¨Εκθεση » ΜΝΗΜΕΣ ΙΩΝΙΑΣ»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πειραματικού Λυκείου Πανεπιστημίου Πατρών την Τετάρτη 4 Μαΐου 2022 και ώρα 19:30 θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της Έκθεσης « ΜΝΗΜΕΣ ΙΩΝΙΑΣ».  Η Έκθεση φιλοξενεί είκοσι δύο (22) εκθέματα – banner τα οποία παρουσιάζουν το Χρονικό της Μικρασιατικής Καταστροφής καθώς και σκηνές του καθημερινού μικρασιατικού βίου και είναι αποτέλεσμα μαθητικών ερευνητικών εργασιών.

Στην τελετή των εγκαινίων θα παραστούν ο Μικρασιατικός Σύνδεσμος Πατρών και Περιχώρων με το τμήμα Παραδοσιακών χορών της Μικράς Ασίας. Επίσης το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας με φοιτητές της Δραματικής Σχολής οι οποίοι θα αποδώσουν δραματοποιημένο το έργο του Στρατή Δούκα «Η ιστορία ενός αιχμαλώτου» καθώς και η Χορωδία Παραδοσιακών Μικρασιατικών Τραγουδιών υπό τη Διεύθυνση του μουσικού Κων/νου Σπυρόπουλου.

Επιπλέον.

Την Πέμπτη 5/5/22 και Παρασκευή 6/5/2022 θα υλοποιηθεί η Μαθητική Διαδικτυακή Διημερίδα « 100 Χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή» με τη συμμετοχή 32 Σχολείων της χώρας, τα οποία έχουν σχηματίσει αντίστοιχο Δίκτυο Σχολείων υπό τον συντονισμό του  Πειραματικού Λυκείου Πανεπιστημίου Πατρών. Στο αφιερωματικό αυτό εγχείρημα  θα παρουσιαστούν συνολικά 72 εργασίες – εισηγήσεις μαθητών οι οποίοι εργάζονται από την αρχή του σχολικού έτους για αυτό το σκοπό.

Οι θεματικοί άξονες της Διημερίδας είναι:

  1. Ιστορία (από την Συνθήκη των Σεβρών έως την ενσωμάτωση των προσφύγων στην Ελλάδα)
  2. Πνευματική ανάπτυξη (εκπαίδευση όλων των βαθμίδων, πνευματική και επιστημονική παραγωγή)
  3. Πολιτιστική δημιουργία (υλική και άυλη πολιτιστική κληρονομιά)
  4. Καθημερινός βίος (ήθη – έθιμα, τρόπος ζωής, κοινωνική οργάνωση, οικονομία)
  5. Μνήμες – ενσωμάτωση (εικαστικές τέχνες, λογοτεχνία)

Η Διημερίδα που οργανώνει και συντονίζει το Πειραματικό Λύκειο Πανεπιστημίου Πατρών, τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, ενώ στη διοργάνωση συμμετέχουν η Περιφερειακή Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας και το ΠΕΚΕΣ Δυτικής Ελλάδας.

Το πρόγραμμα της Μαθητικής Διημερίδας βρίσκεται στην Ιστοσελίδα του ΠΛΠΠ και στον Σύνδεσμο https://mikraasia249810729.files.wordpress.com/2022/04/cea0cea1ce9fce93cea1ce91ce9cce9cce91-ce94ce99ce97ce9cce95cea1ce99ce94ce91cea3.pdf