3ο Δημοτικό Σχολείο Ελευθερίου Κορδελιού – Πρόγραμμα Erasmus+ «Occupy The Future» – Κινητικότητα στη Λιθουανία

Στο πλαίσιο υλοποίησης του Προγράμματος Erasmus+ με τίτλο "Occupy The Future" πραγματοποιήθηκε η 4η κινητικότητα μαθητών και εκπαιδευτικών στη Λιθουανία από τις 3 έως τις 8 Απριλίου. Στην Λιθουανία ταξίδεψαν από το σχολείο μας 4 μαθήτριες και 2 εκπαιδευτικοί. Η ελληνική απoστολή μαζί με τις αντιπροσωπείες του σχολείου Özel Ege Atabey της Τουρκίας και του σχολείου Agrupamento de Escolas Dr. António Augusto Louro της Πορτογαλίας που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα φιλοξενήθηκαν από το σχολείο Klaipeda Gedminų progymnasium στην πόλη Κλαιπέντα της Λιθουανίας. Σκοπός του προγράμματος είναι να γνωρίσουν οι μαθητές επαγγέλματα που είναι σε αυξανόμενη ζήτηση και το επάγγελμα που μας απασχόλησε στη παρούσα κινητικότητα ήταν το επάγγελμα του «Software Engineer».

Εκπαιδευτικοί και μαθητές ξεναγήθηκαν στο χώρο του σχολείου, παρακολούθησαν μαθήματα και γνώρισαν τον τρόπο που λειτουργεί το σχολείο. Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του προγράμματος οι μαθητές χωρισμένοι σε ομάδες ασχολήθηκαν με την συγγραφή προγραμμάτων στο προγραμματιστικό περιβάλλον Scratch καθώς με τον προγραμματισμό πλακέτας microbit. Επίσης επισκέφτηκαν εταιρεία πληροφορικής και παρακολούθησαν ομιλία με θέμα το Software engineering.

Κατά την παραμονή μας στην Λιθουανία είχαν την ευκαιρία να μάθουν παραδοσιακούς χορούς καθώς και τα παραδοσιακά σύμβολα της Λιθουανίας και να τυπώσουν μπλουζάκια με σύμβολα της επιλογής τους. Ξεναγήθηκαν στην πόλη της Κλαιπέντα επισκέφτηκαν το κάστρο και της πόλης και πραγματοποίησαν διαδραστικές δραστηριότητες στην παλιά πόλη. Επίσης επισκέφτηκαν την χερσόνησο Curonian Split - λωρίδα αμμολόφου που διαχωρίζει τη λιμνοθάλασσα Curonian από την Βαλτική Θάλασσα. Εκεί θαύμασαν τα πυκνά δάση και τους εκπληκτικούς αμμόλοφους και το τρόπο που ο άνθρωπος και ο άνεμος δημιούργησαν αυτο το μοναδικό φυσικό τοπίο.

Την τελευταία μέρα οι μαθητές ετοίμασαν μια παρουσίαση της εβδομάδας που πέρασε και οι εκπαιδευτικοί παρακολούθησαν ένα σεμινάριο machine learning. Στη συνέχεια οι μαθητές παρουσίασαν την δουλεία που έκανα όλη την εβδομάδα σε όλους. Την επόμενη μέρα οι αντιπροσωπείες των σχολείων αναχώρησαν ιδιαίτερα συγκινημένοι αλλά και ενθουσιασμένοι για τις εμπειρίες που αποκόμισαν.