή εξερχόμενης όσο και ως διακομιστή εισερχόμενης αλληλογραφίας.

Ανάλογη διαδικασία  μπορεί  να ακολουθήσει κανείς και σε άλλα προγράμματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ( Microsoft Outlook, Mozilla κλπ)
 
Αυτή είναι η λύση που συνιστούμε για τους λογαριασμούς e-mail του ΠΣΔ. Κάθε άλλη λύση, αν και λειτουργεί μερικές φορές, δεν είναι γενική και συναντά προβλήματα με αυστηρούς ελέγχους (πχ SPF) που εφαρμόζουν ορισμένοι διακομιστές ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο διαδίκτυο.
 
Εν κατακλείδι θα συνιστούσαμε σε όλους τους χρήστες μας να ενεργοποιήσουν την απλή αυτή ρύθμιση.
 
Ειδική περίπτωση
Δίκτυα τα οποία δεν επιτρέπουν  συνδέσεις σε εξωτερικούς διακομιστές εξερχόμενης αλληλογραφίας  (SMTP θύρα 25):

 • Το Πρόβλημα : Πολλά δίκτυα δεν επιτρέπουν πλέον συνδέσεις σε εξωτερικούς διακομιστές αλληλογραφίας.
 • Η Λύση:  Χρήση της θύρας 587  αντί της 25.

      Αρχικά θα πρέπει να έχετε κάνει τις ρυθμίσεις του SMTP authentication όπως αναφέρεται  πιο πάνω.
      Στη συνέχεια στις ρυθμίσεις του λογαριασμού σας στο πρόγραμμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και  στις επιλογές «Για προχωρημένους», Advanced ή «More settings» θα  πρέπει να ορίσετε στον διακομιστή εξερχόμενης αλληλογραφίας  αντί για τη θύρα 25, τη θύρα 587.

 • Περιορισμοί: Δεν λειτουργεί η ασφαλής σύνδεση στο Outlook Express. (Λειτουργεί σε Mozilla,  Microsoft Outlook και άλλα σύγχρονα προγράμματα αλληλογραφίας που υποστηρίζουν TLS ή αυτόματη επιλογή μεταξύ TLS/SSL)

 

Σελίδα 3 από 10 Όλες οι Σελίδες

 

Υποστήριξη

Πως μπορώ να...
Οδηγίες
Συχνά Ερωτήματα
Ασφάλεια & Προστασία
 
 

Η IP διεύθυνσή σας είναι: 54.162.8.185