Εκδήλωση για τις Φυσικές Επιστήμες στο Μουζάκι

 Μια εξαιρετική εκδήλωση έγινε στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Μουζακίου την Τρίτη 9 Απριλίου 2013. Μαθητές και εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αναδεικνύοντας την εφευρετικότητά τους και την αγάπη τους για τις Φυσικές Επιστήμες παρουσίασαν πειράματα, κατασκευές, αφίσες και θεατρικά δρώμενα.

Πλήθος συμμαθητών τους και άλλων εκπαιδευτικών παρακολούθησαν την εκδήλωση και εκτός από τη χαρά της συμμετοχής σε μια τόσο εντυπωσιακή γιορτή ενθουσιάστηκαν με τα εκθέματα και έφυγαν με περισσότερες γνώσεις, όταν τους δίνονταν απαντήσεις σε «παράξενα ερωτήματα», όπως πως γίνεται με υλικά κουζίνας να φτιάχνουμε σπιτική πλαστελίνη, που να είναι και αγώγιμη και να μπορούμε μ’ αυτή να δημιουργούμε ηλεκτρικά κυκλώματα ή πως μπορούμε με λίγο λάδι να εξαφανίζουμε ένα ποτήρι κ.ά.

Η εκδήλωση εκτός των παραπάνω είχε και διαγωνισμό εκτόξευσης «πυραύλων», που φέτος με απόσταση 24 μέτρων η ομάδα του 1ου Δημοτικού Σχολείου Μουζακίου κατέρριψε το ρεκόρ που κρατούσε από πέρυσι το Δημοτικό Σχολείο Μαυρομματίου.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης στην αυλή του σχολείου υπήρχε στημένο τηλεσκόπιο, που έδινε τη δυνατότητα στους παρευρισκόμενους να παρατηρούν τις ηλιακές κηλίδες. Επίσης όσο διαρκούσε ο διαγωνισμός εκτόξευσης πυραύλων το νεανικό μουσικό συγκρότημα «Coucos Band» έπαιζε σύγχρονα  τραγούδια κάνοντας ακόμα πιο ενθουσιώδη την ατμόσφαιρα της γιορτής. Μιας γιορτής που τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Μουζακίου κ. Γ. Κωτσός, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας κ. Θ. Καρανίκας, η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας κ. Ε. Μητσιάδου, η Σχολική Σύμβουλος της 5ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Α. Φακίδου και όλοι οι Διευθυντές των Σχολείων που υπάγονται στο Δήμο Μουζακίου.

Όμως υπήρχαν και άλλα που ενθουσίασαν τους παρόντες, όπως η χορωδία της Δ’ τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Μουζακίου, με το τραγούδι «θαλασσάκι μου» καθώς και  το μίνι θεατρικό του Γενικού Λυκείου Μουζακίου με τίτλο «νερό-κόλλα».

Στην εκδήλωση προσκλήθηκε και μίλησε για την «ποιότητα του νερού και τις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία» και ο Αναπληρωτής Καθηγητής του ΤΕΙ Λάρισας , στο Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων κ. Α. Μανούρας. Πολλές από τις αφίσες, όπως και τα πειράματα των Δημοτικών Σχολείων ήταν σχετικά με το νερό, γιατί η εκδήλωση φέτος ήταν αφιερωμένη σ’ αυτό μιας και το 2013 είναι διεθνές έτος αφιερωμένο στη συνεργασία για το νερό.

Τα σχολεία που πήραν μέρος σ’ αυτό το πανηγύρι των Φυσικών Επιστημών ήταν τα: 1ο Δημοτικό Σχολείο Μουζακίου, 2ο Δημοτικό Σχολείο Μουζακίου, Δημοτικό Σχολείο Αγναντερού, Δημοτικό Σχολείο Αρτεσιανού, Δημοτικό Σχολείο Μαγούλας, Δημοτικό Σχολείο Μαυρομματίου, 1ο Γυμνάσιο Μουζακίου, 1ο ΕΠΑ.Λ. Μουζακίου, Γενικό Λύκειο Μουζακίου και Γυμνάσιο Μαγούλας. Συμμετοχή με παρουσιάσεις πειραμάτων, εκθεμάτων, κ.ά. είχαν και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Μουζακίου καθώς και το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ) Καρδίτσας. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το ΕΚΦΕ Καρδίτσας με τη συνδρομή και σημαντική βοήθεια των ΚΠΕ Μουζακίου, Δ/νσης Δ/θμιας Εκπ/σης Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, Δ/νσης Π/θμιας Εκπ/σης Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, Σχολικής Συμβούλου Φυσικών Επιστημών Δ/θμιας Εκπ/σης Περιφερειακών Ενοτήτων Καρδίτσας - Τρικάλων, Σχολικής Συμβούλου της 5ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Π/θμιας Εκπ/σης Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, Διευθυντή του 1ου Δημοτικού Σχολείου Μουζακίου και του Δήμου Μουζακίου.

Η εκδήλωση αυτή που για 2η χρονιά έγινε στο Μουζάκι είναι προπομπός της «6ης εκδήλωσης για της Φυσικές Επιστήμες» που θα γίνει στην Καρδίτσα από 23 έως 26 Απριλίου και θα περιλαμβάνει μια αντίστοιχη με αυτή του Μουζακίου εκδήλωση στο αίθριο της Δημοτικής Αγοράς Καρδίτσας στις 23 Απριλίου, εργαστήρια για εκπαιδευτικούς στο ΤΕΙ / Τμ. Τεχνολογίας Τροφίμων στις 24 και 25 Απριλίου και εκδήλωση αφιερωμένη στη συντήρηση των έργων του ζωγράφου Γιολδάση στη Δημοτική Πινακοθήκη στις 26 Απριλίου.