ΒΙβλιοθήκη Koha στο 1ο Λύκειο Χολαργού

               Καλώς ήρθατε στην Περίκλειο Βιβλιοθήκη του 1ου Λυκείου Χολαργού!

Η Περίκλειος είναι η πρώτη δανειστική, on line βιβλιοθήκη Ελληνικού Δημόσιου σχολείου, που είναι powered by Koha (βραβευμένο ανοιχτού κώδικα λογισμικό διαχείρισης βιβλιοθηκών),  υποστηρίζει τους αγγλοαμερικανικούς κανόνες καταλογογράφησης (AACR2), καθώς και το πρότυπo  MARC 21 για τα βιβλιογραφικά δεδομένα. Ό,τι δηλ. πιο πρωτοποριακό  και σύγχρονο υπάρχει σήμερα στο χώρο των ψηφιακών πλέον βιβλιοθηκών και ακολουθείται από τη συντριπτική πλειοψηφία των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών στην Ελλάδα (και στην Κύπρο), την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας, αλλά και  πολλές δημοτικές ενότητες  και ιδιωτικές βιβλιοθήκες σ΄ όλη τη χώρα με τον αριθμό να αυξάνει συνεχώς. Σχολείο και Βιβλιοθήκη καθίστανται έτσι καινοτόμα και σημείο αναφοράς σ΄ όλη την εκπαιδευτική κοινότητα της Δευτεροβάθμιας, αλλά και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, και εμείς είμαστε περήφανοι γι΄αυτό!

Από τον OPAC (= κατάλογος) της βιβλιοθήκης: http://perikleioslibrary-1lyk-cholargos.gr, μπορείτε να έχετε πρόσβαση, σήμερα, σε περίπου 700 τεκμήρια εκ των οποίων αρκετά σπάνια, άλλα  σύγχρονα, αλλά και πολλά άλλα με τεράστιο ενδιαφέρον, αφού η έκδοσή τους φτάνει ως τις αρχές του 20ού αιώνα, ενώ κάποια  έπαψαν να εκδίδονται ή να κυκλοφορούν. Ως μέλη της βιβλιοθήκης, πέρα από το δανεισμό μπορείτε να ασκήσετε σύντομη κριτική στο περιεχόμενο ενός βιβλίου που διαβάσατε ή και να το βαθμολογήσετε.

Ο opac της βιβλιοθήκης λειτουργεί και ως κανονική ιστοσελίδα μέσω της οποίας μπορείτε να συνδέεστε με την ιστοσελίδα του σχολείου μας, το Ψηφιακό σχολείο, το φωτόδεντρο και το ΙΕΠ, επίπροσθετα με το blog της Περίκλειου Βιβλιοθήκης https://perikleioslibrary.wixsite.com/perikleiosblog, στο οποίο δημοσιεύουμε νέα, άρθρα, βιβλιοπαρουσιάσεις και κριτικές κλπ., αλλά και με τη λογοτεχνική ομάδα του σχολείου «Τα ψαχτήρια», όπου ενημερώνουμε για τις δραστηριότητές τους. Φέτος συγκεκριμένα και με πρωτοβουλία της Βιβλιοθήκης κλήθηκε μίλησε και απάντησε στα ερωτήματα των παιδιών της λογοτεχνικής ομάδας ο συγγραφέας Πέτρος Τατσόπουλος, πάνω στο βιβλίο του «Η καλοσύνη των ξένων», βιβλίο που πρωτύτερα είχε μελετήσει η ομάδα μαζί με τους υπεύθυνους καθηγητές. (Φωτογραφικό υλικό και βίντεο στο blog). Τέλος ο opac της βιβλιοθήκης συνδέεται και με το Facebook, όπου προβάλλονται οι νέες προσκτήσεις και οι όποιες άλλες δραστηριότητές της βιβλιοθήκης.

Όλα τα βιβλία που διατίθενται προς δανεισμό, φέρουν στη ράχη τους ετικέτες, spinelabels, σύμφωνα με τα στάνταρτς της Φιλοσοφικής σχολής του Καποδιστρίου Πανμίου Αθηνών, barcodes για να διευκολύνεται ο δανεισμός, αλλά και σφραγίδες που κατασκευάστηκαν με το logo της Περίκλειου και του 1ου Λυκείου Χολαργού αλλά και σφραγίδα δωρεάς για δωρητές, για βιβλία ξεχωριστά που εμπιστεύθηκαν αυτοί στη βιβλιοθήκη μας.

 

ΥΓ: Εδώ και ένα περίπου μήνα η Περίκλειος Βιβλιοθήκη χρωστά στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο τη δυνατότητα να είναι  «ορατή» σε όλους όσους συνδέονται με αυτήν, αφού η παραμετροποίηση του koha, δηλ. της βιβλιοθήκης μας, φιλοξενείται πλέον σε εικονική μνήμη που έχει διαθέσει αποκλειστικά το Δίκτυο για το σχολείο μας. Αισθάνομαι ευγνώμων απέναντι  στο ΠΣΔ, και προσωπικά ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου τον κο Λυμπέρη Αντώνη και ειδικότερα τον κο Δρακόπουλο Τάκη για τις προσπάθειες και τις λύσεις που έδωσαν για να υπάρχει αυτό το κόσμημα στο Λύκειό μας, αλλά και σε όλη τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Ένα κόσμημα που δουλεύεται εδώ και δυόμισυ ολόκληρα χρόνια με ατέλειωτες ώρες δουλειάς, και τα καλοκαίρια, και με υπερωρίες, και με δουλειά στο σπίτι, δουλειά  καταλογογράφησης καθημερινά, αλλά και  μελέτης πάνω στο koha, το marc 21, τους aacr2 και στη κωδικοποίηση DEWEY, μελέτη χωρίς την οποία το εν λόγω εγχείρημα θα ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθεί.

ΔΡΙΒΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ  Καθ. ΠΕ01,  δημιουργός και υπεύθυνος της Περίκλειου Βιβλιοθήκης