15-03-18 Ο Υφυπουργός Παιδείας Δημήτρης Μπαξεβανάκης  στη Λαμία σε εκδήλωση για τη Μαθητεία στα ΕΠΑ.Λ. 

εκδήλωση Μαθητεια Λαμία 550 400

15-03-18 Ο Υφυπουργός Παιδείας Δημήτρης Μπαξεβανάκης  στη Λαμία σε εκδήλωση για τη Μαθητεία στα ΕΠΑ.Λ. 

 

Να καθιερωθούν δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τη Μαθητεία.

 

Στην εκδήλωση «Η Μαθητεία ως μέσο ανάπτυξης δεξιοτήτων των μαθητών και η ένταξή τους στην επαγγελματική ζωή» , που πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη 14 Μαρτίου στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Λαμίας παρευρέθηκε ο Υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων Δημήτρης Μπαξεβανάκης συνοδευόμενος από το Διευθυντή Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Γιώργο Μουστάκα. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας και συμμετείχαν ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Χρήστος Δημητρίου, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Φθιώτιδας Σπύρος Πιλιτζίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας Ευθύμιος Καραϊσκος, στελέχη της Εκπαίδευσης, εκπρόσωποι της εκκλησίας, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, των Δήμων, εκπρόσωποι από τον επιχειρηματικό κόσμο, εκπαιδευτικοί, μαθητές/-ήτριες, γονείς και πλήθος κόσμου.

 

Στην παρέμβασή του ο κ. Μπαξεβανάκης αναφέρθηκε στη συνολική και συστηματική προσπάθεια αναβάθμισης της επαγγελματικής εκπαίδευσης και στις θεσμικές αλλαγές που έχουν υλοποιηθεί για να διευρυνθούν οι εκπαιδευτικές και επαγγελματικές δυνατότητες των αποφοίτων. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε  στην αναμόρφωση της δομής του ΕΠΑ.Λ., στη διεύρυνση της πρόσβασης των μαθητών/τριών των ΕΠΑ.Λ  σε ΤΕΙ (ποσοστό 20%) και σε Πανεπιστήμια (ποσοστό 5%), στην εφαρμογή του προγράμματος «Μια Νέα Αρχή για τα ΕΠΑ.Λ.», καθώς και στη θεσμοθέτηση και εφαρμογή του «Μεταλυκειακού Έτους - Τάξης Μαθητείας» για αποφοίτους ΕΠΑ.Λ. Ο Υφυπουργός τόνισε ότι το πρόγραμμα της Μαθητείας δίνει τη δυνατότητα στους αποφοίτους ΕΠΑ.Λ. να εκπαιδευτούν στο χώρο εργασίας, να βιώσουν την εργασιακή κουλτούρα, να προετοιμαστούν για την ομαλή και ασφαλή είσοδό τους στην αγορά εργασίας, να εξασκήσουν, να αποκτήσουν εστιασμένες στο επάγγελμά τους δεξιότητες και γνώσεις και συμπληρώνοντας την 9μηνη παραμονή τους στο πρόγραμμα να κατοχυρώσουν την απαραίτητη προϋπηρεσία που αποτελεί βασικό εφόδιο για την απόκτηση άδειας άσκησης επαγγέλματος και τη μετέπειτα ανεύρεση εργασίας.

 

Αναφορικά με τα χαρακτηριστικά του προγράμματος, τονίστηκε ότι αποτελεί επιδοτούμενο πρόγραμμα που παρέχει αμοιβή, πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, ακολουθεί συγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών και τελεί υπό την εποπτεία των ΕΠΑ.Λ.

 

Κλείνοντας, ο Υφυπουργός συνεχάρη τους διοργανωτές, την εκπαιδευτική κοινότητα για την πρωτοβουλία και ευχήθηκε να καθιερωθούν τέτοιες δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για το θεσμό της Μαθητείας στα Επαγγελματικά Λύκεια ενώ κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους να στηρίξουν περαιτέρω τη συνολική προσπάθεια του Υπουργείου Παιδείας για αναβάθμιση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΚ).

Πηγή: http://www.minedu.gov.gr/grafeio-typoy-kai-dimosion-sxeseon/deltia-typoy/33468-15-03-18-o-yfypourgos-paideias-dimitris-baksevanakis-sti-lamia-se-ekdilosi-gia-ti-mathiteia-sta-epa-l