Πρόσκληση για συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού 2016 και στο Διαγωνισμό Young Digital Talent στο πλαίσιο του eSkills for jobs 2016

 Εγκύκλιος

  1. Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού 2016

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού, η οποία θα πραγματοποιηθεί από 15 έως και 23 Οκτωβρίου 2016, είναι ένα κίνημα βάσης το οποίο προωθεί την δημιουργικότητα μέσω του προγραμματισμού. Η πρωτοβουλία αυτή ξεκίνησε το 2013 από εθελοντές οι οποίοι ως Πρεσβευτές της δράσης την προωθούν και τη συντονίζουν στις χώρες τους.

Η βασική ιδέα αυτής της πρωτοβουλίας είναι να κάνει τον προγραμματισμό πιο προσιτό, να δείξει στους νέους, τους ενήλικες, αλλά και τους ηλικιωμένους πώς να κάνουν τις ιδέες τους πραγματικότητα μέσω του προγραμματισμού και πώς να απομυθοποιήσουν αυτές τις δεξιότητες και να φέρει σε επαφή δραστήριους ανθρώπους με σκοπό να μάθουν μαζί.

Το 2015 46 χώρες έλαβαν μέρος στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ καθώς και η  Ισλανδία, η Νορβηγία, η Ελβετία, η Αλβανία, η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, η Σερβία και η Τουρκία . Εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν, επίσης,  στην Αυστραλία, τη Λευκορωσία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, την Κίνα, τη Νότια Κορέα , τη Μολδαβία, το Μαρόκο, την Ταϊβάν, την Τυνησία, την Ουκρανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Κατά τη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Προγραμματισμού 2015, 570000 άνθρωποι συμμετείχαν σε 7600 εκδηλώσεις εκμάθησης κώδικα.

Το Υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων αναγνωρίζοντας την αξία της δράσης καλεί τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, να συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού.

  • Οι μαθητές μπορούν να συμμετέχουν σε εκδηλώσεις εκμάθησης προγραμματισμού.
  •  Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να πραγματοποιήσουν οι ίδιοι εργαστήρια εκμάθησης προγραμματισμού σε σχολεία της περιοχής τους ή να προσκαλέσουν προγραμματιστές,  συναδέλφους, γονείς ή/και μαθητές που ξέρουν να προγραμματίζουν, για να διδάξουν άλλους συναδέλφους,  γονείς ή μαθητές που ενδιαφέρονται να μάθουν.
  • Ειδικά για τα Σχολεία, δίνεται η ευκαιρία να συμμετέχουν επιπλέον στο “CodeWeek4all Challenge και να διεκδικήσουν το “Certificate of Excellence in Coding Literacy” από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης μπορούν να συμμετέχουν σε Εκδηλώσεις της περιοχής τους που έχουν ήδη προστεθεί ή θα προστεθούν στο Χάρτη Εκδηλώσεων . Όσα σχολεία επιθυμούν να οργανώσουν τη δική τους δράση για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού μπορούν να ξεκινήσουν να σχεδιάζουν την εκδήλωσή τους και να την προσθέσουν στο Χάρτη Εκδηλώσεων της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Προγραμματισμού: http://events.codeweek.eu/ .

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στις παρακάτω διευθύνσεις:

Ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Προγραμματισμού: http://codeweek.eu/

Πηγές, Οδηγοί και Υποστηρικτικό Υλικό: http://codeweek.eu/resources/

Υποστηρικτικό Υλικό στην ελληνική γλώσσα: http://codeweek.eu/resources/greece/

 

Β.  Διαγωνισμός Young digital talent στο πλαίσιο του eSkills for Jobs 2016

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ξεκινήσει την εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης “eSkills for Jobs” (Ψηφιακές δεξιότητες για την απασχόληση), η οποία υλοποιείται κατά τα έτη 2015 και 2016. Η εκστρατεία αυτή, αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση σχετικά με την ανάγκη των πολιτών να βελτιώσουν τις ψηφιακές δεξιότητες τους στην εργασία. Η εκστρατεία “eSkills for jobs 2015 - 2016” είναι μια απάντηση στην αυξανόμενη ζήτηση για εξειδικευμένους επαγγελματίες στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), η οποία μέχρι σήμερα δεν ικανοποιείται, παρά τα υψηλά επίπεδα της ανεργίας στην Ευρώπη.

Οι ευρωπαϊκοί διαγωνισμοί στο πλαίσιο του eSkills for Jobs 2016, πραγματοποιούνται ως συνέχεια της επιτυχημένης καμπάνιας το 2015, με στόχο την ανάδειξη και την επιβράβευση ανθρώπων, που διαθέτουν υψηλό επίπεδο ψηφιακών δεξιοτήτων και εκπαίδευσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Young digital talent 

Η κατηγορία αυτή απευθύνεται σε νέους ηλικίας 16 - 30 ετών που ενδιαφέρονται για τον προγραμματισμό και την ανάπτυξη video games. Μαθητές που διαθέτουν δημιουργικές ιδέες και καλές ψηφιακές δεξιότητες μπορούν να ξεκινήσουν το δικό τους project άμεσα.

Βήματα Υποβολής Συμμετοχής στο Διαγωνισμό Young Digital Talent:

1.       Για να συμμετέχετε στο διαγωνισμό χρειάζεται να δημιουργήσετε ένα video game  με τη χρήση του scratch. Στο video game πρέπει να συμπεριλάβετε το λογότυπο της καμπάνιας eSkills for Jobs 2015-16 που θα βρείτε εδώ.

2.       Μοιραστείτε τη δημιουργία σας στο studio του διαγωνισμού: https://scratch.mit.edu/studios/2036615/

3.       Δημιουργήστε ένα βίντεο με το παιχνίδι σας σε δράση και ανεβάστε το στο κανάλι σας στο youtube.

4.       Υποβάλετε την υποψηφιότητά σας συμπληρώνοντας τη φόρμα υποβολής (στην αίτησή σας θα πρέπει να συμπεριλάβετε το σύνδεσμο του project σας, το βίντεο που δημιουργήσατε, καθώς και τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας. Η φόρμα υποβολής βρίσκεται στον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.surveymonkey.com/r/GVHRD6P

5.       Προθεσμία υποβολής συμμετοχής στο διαγωνισμό είναι η 31η Ιουλίου 2016.

 

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στις παρακάτω διευθύνσεις:

Ιστοσελίδα του διαγωνισμού: http://eskills4jobs.ec.europa.eu/young-digital-talent

Ιστοσελίδα του eSkills for Jobs 2016: http://eskills4jobs.ec.europa.eu/

Οδηγοί δημιουργίας video games με Scratch: https://www.youtube.com/playlist?list=PLfQZrgC8Xhg8_t3OME9A2dMpFZMCwdtN-                                                                             

 

Τέλος, παρακαλούνται τα σχολεία που θα δηλώσουν συμμετοχή στις δράσεις αυτές να ενημερώνουν ταυτόχρονα την εφαρμογή http://codingevents.minedu.gov.gr