1η κινητικότητα στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus +ΚΑ229 “Art Journeys in Europe ” ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ Μεσολογγίου

Στα πλαίσια της δράσης ΚΑ2 ,του τομέα σχολικών συμπράξεων του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus + με τίτλο : «Art Journeys in Europe» πραγματοποιήθηκε από 20/10/2019 μέχρι 24/10/2019 η 1η κινητικότητα του προγράμματος κατά τη διάρκεια της οποίας, οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί επισκέφτηκαν την Ι.Π. Μεσολογγίου και το Ενιαίο Ειδικό επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο Μεσολογγίου, που έχει τον ρόλο του συντονιστικού σχολείου , προκειμένου οργανώσουν το πλάνο του προγράμματος για τα επόμενα δυο χρόνια, να καθορίσουν τις επιμέρους δραστηριότητες και να αναλύσει η κάθε χώρα την δική της πρόταση για το κομμάτι που έχει αναλάβει με σκοπό φυσικά να βρεθεί η κοινή συνισταμένη που θα ενώσει όλα τα κομμάτια για να ευοδωθούν οι στόχοι του προγράμματος.
Στο πρόγραμμα συμμετέχουν εκπαιδευτικοί από την πόλη Zamosc της Πολωνίας, την πόλη Cerignola της Ιταλία, την πόλη Alcorcon της Ισπανία και από την Ι.Π. Μεσολογγίου και το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο Μεσολογγίου που είναι και το σχολείο συντονισμού.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα με τίτλο «Art Journeys in Europe» έχει ως θέμα τις τέχνες και πως αυτές μπορούν να αξιοποιηθούν ως εργαλείο ευαισθητοποίησης , συνύπαρξης αλλά και γνωριμίας των παιδιών που προέρχονται από διαφορετικούς πολιτισμούς και μιλούν διαφορετικές γλώσσες.
Ο κύριος στόχος του έργου είναι οι μαθητές μέσω του χορού, της μουσικής, του θεάτρου και της χαρακτικής να μπορέσουν μέσα από δραστηριότητες στοχευμένες να συν – δημιουργήσουν έργα τα οποία θα αναπτύξουν άλλες πτυχές της προσωπικότητας τους και θα γνωρίσουν τον πολιτισμό της κάθε χώρας μέσα από την τέχνη.
Το πρόγραμμα φιλοξενίας περιλάμβανε ενημέρωση για το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας, επισκέψεις σε μουσεία κι ιστορικά μνημεία της περιοχής ,εκπαιδευτικά προγράμματα, τουριστική ξενάγηση στα αξιοθέατα της περιοχής και ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων, ενώ οι φιλοξενούμενοι είχαν συγχρόνως την ευκαιρία να πάρουν μια μικρή γεύση της Ελληνικής κουλτούρας και φιλοξενίας.
Το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο Μεσολογγίου μόλις τρία χρόνια μετά την ίδρυση του κέρδισε τις εντυπώσεις τόσο για την οργάνωση όσο και για την ιδέα που θα υλοποιήσει . Η Ι.Π. Μεσολογγίου πάρα τις γνώστες ελλείψεις και προβλήματα πραγματικά μάγεψε τους εκλεκτούς φιλοξενούμενους μας, γεγονός που αποτυπώθηκε στην συνέντευξη που έδωσαν την τελευταία μέρα.
Ανανεώνουμε το ραντεβού μας ξανά τον Μάρτιο για την 2η κινητικότητα όπου θα φιλοξενήσουμε στην Ι.Π. Μεσολογγίου τουλάχιστον 15 μαθητές και 9 εκπαιδευτικούς από τις παραπάνω χώρες και στο εργαστήριο καλλιτεχνικών μας θα δουλέψουν βιωματικά το πρώτο κομμάτι του «Art Journeys in Europe».

Για το ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
Ο σύλλογος διδασκόντων