Δραστηριότητες και εκδηλώσεις στο Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδας

Σας ενημερώνουμε ότι στο πλαίσιο της Εθνικής Ημέρας Μνήμης Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, η οποία σύμφωνα με απόφαση της Βουλής των Ελλήνων έχει οριστεί να είναι η 27η Ιανουαρίου κάθε έτους, το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδας παρουσιάζει περιοδικές εκθέσεις και οργανώνει εκπαιδευτικές δραστηριότητες και εκδηλώσεις.

Το εν λόγω Μουσείο  παρουσιάζει στο χώρο των περιοδικών εκθέσεών του, σε συνεργασία με την Ισραηλιτική Κοινότητα Αθηνών, την έκθεση «Το Μνημείο»: 16 προτάσεις καλλιτεχνών, οι οποίες συνεκτιμήθηκαν για την επιλογή της τελικής πρότασης, αυτής που υλοποιήθηκε με την ανέγερση του Μνημείου Ολοκαυτώματος των Αθηνών, το Μάιο του 2010. Επίσης, παρουσιάζει την περιοδική έκθεση : «Κρυμμένα παιδιά στην Ελλάδα της Κατοχής» : 19 ιστορίες παιδιών από όλη την Ελλάδα που την περίοδο του Β’ παγκοσμίου πολέμου αναγκάστηκαν να φύγουν από το σπίτι τους, να κρυφτούν, να μετακινούνται συνεχώς, να χρησιμοποιήσουν ψεύτικο όνομα ή και ψεύτικη ταυτότητα στην προσπάθειά τους να σωθούν. 

Τις εκθέσεις, δραστηριότητες και εκδηλώσεις του Εβραϊκού μουσείου, μπορούν να παρακολουθήσουν μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, το διάστημα από τη Δευτέρα 21 Ιανουαρίου έως και την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013 και ώρες 10:00 – 14:00.

Για τη φετινή σχολική χρονιά προτείνεται στους μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Αντισημιτισμός και Ρατσισμός: Χθες και Σήμερα». Στόχος του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι η ανίχνευση της ιστορίας του αντισημιτισμού και του ρατσισμού και των εκδηλώσεων των φαινομένων αυτών, διαχρονικά.

               Τα παρακάτω εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις είναι επίσης διαθέσιμα για σχολικές ομάδες στο χώρο του Ε.Μ.Ε.:

·         Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα με τίτλο: «Κρυμμένα Παιδιά στην Ελλάδα της Κατοχής», για παιδιά Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου.

·         Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα με τίτλο: «Ολοκαύτωμα» βασίζεται στη μόνιμη έκθεση για το Ολοκαύτωμα του Εβραϊκού Μουσείου, για παιδιά Γυμνασίου και Λυκείου.

·         Έκθεση διαγωνισμού αφίσας με θέμα το «Ολοκαύτωμα» που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία του  Ε.Μ.Ε. με το Υπουργείο Εξωτερικών.

·         Συνάντηση στο χώρο του Ε.Μ.Ε., με Επιζήσαντες από το Ολοκαύτωμα και «Κρυμμένα Παιδιά» και συζήτηση για τις εμπειρίες τους.

·         «Διδάσκοντας για το Ολοκαύτωμα μέσω της Τέχνης». Βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε συνεργασία με τη Νίνα Αλκαλάη, καθηγήτρια χορού και χοροθεραπεύτρια, για παιδιά Δημοτικού και Γυμνασίου.

·         «Σπίτι – Μάσκα»: Καλλιτεχνικό εργαστήρι (κατασκευή), για παιδιά Δημοτικού και Γυμνασίου.

·         Διαδραστικό  κέντρο  πληροφόρησης: «Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος και το Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων, 1941-1944».

·         Προβολή οπτικοακουστικού υλικού στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Ε.Μ.Ε.: (Μαρτυρίες, ταινίες, ντοκιμαντέρ για το  Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο).

·         «Η Ιστορία του Αλμπέρτου»: Θεατρικό Δρώμενο Αυτοσχεδιασμού, για παιδιά Δημοτικού.

·         «Κρυμμένα Παιδιά στην Ελλάδα της Κατοχής»: Εκπαιδευτική δανειστική Μουσειοκατασκευή  για σχολική χρήση, για παιδιά Δημοτικού και Γυμνασίου.

·         «Το Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων, 1941-1944»: Εκπαιδευτική δανειστική Μουσειοκατασκευή  για σχολική χρήση, για παιδιά  Γυμνασίου και Λυκείου.

·         «Το Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων, 1941-1944»: Μικρή φωτογραφική έκθεση, δανειστική, για σχολική χρήση.

                Τα προγράμματα αυτά υλοποιούνται χωρίς οικονομική επιβάρυνση για τα συμμετέχοντα σχολεία, εκτός από τα έξοδα μετακίνησης. Για περισσότερες πληροφορίες , δηλώσεις συμμετοχής και ενημερωτικό υλικό οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο: 210-32.25.582 και στο e-mail: otreveza@jewishmuseum.gr (Υπεύθυνη Εκπαίδευσης Ε.Μ.Ε. κα Οριέττα Τρέβεζα).