Συζητήσεις μαθητών με τον Συνήγορο για τη βία στα σχολεία

Ένα πολύ ενδιαφέρον βίντεο έδωσε στη δημοσιότητα ο Συνήγορος του Πολίτη, από τη δράση του ως Συνήγορος του Παιδιού. Πρόκειται για επιλεγμένα αποσπάσματα από τη συζήτηση που διεξήχθη στο Υπουργείο Παιδείας στις 6 Μαρτίου 2013, Ημέρα κατά της Βίας στο Σχολείο, με συμμετοχή 40 μαθητών από 10 σχολεία διαφόρων περιοχών της χώρας. Τη συζήτηση συντόνισε ο Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργανώθηκε από τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και το Δίκτυο κατά της Βίας στο Σχολείο, στο οποίο συμμετέχει ο Συνήγορος.

Συζητήσεις μαθητών με τον Συνήγορο για τη βία στα σχολεία

Το ενδιαφέρον στοιχείο του βίντεο είναι ότι σε αυτό καταγράφονται οι εμπειρίες των μαθητών από δράσεις στα σχολεία τους για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας όπως και οι προτάσεις τους για ένα συμμετοχικό σχολείο που θα μπορεί να βοηθά μαθητές και εκπαιδευτικούς να επιλύουν ειρηνικά τις συγκρούσεις και να βρίσκουν απαντήσεις στα δύσκολα ερωτήματα που απασχολούν στις μέρες μας παιδιά και εφήβους.

Τα 10 σχολεία επιλέχτηκαν ύστερα από ανοικτή πρόσκληση του Συνηγόρου του Παιδιού, που διακινήθηκε με τη συνεργασία των Γραφείων Αγωγής Υγείας και Σχολικών Δραστηριοτήτων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα. 40 σχολεία εκδήλωσαν ενδιαφέρον, παρουσιάζοντας «καλές πρακτικές» που είχαν εφαρμόσει, αλλά δεν ήταν εφικτό να εκπροσωπηθούν όλα στην συνάντηση. Δείτε όλα τα σχολεία που εκδήλωσαν ενδιαφέρον εδώ.

Δείτε το βίντεο στο παρακάτω λινκ: http://youtu.be/eaY7TG4wF80