2ο Γυμνάσιο Κερατσινίου ERASMUS+ ΚΑ2

17-23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2022: ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ 2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ERASMUS+ ΚΑ2 «National languages as a way to know each other»

Με επιτυχία, το 2ο Γυμνάσιο Κερατσινίου στο πλαίσιο υλοποίησης του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+KA229 «National languages as a way to know each other» φιλοξένησε το διάστημα 17/10/2022 έως και 23/10/2022 αντιπροσωπείες από τα άλλα 3 συνεργαζόμενα σχολεία: Agrupamento de Escolas D. João I Portugalsko – Πορτογαλία, Istituto Comprensivo de amicis-DAVINCI CASERTA -Ιταλία, Základní skola a Materská skola Aloise Stepánka, Dolany Česká republika – Τσεχία (διοργανώτρια χώρα). Στην Ελλάδα ταξίδεψαν συνολικά, προερχόμενοι από όλες τις προαναφερθείσες συμμετέχουσες χώρες, 19 μαθητές και 8 καθηγητές.

  Την Τρίτη 18 Οκτωβρίου, ο Διευθυντής του σχολείου μας, Καίσαρας Βόλγκο καθώς και οι υπεύθυνοι καθηγητές του Προγράμματος: Θεοδώρα Νιώτη, Θεοδώρα Μαυραγάνη, Μαρία Δανιήλ, Δήμητρα Καλύβα & Κων/να Γλουστιάνου καλωσόρισαν θερμά τις ξένες αποστολές, έγινε ανταλλαγή δώρων και διανομή ενημερωτικού φυλλαδίου. Μετά την υποδοχή ακολούθησε καφές με εδέσματα που ετοίμασαν μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί και στη συνέχεια οι μαθητές ξεκίνησαν το πρόγραμμά τους με παιχνίδια γνωριμίας μεταξύ μαθητών και εκπαιδευτικών αλλά και την παρουσίαση παραδοσιακών χορών της κάθε χώρας. Ακολούθως, προσφέρθηκε γεύμα με τοπικά φαγητά και μετά το σχολείο το πρόγραμμα συνεχίστηκε με επίσκεψη στον Ναυτικό Αθλητικό Σύνδεσμο στο Μικρολίμανο όπου, με την παρουσία προπονητών, μυήθηκαν στην κωπηλασία, στην ιστιοπλοΐα & στο Κανόε-Καγιάκ. Την Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου επισκεφθήκαμε τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, το Μουσείο της Ακρόπολης, τον Εθνικό Κήπο και την Πλάκα. Την Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου επισκεφθήκαμε το αρχαίο θέατρο Επιδαύρου και την πόλη του Ναυπλίου. Την Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου, οι μαθητές έλαβαν μέρος σε διαδραστικές δραστηριότητες σχετικές με το λεξιλόγιο κάθε χώρας και κουίζ πολλαπλής επιλογής πάνω σε γενικές πληροφορίες και γνώσεις για κάθε συμμετέχουσα χώρα. Επίσης, η κάθε χώρα παρουσίασε στη γλώσσα της μια ιστορία/μύθο της περιοχής της. Αφού έλαβαν μέρος οι καθηγητές σε χορευτικά δρώμενα, έδωσαν τη σκυτάλη στους μαθητές τους. Στο τελείωμα της εβδομάδας πλέχτηκε το παραδοσιακό γαϊτανάκι από τα παιδιά, τα οποία παρέμειναν ενωμένα κάτω από το πολύχρωμο αλεξίπτωτο που συμβόλιζε την ειρήνη και έδωσαν αγκαλιασμένα το στίγμα της ενότητας και συναδέλφωσης με το τραγούδι “κρίκος”. Στη λήξη του προγράμματος παρευρέθη και απήθυνε χαιρετισμό ο Δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος, παρουσία της αντιδημάρχου Στέλλας Μιχάλογλου και του προέδρου της Σχολικής Επιτροπής Κυριάκου Κατσαφάδου.

  Στον χώρο του σχολείου οι αποστολές γεύτηκαν παραδοσιακά φαγητά της ελληνικής κουζίνας που τους προσφέρθηκαν σε γεύμα που ετοίμασαν οι γονείς των μαθητών του σχολείου και οι καθηγητές. Το Σάββατο απετέλεσε ένα ευχάριστο διάλειμμα για τους φιλοξενούμενους καθηγητές, που επισκέφτηκαν το νησί της Αίγινας και το βράδυ βρέθηκαν όλοι μαζί, καθηγητές & μαθητές, στο αποχαιρετιστήριο δείπνο.

  Ο αποχαιρετισμός έγινε σε κλίμα έντονα συναισθηματικά φορτισμένο. Οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές αποχώρησαν γεμάτοι εμπειρίες, γνωρίζοντας τον τόπο μας και τον πολιτισμό μας, επιβεβαιώνοντας πως τα συγκεκριμένα ευρωπαϊκά προγράμματα σχολικών συμπράξεων βοηθούν στην ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ διαφορετικών λαών και πολιτισμών και στην ανάπτυξη νέων προοπτικών. Ο στόχος του προγράμματος στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και περιμένουμε με ανυπομονησία την επόμενη συνάντηση μας, τον Φεβρουάριο του 2023 στην Ιταλία.

  Τέλος, το 2ο Γυμνάσιο Κερατσινίου ευχαριστεί θερμά όλους όσοι συνέβαλλαν στην οργάνωση και την υλοποίηση αυτής της συνάντησης καθώς και τις οικογένειες των μαθητών οι οποίες άνοιξαν παρά τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε τα σπίτια τους και πρόσφεραν απλόχερα τη φιλοξενία τους στους μαθητές των άλλων χωρών.