Είμαστε ακόμα ζωντανοί – Το 14ο Φεστιβάλ Ολυμπίας και η 11η Camera Zizanio είναι εδώ!

Οι ραγδαίες εξελίξεις που μεσολάβησαν από το προηγούμενο Φεστιβάλ, η συνεχώς μεταβαλλόμενη διεθνής πολιτική και οικονομική συγκυρία και το ιδιαίτερα οξυμένο οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας, επιφέρουν αλυσιδωτές και τεράστιες αλλαγές στον τρόπο ζωής των πολιτών. Θίγουν πρωτίστως τις οικονομικά ασθενέστερες τάξεις, ενώ παράλληλα προκαλούν «παράπλευρες απώλειες» σ’ αυτό που μέχρι πρόσφατα αποκαλούσαμε κοινωνικό κράτος.

Από τα πρώτα και πιο ευάλωτα θύματα αυτών των εξελίξεων είναι ο πολιτισμός, που, μέσα από έναν καταστροφικό κοινωνικό αυτοματισμό και έναν απροκάλυπτα φασίζοντα λαϊκισμό, χαρακτηρίζεται, ούτε λίγο ούτε πολύ, ως «περιττή πολυτέλεια».

 
Δυσανάλογα βαρύ είναι το τίμημα που πληρώνουν οι ανεξάρτητοι θεσμοί του πολιτισμού, αυτοί που δεν έχουν να βασιστούν σε αστραφτερές χορηγίες δημοσίων σχέσεων, που προσπαθούν να επιβιώσουν από τη δουλειά και το μεράκι μερικών αφοσιωμένων ανθρώπων και από κάποιες πενιχρές ενισχύσεις δημοσίων οργανισμών, που πλέον περικόπτονται δραματικά. Ένα τέτοιο τίμημα πληρώνει και το Φεστιβάλ Ολυμπίας. Το χρόνο που πέρασε δοκιμάστηκε σκληρά, αναγκάστηκε να χάσει πολύτιμα στελέχη του, να μεταβάλει τις δομές του και να αναθεωρήσει επανειλημμένως τους στόχους του με μοναδικό σκοπό την επιβίωσή του.
 
Απέναντι σ’ αυτήν τη ζοφερή πραγματικότητα και ενώ διερχόταν την πλέον κρίσιμη καμπή στη 14άχρονη ιστορία του, τα στελέχη και οι φίλοι του αποφάσισαν ότι δεν έχουν το δικαίωμα να αποποιηθούν της ευθύνης για τη συνέχιση της λειτουργίας του θεσμού. Ξεκινώντας σχεδόν από την αρχή, έγραψαν και ξαναέγραψαν πολλές φορές τον φετινό προϋπολογισμό, μείωσαν και ξαναμείωσαν ακόμη και τις ανελαστικές δαπάνες, ζήτησαν από περισσότερους εθελοντές να συνδράμουν και να συνεισφέρουν τις υπηρεσίες τους, παρακάλεσαν και απαίτησαν από τους δημόσιους φορείς να πράξουν το δικό τους καθήκον. Αυτή τη στιγμή, δυο εβδομάδες πριν από την έναρξή του, το Φεστιβάλ Ολυμπίας έχει εξασφαλίσει μόλις το 60% του (ήδη μειωμένου κατά κατά 34% σε σχέση με το 2010) προϋπολογισμού του και αυτό χάρη κυρίως στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και δευτερευόντως στο δήμο Πύργου. Στο Υπουργείο Πολιτισμού δεν έχει συνεδριάσει ακόμη η αρμόδια επιτροπή για τις επιχορηγήσεις των κινηματογραφικών φορέων όπου έχουμε υποβάλλει προτάσεις μέσω της «Διαδικτυακής Πύλης», όπως μας ζητήθηκε.
 
Παρ’ όλα αυτά τα στελέχη του διαβεβαιώνουν ότι θα είναι πιστό στο ραντεβού του, όπως κάθε Δεκέμβριο από το 1997, για να υποδεχτεί στον Πύργο τους πολυάριθμους φίλους του από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Και, μαζί με την Camera Zizanio, θα δώσει τη δική του απάντηση στην οικονομική κρίση με πληθώρα ταινιών, παράλληλων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, στέλνοντας μηνύματα συνεργασίας, συμμετοχής, εθελοντισμού, εφευρετικότητας και δημιουργίας. Επί πλέον,  καλεί τα παιδιά όλης της Ελλάδας, που πολιορκούνται συνεχώς από αρνητικά ή αντιφατικά μηνύματα, να ταξιδέψουν και να ονειρευτούν μέσα από το σινεμά και να αναλάβουν το ρόλο του πρωταγωνιστή καθώς όλη η διοργάνωση είναι αφιερωμένη σ’ αυτά. Από τη δική τους πλευρά, τα εκατοντάδες παιδιά του Πύργου που συμμετέχουν σε όλες τις δραστηριότητες του Φεστιβάλ, είναι έτοιμα, με το κέφι και τη ζωντάνια τους, να αναστατώσουν την πόλη και να τη μετατρέψουν, μέσα στο καταχείμωνο, σε μια κυψέλη πολιτισμού, δημιουργικής έκφρασης και επικοινωνίας.