2ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων Διαπολιτισμικής Eκπαίδευσης: Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Saint-Porchaire της Γαλλίας 2020 στα πλαίσια του σχεδίου ERASMUS+ ΚΑ229 «Taste you culture»

Δεκαοχτώ μαθητές και μαθήτριες του 2ου Γυμνασίου Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Ιωαννίνων ταξίδεψαν στο Saint-Porchaire της Γαλλίας από τις 22 Ιανουαρίου ως τις 29 Ιανουαρίου 2020 στα πλαίσια του σχεδίου ERASMUS+ ΚΑ229 «Taste your culture» με κωδικό 2019-1-FR01-KA229-062909_2. Το σχέδιο αποτελεί κορύφωση του eTwinning έργου «European Backpackers» που υλοποιήθηκε την περσινή χρονιά ανάμεσα στα δύο σχολεία και εστιάζει στην αρχιτεκτονική και τη μαγειρική. Τα οφέλη τέτοιων σχεδίων είναι πολλά για τους μαθητές αφού μέσω των προγραμμάτων αυτών ανοίγουν οι ορίζοντές τους, γνωρίζουν άλλες χώρες και πολιτισμούς τους, γνωρίζουν τα εκπαιδευτικά τους συστήματα, εξασκούν τις ξένες γλώσσες. Το μεγαλύτερο όφελος όμως είναι ο σεβασμός και η ανοχή που αναπτύσσεται προς διαφορετικούς πολιτισμούς, θρησκείες, χρώματα και εθνικότητες.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, οι μαθητές φιλοξενήθηκαν από τις οικογένειες των Γάλλων μαθητών για μια εβδομάδα, όπως προβλέπεται από το πρόγραμμα, γνώρισαν  την κουλτούρα και τον τρόπο ζωή των Γάλλων συμμαθητών τους, επισκέφτηκαν το σχολείο τους Collège Fontbruant και ήρθαν σε επαφή με το γαλλικό εκπαιδευτικό σύστημα, ανακάλυψαν την αρχιτεκτονική της περιοχής και δοκίμασαν τοπικές γεύσεις και προϊόντα.

Η εκπαιδευτική επίσκεψη αποτελεί την 1η  συνάντηση στα πλαίσια του προγράμματος. Ήταν μια μοναδική εμπειρία για όλους τους συμμετέχοντες, οι οποίοι ανυπομονούν να ανταποδώσουν την φιλοξενία στους Γάλλους  εταίρους την πρώτη βδομάδα του Απρίλη, στη δεύτερη συνάντηση στα πλαίσια του σχεδίου Erasmus+ που θα πραγματοποιηθεί στην πόλη των Ιωαννίνων.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, οι Γάλλοι καθηγητές και μαθητές/τριες θα επισκεφτούν την πόλη μας για να γνωρίσουν τον ελληνικό τρόπο ζωής, την αρχιτεκτονική της περιοχής, την ελληνική και γιαννιώτικη κουζίνα, τοπικές γεύσεις και προϊόντα.