21ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών «Λέλα Καραγιάννη» 1η διακρατική συνάντηση: Μύθοι, ιστορίες, τέχνες και παιχνίδια με σκοπό τη διαπολιτισμική συνεργασία

Στα πλαίσια του εγκεκριμένου Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ KA229 με τίτλο “Myths and tales, Art and Games for Intercultural Cooperation” (Μ.A.G.I.C)   και κωδικό 2019-1-EL01-KA229-062457_1, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η πρώτη διακρατική συνάντηση από 4/11/2019 έως 8/11/2019. Τη σχολική σύμπραξη που θα υλοποιηθεί τη διετία 2019 – 2021 συντονίζει το 21ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών «Λέλα Καραγιάννη», ένα σχολείο στο κέντρο της Αθήνας με το 80% των μαθητών πρόσφυγες και μετανάστες και συμμετέχουν ως εταίροι, σχολεία από την Ιταλία, τη Βουλγαρία, την Εσθονία και τη Λιθουανία.

Μύθοι και ιστορίες, καλλιτεχνικές δημιουργίες και παιχνίδια θα ταξιδεύουν για δυο χρόνια σε πέντε ευρωπαϊκά σχολεία με σκοπό τη διαπολιτισμική συνεργασία των σχολικών αυτών κοινοτήτων.

Συνολικά δεκατρείς εκπαιδευτικοί από τα παραπάνω σχολεία επισκέφτηκαν το 21ο δημοτικό σχολείο Αθήνας. Δάσκαλοι και μαθητές υποδέχτηκαν τους φιλοξενούμενους με τραγούδια, κεράσματα, χορούς, κέφι και ενθουσιασμό.

Οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τα παρακάτω ενδιαφέροντα και χρήσιμα στην υλοποίηση του προγράμματός τους βιωματικά εργαστήρια:

  • «Συνεργασία, παιχνίδι, φιλία, φαντασία». Ο Ηλίας Πίτσικας, παιδαγωγός και εμψυχωτής θεατρικού παιχνιδιού, με τους συνεργάτες του οργάνωσαν ένα εργαστήρι με σκοπό τη δημιουργία σχέσεων και τρόπων επικοινωνίας των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα εκπαιδευτικών.
  • «Δημιουργική γραφή και αφήγηση ιστορίας». Η Ελένη Σβορώνου, συγγραφέας παιδικών βιβλίων, μέσα από τις δράσεις ανέδειξε τη σημασία της δημιουργικής γραφής και τρόπους αξιοποίησής της.

Παράλληλα, σχεδίασαν και οργάνωσαν τις επιμέρους δράσεις της σύμπραξης και εξοικειώθηκαν με σύγχρονα εκπαιδευτικά ψηφιακά εργαλεία (π.χ. padlet, symbaloo  κ.α.)

Επίσης, ξεναγήθηκαν στο ιστορικό κέντρο της πόλης μας, στο Μουσείο της Ακρόπολης, στην Ακρόπολη, στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος καθώς και στο Δημαρχείο της Αθήνας.

Η επίσκεψη αυτή έθεσε με τον καλύτερο τρόπο τα θεμέλια για μια γόνιμη και δημιουργική διαπολιτισμική συνεργασία μεταξύ των σχολείων – εταίρων και όλοι συμφώνησαν ότι ήταν μια MAGICal week!!!!