2ο Γυμνάσιο Διαπολιτισμικής Εκπαιδευσης Ιωαννίνων 1ο Βραβείο Εθνικού Διαγωνισμού Γαλλοφωνίας

ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΑΛΛΟΦΩΝΙΑΣ 1ο ΒΡΑΒΕΙΟ !!

image003

Κάθε χρόνο, η Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος (ΓΙΕ) διοργανώνουν, σε συνεργασία με τις γαλλόφωνες πρεσβείες στην Ελλάδα, τον «Εθνικό Διαγωνισμό Γαλλοφωνίας», που απευθύνεται σε μαθητές γαλλικής γλώσσας Δημοτικών σχολείων, Γυμνασίων και Λυκείων από όλη την Ελλάδα.Η ιδέα του φετινού διαγωνισμού 2023 ήταν  ενα  σχεδίο εργασίας με θέμα τα δωμάτια αξιοπερίεργων εκθεμάτων (cabinets de curiosités) που γεννήθηκε με αφορμή την έκθεση «Visitations» του καλλιτέχνη Γιάννη Χατζηασλάνη. Πηγή έμπνευσης για τον καλλιτέχνη αποτέλεσε η ευρωπαϊκή πρακτική των cabinets de curiosités, η οποία αναπτύχθηκε την περίοδο της Αναγέννησης, στις αρχές του 15ου αιώνα, στο σταυροδρόμι της τέχνης και της επιστήμης. Ο  Διαγωνισμός Γαλλοφωνίας με το αδιαμφισβήτητο κύρος του προάγει τον διάλογο, την αλληλεγγύη, στηρίζει παράλληλα την παιδεία και την έρευνα και θεωρώ ότι η συμμετοχή των μαθητών μας συμβάλλει στη βελτίωση των κοινωνικών δεξιοτήτων , στην ενίσχυση της διαθεματικότηταςμε τις καινοτόμες πρακτικές , και της εξωστρέφειας, ενώ βοηθά στην τόνωση του ενδιαφέροντος τους  στην μαθησιακή διαδικασία. Το σχολείο μας συμμετείχε στο διαγωνισμό με μαθητές της Γ’ Τάξης γαλλικών στο επίπεδο Β1 με τίτλο Εxotica και διακρίθηκε με το 1ο Βραβείο!!

Δημιουργήσαμε ένα κυνήγι θησαυρού  στα αγγλικά και στα γαλλικά σε συνεργασία με την καθηγήτρια Αγγλικών κ. Αθηνά Καρβούνη  με στόχο τη γνωριμία της πόλης μας από Γάλλους μαθητές που μας επισκέφτηκαν στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής συνεργασίας μας Erasmus+, μία περιγραφή των βημάτων και των αινιγμάτων του παιχνιδιού καθώς κι ένα βίντεο  γυρισμένο κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους μαθητές της Γ τάξης για την δημιουργικότητά τους,  καθώς και στην πολύτιμη βοήθεια της κ, Καρβούνη Αθηνάς, καθηγήτριας αγγλικών του σχολείου μας  !!!

Η ομαδικότητα, η συνεργασία   συνεισφέρουν θετικά στη δημιουργία ενός ανοικτού δημοκρατικού σχολείου όπως το δικό μας.