1 Λύκειο Μεσολογγίου Μια υπέροχη δράση κατά του ρατσισμού

Η 21η Μαρτίου έχει οριστεί από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το 1966 ως Διεθνής Ημέρα για την εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων και του ρατσισμού. Η ίδια ημέρα έχει οριστεί και ως Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης παντρεύοντας κατά κάποιο τρόπο τη δύναμη της ποίησης  απέναντι στις προκαταλήψεις και τον ρατσισμό.

Ο  διπλός συμβολισμός αυτής της ημέρας αξιοποιήθηκε με γόνιμο τρόπο στην εκπαιδευτική διαδικασία. Συγκεκριμένα, επειδή η ποίηση μπορεί να συμπυκνώσει με τρόπο μοναδικό αξίες όπως η ισότητα, η ανθρώπινη αξιοπρέπεια και η κοινωνική δικαιοσύνη οργανώθηκαν με όχημα και επίκεντρο την ποίηση, δραστηριότητες που καλλιεργούν και προάγουν αυτές τις αξίες. Με μια ομάδα μαθητών της Β΄ Λυκείου υλοποιήθηκε στο κτίριο Χρυσόγελου βιωματικό εργαστήριο με θέμα: « Με την ποίηση πολεμάμε τον ρατσισμό»

Οι μαθητές μίλησαν για το ρατσισμό, για τις μορφές του, συγκέντρωσαν λέξεις που σχετίζονται με τον ρατσισμό και την ποίηση, διάβασαν ποιήματα του Τάσου Λειβαδίτη, του Ο.Ελύτη,της Ηλέκτρας Στρατωνίου καθώς και το ποίημα ανώνυμου παιδιού από την Αφρική που προτάθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη ως το καλύτερο ποίημα του 2006. Εν συνεχεία δημιούργησαν χαϊκού, ακροστιχίδες για τον ρατσισμό και την ποίηση καθώς και το δικό τους καλλίγραμμα (σχηματικό ποίημα).

Τους δόθηκε η ευκαιρία να περιηγηθούν στην έκθεση του κ. Νίκου Ντούμα, να εντοπίσουν πίνακες με ρατσιστικά μηνύματα και να τα σχολιάσουν.

Επιστρέφοντας στο σχολείο της η μαθητιώσα νεολαία πέταξε μπαλόνια με μηνύματα για έναν κόσμο χωρίς διακρίσεις και προκαταλήψεις.

Η 21η Μαρτίου αποτελεί μια ευκαιρία για να ενισχυθούν οι δράσεις για την προάσπιση των δικαιωμάτων όλων των παιδιών και για την αποτροπή φαινομένων ρατσισμού, ξενοφοβίας και διακρίσεων μέσα στη σχολική κοινότητα.

Η ρατσιστική βία, λεκτική ή σωματική, δεν έχει θέση σε μια δημοκρατική κοινωνία, δεν έχει θέση στο σχολείο μιας δημοκρατικής κοινωνίας.

Ακολουθούν ενδεικτικές δράσεις των μαθητών:

ΧΑΪΚΟΥ:

  • Μίλησε τώρα

χωρίς φόβο και ντροπή

Ζήσε τη ζωή

  • Διαφορετικός

         αλλά ακόμη ίσος

              και με εσένα

ΑΚΡΟΣΤΙΧΙΔΕΣ

διαφοΡετικότητα

Αυτοπραγμάτωση

φυλεΤικός

Σεξισμός

Ισότητα

πρόΣφυγες

Μισαλλοδοξία

Ορια

Σεβασμός

 

 

 

Προσπαθώ να ευαισθητοποιήσω τον αναγνώστη

  τΟ αντίδοτο στον ρατσισμό

  εΙναι η αγάπη και ο σεβασμός

  Η ποίηση είναι διαχρονική

 Σκοτώνω τον εγωισμό μου

Η δύναμη της ποίησης είναι απεριόριστη

 

Παγκόσμια ημέρα ποίησης

ΆδΟξοι ποιητές

υπερρεαλΙστική απόδοση της πραγματικότητας

Η ελπίδα είναι που δεν πεθαίνει

Συναισθηματική φόρτιση του δέκτη

σκοτεινή ζωΗ χωρίς ποίηση