«Η αφήγηση του Ολοκαυτώματος μέσα από την Τέχνη και την Τοπική Ιστορία»

ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ Α’& Β’ ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΤΗΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

Θέμα:  «Η αφήγηση του Ολοκαυτώματος μέσα από την Τέχνη και την Τοπική Ιστορία»

Την Τρίτη 26/03/2019 δόθηκε συνέντευξη τύπου στα τοπικά μέσα ενημέρωσης που είχε ως στόχο την ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας (των μαθητών όλων των σχολείων ανεξάρτητα από τη βαθμίδα φοίτησης, των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων, των εκπαιδευτικών, των μελών των διαφόρων θρησκευτικών κοινοτήτων και κάθε ευαισθητοποιημένου πολίτη), στην οποία ανακοινώθηκε ότι ηΑκαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου – Ερευνητικό Κέντρο, μετά από σχετική έγκριση της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων, και σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, την Ισραηλιτική Κοινότητα Βόλου και το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδοςοργανώνει και υλοποιεί αποκλειστικά για το τρέχον σχολικό έτος 2018-19 Εκπαιδευτικό Πιλοτικό Πρόγραμμα για την ιστορία και τη διδασκαλία του Ολοκαυτώματος.

Εκτός από τον Διευθυντή της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου Δρ. Παντελή Καλαϊτζίδη, στη συνέντευξη μετείχαν εκ μέρος του Διευθυντή της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Δρ. Σωκράτη Σαβελίδη, η κ. Σοφία Κανταράκη, υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων, ο Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου κ. Μαρσέλ Σολομών και από την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών η υπεύθυνη για την υλοποίηση του Προγράμματος κ. Τάνια Αβέλλα.

Τονίστηκε η καινοτομία του συγκεκριμένου Προγράμματος με το οποίο γίνεται πράξη το άνοιγμα της σχολικής κοινότητας και η συνεργασία με τοπικούς και εθνικούς φορείς αλλά και η συνεργατική-αλληλεπιδραστική εργασία μαθητών/τριων και των εκπαιδευτικών τους μέσα από κοινές δράσεις παρά τη χιλιομετρική απόσταση των σχολείων και του τόπου μόνιμης κατοικίας.

Ακολούθησε συνάντηση με τους εκπροσώπους των συνδιοργανωτών φορέων καθώς και με τους εκπαιδευτικούς που λαμβάνουν μέρος στο πρόγραμμα, με τους οποίους αναπτύχθηκε γόνιμος διάλογος και προβληματισμός.Οι εκπαιδευτικοί που λαμβάνουν μέρος στο Πρόγραμμα είναι: Γκούρου Αγγελική, ΠΕ02 (Φιλολόγων) 8ο ΓΕΛ Βόλου, Ζαρκάδα Γιαννούλα, ΠΕ02 (Φιλολόγων), ΓΕΛ Καναλίων, Καπραβέλου Αλεξία, ΠΕ02 (Φιλολόγων), ΓΕΛ Σκοπέλου, Μελισσουργού Βασιλική, ΠΕ02 (Φιλολόγων), 3oΓΕΛ Βόλου, Μούρτζη Αλεξάνδρα, ΠΕ02 (Φιλολόγων), ΓΕΛ Αγριάς, και Παπανικολάου Δημήτριος, ΠΕ01 (Θεολόγων), ΓΕΛ Καναλίων. Οι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν στη συνάντηση εξέθεσαν τις προσδοκίες τόσο τις δικές τους όσο και των τριάντα έξι (36) συμμετεχόντων μαθητών τους.

Στη συζήτηση συμμετείχε με τηλεδιάσκεψη η κ. Βασιλική Κεραμίδα, υπεύθυνη του Προγράμματος εκ μέρους της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων, η οποία αφού συνεχάρη τους εκπαιδευτικούς για την ενεργό εμπλοκή και το ενδιαφέρον τους, τόνισε ότι η Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων και το Υπουργείο Παιδίας θα είναι αρρωγοί σ’ αυτήν την προσπάθεια. Επιπλέον, αφού εστίασε στη φιλοσοφία του Προγράμματος,εξήρε τη συμβολή της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου για την άμεση ανταπόκριση στην πρόσκληση του Υπουργείου και ανακοίνωσε μια σειρά νέων δράσεων που θα πραγματοποιηθούν από την καινούρια σχολική χρονιά.

Οι παρευρισκόμενοι/νες είχαν την ευκαιρία μέσα από βιντεοσκοπημένη παρουσίαση - αφήγηση ναμοιραστούν την εμπειρία και τα συναισθήματα του κ. Χρήστου Φραδέλλου, θεολόγου-εκπαιδευτικού (ΠΕ01) του 3ου ΓΕΛ Χανίων που με την ομάδα των μαθητών/τριών μετέβησαν για προσκύνημα στο «Κρατικό Μουσείο Άουσβιτς – Μπίρκεναου» στην Πολωνία, όπως ο ίδιος αποκάλεσε την εν λόγω επίσκεψη,μετά από βράβευση του σχολείου τους σε διαγωνισμό για το Ολοκαύτωμα.

Στο τέλος της συνάντησης συζητήθηκαν οι επόμενες κοινές δράσεις των εμπλεκομένων.

Για να δείτε την βιντεοσκοπημένη παρουσίαση - αφήγηση του Χρήστου Φραδέλλου πατήστε εδώ