Συμμετοχή στην 7η Παγκόσμια Μαθητική Ολυμπιάδα Ρομποτικής που πραγματοποιήθηκε στις Φιλιππίνες

ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ, Νοεμβρίος 2010. Μόνο 21 & 32 δευτερόλεπτα ο χρόνος που χρειάσθηκαν τα ρομπότ των μαθητών της Πτολεμαΐδας για να εκτελέσουν τις αποστολές τους στην 7η Ολυμπιάδα Ρομποτικής.

 Επέστρεψε το βράδυ της Δευτέρας 8 Νοεμβρίου 2010 από τη Μανίλα των Φιλιππίνων όπου συμμετείχε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά σε Ολυμπιάδα Ρομποτικής η αποστολή της Εκπαιδευτικής Ρομποτικής Πτολεμαΐδας, μεταφέροντας στις αποσκευές της πολύτιμες εμπειρίες και αξιοθαύμαστα αποτελέσματα. Οι μαθήτριες Γκέρτση Αφροδίτη, Ζαραφίδου Αναστασία, Κοκκινίδου Ειρήνη της Α? τάξης του 3ου ΓΕ.Λ. Πτολεμαΐδας και οι μαθητές Ζαραφίδου Κυριακή, Κοκκινίδης Τηλέμαχος και Τσαχουρίδης Νϊκος από το 9ο Δημοτικό Σχολείο Πτολεμαΐδας στελέχωσαν τις δύο ομάδες της αποστολής μας, διαγωνίστηκαν στην τεχνική κατηγορία του γυμνασίου και του δημοτικού αντίστοιχα. Προπονητές των ομάδων ήταν οι εκπαιδευτικοί και Ζαραφίδης Χαράλαμπος, Παπαγεωργιάδου Σοφία και Χατζησάββας Βασίλης. Το όλο εγχείρημα στηρίχθηκε τεχνικά από το Κέντρο Πληροφορικής και νέων Τεχνολογιών της Πτολεμαΐδας και οικονομικά από την Ε.Λ.Μ.Ε. Εορδαίας, το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Εορδαίας, το Δήμο Πτολεμαΐδας, Δ.Ε.Η. και τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό W.R.O. Hellas.

Χρειάστηκαν 2 χρόνια προετοιμασίας, 40 ώρες ταξίδι, περισσότερα από 20.000 χιλιόμετρα και 3 πολύ δύσκολες μέρες στη Μανίλα. Η διάρκεια του διαγωνισμού ξεπέρασε τις 18 ώρες στις δύο μέρες που εξελίχθηκε. Από τις αρχικά 13.000 ομάδες, στην τελική φάση του διαγωνισμού προκρίθηκαν και συμμετείχαν περίπου 1.200 μαθητές από 22 χώρες και όλες τις ηπείρους. Αντιπροσωπεύθηκαν χώρες όπως Κορέα (61 συμμετοχές), Κίνα (53),  Ταϊπέι (65), Φιλιππίνες (56),  Ιαπωνία (37),  Ινδονησία (38), Ρωσία (18), Αυστραλία, Δανία, Γερμανία, Περού, ? και Ελλάδα (11).
Η αποστολή μας ήταν από τις πιο ολιγομελείς καθώς το πλήθος των συμμετοχών εξαρτάται από τον αριθμό των ομάδων που λαμβάνουν μέρος στην προκριματική φάση που διοργανώνεται σε εθνικό επίπεδο.
Την Ελληνική αποστολή υποδέχθηκε κατά την άφιξή της στο αεροδρόμιο η Πρέσβης κα Πολυξένη Στεφανίδου πλαισιωμένη από συνεργάτες της και καθ? όλη τη διάρκεια της Ελληνικής αποστολής στις Φιλιππίνες υπήρξε συνεχής παρουσία στελεχών της πρεσβείας κοντά της.
Η κάθε ομάδα μπορούσε να αγωνιστεί σε ένα από τα τρία τμήματα του διαγωνισμού. Το πρώτο ήταν καθαρά τεχνικό (regular)  το δεύτερο έδινε περισσότερα περιθώρια για τη δημιουργικότητα και φαντασία (open) και τέλος υπήρχε και ξεχωριστό πρωτάθλημα ρομποτικού ποδοσφαίρου 2 x 2 οποίο συμμετείχαν 21 ομάδες. Στα δύο πρώτα τμήματα υπήρχαν ηλικιακές κατηγορίες δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου.