1ο Γυμνάσιο Ελληνικού -Ρήγας Φεραίος Erasmus plus ALL IN ONE HAND Ελληνικό 21-26 Οκτωβρίου 2019

Δελτίο Τύπου

Στο πλαίσιο του διετούς ευρωπαϊκού προγράμματος( 2018-2020) Erasmus + με τίτλο ALL IN ONE HAND «Σαν μια Γροθιά», στο οποίο συμμετέχει το 1ο Γυμνάσιο Ελληνικού « Ρήγας Φεραίος» με σχολεία- εταίρους από την Ιταλία, την Τουρκία, την Πολωνία, την Τσεχία και τη Ρουμανία, υποδεχτήκαμε τους εταίρους μας τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2019 για την υλοποίηση της 4ης κινητικότητας με θέμα: «Ενσωμάτωση μέσα από το Θέατρο». Η φιλοξενία  πραγματοποιήθηκε από τις 20 έως τις 25 Οκτωβρίου και η ομάδα των εταίρων αποτελείτο από 20 μαθητές και 12 καθηγητές/τριες –συνοδούς.

Τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2019 έλαβε χώρα τελετή έναρξης του προγράμματος, την οποία τίμησαν με την παρουσία τους,  μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Ελληνικού –Αργυρούπολης κος Κωνσταντάτος,  ο αντιδήμαρχος παιδείας και πολιτισμού  κος Ιασωνίδης, ο πρόεδρος του 4ου ΠΕΚΕΣ κος Καμήλος, η παιδαγωγικά υπεύθυνη του σχολείου μας κα Ανδριτσοπούλου, η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων κα Καρφάκη και η κα Χείλαρη –Συμεωνίδου , συγγραφέας βιβλίων που αφορούν την ιστορία  και τον πολιτισμό της πόλης των Σουρμένων.  Ακόμα, σύντομους χαιρετισμούς απεύθυναν  και οι εκπρόσωποι των εθνικών αντιπροσωπειών των συμμετεχόντων σχολείων .

Ακολούθησε μουσικοχορευτικό πρόγραμμα παραδοσιακών χορών και στη συνέχεια προσφέρθηκαν αναψυκτικά και γλυκίσματα σε όλους τους συμμετέχοντες. Τέλος, μαθητές και εκπαιδευτικοί της ομάδας Erasmus+ συμμετείχαν σε  βιωματικό θεατρικό εργαστήριο με αντικείμενο την ενσωμάτωση όλων των παιδιών στη μαθησιακή διαδικασία μέσω του θεάτρου, το οποίο συντόνισε η  ηθοποιός και κουκλοπαίκτρια κα Κυριακή Δοξαρά.

Την Τρίτη 22 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτικό ταξίδι στην αρχαία Επίδαυρο και το Ναύπλιο , κατά τη διάρκεια του οποίου οι εταίροι του προγράμματος μαζί με Έλληνες μαθητές και εκπαιδευτικούς ξεναγήθηκαν στο χώρο του Ασκληπιείου  και του αρχαίου θεάτρου της Επιδαύρου , στην πόλη του Ναυπλίου, ενώ την  Τετάρτη 23 Οκτωβρίου στο Αρχαιολογικό μουσείο του Ναυπλίου   και στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών.

Την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου στο χώρο του θεάτρου «Μίκης Θεοδωράκης» της Αργυρούπολης πραγματοποιήθηκε μία πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση από όλες τις συμμετέχουσες χώρες της θεατρικής τους παράδοσης, καθώς και θεατρικών δρώμενων με αντικείμενο τον τρόπο που εντάσσουν το θέατρο στην εκπαιδευτική τους διαδικασία, με στόχο την καλύτερη ενσωμάτωση μαθητών με ιδιαιτερότητες στη ζωή και τη δράση της σχολικής κοινότητας. Ακολούθησε το δεύτερο μέρος του θεατρικού εργαστηρίου όπου οι μαθητές προσέγγισαν με χρήση θεατρικών τεχνικών  θέματα  που σχετίζονται με ζητήματα  κοινωνικού αποκλεισμού  και στη συνέχεια οι αντιπροσωπείες ξεναγήθηκαν  στο Βράχο της Ακρόπολης, το μουσείο της Ακρόπολης  και το θέατρο Διονύσου.

Την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε το τρίτο μέρος του θεατρικού εργαστηρίου χρησιμοποιώντας τεχνικές εμψύχωσης  κούκλας,  και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε επίσκεψη και ξενάγηση στο Ναό του Απόλλωνα στο Σούνιο. Η φιλοξενία ολοκληρώθηκε με αποχαιρετιστήριο δείπνο που οργανώθηκε από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Γυμνασίου Ελληνικού.