4ο Δ.Σ. Πεύκης -Εορταστική Εκδήλωση κατά του Σχολικού Εκφοβισμού στο Δημοτικό Θέατρο Πεύκης «Μένουμε ενωμένοι για να είμαστε ισχυροί»
Παρασκευή 6 Μαρτίου Ημέρα
Την Παρασκευή 6 Μαρτίου και ώρα 18.30, στο Δημοτικό Θέατρο της Πεύκης, πραγματοποιήθηκε ο εορτασμός της Παγκόσμιας ημέρας κατά του σχολικού εκφοβισμού με τίτλο: «Μένουμε ενωμένοι για να είμαστε ισχυροί» με τη συμμετοχή όλων των μαθητών και των μαθητριών του 4ου Δημοτικού Σχολείου Πεύκης, έχοντας βασικούς άξονες τη σημασία της πρόληψης, της ενημέρωσης, της ευαισθητοποίησης και της ενσυναίσθησης .
Με την παρουσία του μας τίμησε ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Χαράλαμπος Μπαμπαρούτσης, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό υπογραμμίζοντας την αξία της συμμετοχής των μαθητών/τριών στις βιωματικές δράσεις που οργανώνονται από τη σχολική κοινότητα αλλά και την σπουδαιότητα της συνεργασίας σχολείου οικογένειας στην αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού. Με την παρουσία τους μας τίμησαν η κα Μήτση Έλλη πρόεδρος της κινηματογραφικής Λέσχης του δήμου Λυκόβρυσης-Πεύκης αλλά και η κα Φασουλά Αικατερίνη αντιδήμαρχος Πολιτικής Πρόνοιας, Ισότητας των φύλων, Δημοτικής Βιβλιοθήκης ,ΚΕΠ, και Δημοτικής αστυνομίας.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με την εισήγηση της διευθύντριας του 4ου Δ.Σ. Πεύκης Χαράς Λούτα η οποία μεταξύ άλλων τόνισε ότι: «ο εκφοβισμός είναι ένα φαινόμενο που μπορεί να αφήσει βαθιά συναισθηματικά αποτυπώματα επηρεάζοντας την αυτοπεποίθηση τη σχολική ζωή αλλά και επίδοση κάθε μαθητή /κάθε μαθήτριας, όμως, όταν οι μαθητές/τριες συνδημιουργούν, συνδιοργανώνουν δράσεις τότε στέλνουν σε όλους/ες το δυνατό μήνυμα πως το σχολείο ενωμένο μπορεί να γίνει ένας χώρος χαράς, ασφάλειας και δημιουργίας για όλους/ες τους μαθητές/τριες. Ακολούθησε η παρουσίαση από την εκπαιδευτικό του σχολείου κα Δούβα Σταματία σχετικά με το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού, τα βασικά γνωρίσματά του καθώς και τους τρόπους αποτελεσματικής συνεργασίας σχολείου και οικογένειας.
Η εκδήλωση συνεχίστηκε με τα μουσικοχορευτικά δρώμενα των μαθητών/τριών, μέσω των οποίων αναδείχθηκαν η αξία της φιλίας, του σεβασμού, της συνεργασίας αλλά και της δημιουργίας ενός σχολικού περιβάλλοντος όπου κάθε παιδί θα νιώθει ασφαλές. Κρίνεται σκόπιμο σε αυτό το σημείο να αναφερθούν αναλυτικά τα δρώμενα των μαθητών/τριών: «Τα χέρια δεν χτυπάνε, τα χέρια αγαπάνε» χορευτικό δρώμενο τη Α τάξης, «Σταματήστε όλο αυτό και κάντε το σωστό» τραγούδι που είχαν συνθέσει οι μαθητές/τριες της Στ τάξης και το οποίο το απέδωσαν στην σκηνή μουσικό-χορευτικά. Οι μαθητές/τριες της Β τάξης δραματοποίησαν το θεατρικό «Ξ! Όπως ξιφίας» και χειροκροτήθηκαν. Ακολούθησαν το τραγούδι από τους μαθητές/τριες της Γ τάξης «Χέρια σαν κι αυτά» και το θεατρικό του Ε2 τμήματος «Δώσε τη χαρά».
Ξεχωριστή στιγμή στη σκηνή ήταν η αδελφοποίηση Α και Στ τάξης με το δρώμενο: «Όλα λύνονται με μία αγκαλιά» ενώ το τραγούδι των μαθητών/τριών της Ε1 τάξης «Πάμε όλοι μαζί παιδιά» ξεσήκωσε τους/τις μαθητές/τριες αλλά και τους γονείς. Η ταινία μικρού μήκους των μαθητών της Στ2 με τίτλο «Το σωστό παράδειγμα» άφησε σε όλους το μήνυμα της αποδοχής και της συμπερίληψης. Το μουσικοχορευτικό δρώμενο της Στ τάξης «όλοι μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά χειροκροτήθηκε θερμά. Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή που ακολούθησε με τους μαθητές/τριες της Δ τάξης που τραγούδησαν και απέδωσαν στη νοηματική το τραγούδι «όπου υπάρχει Αγάπη». Παράλληλα το χορευτικό δρώμενο των μαθητών/τριών του Ε1 με τίτλο: «Είμαι ένας απλός άνθρωπος» άφησε το δικό του αποτύπωμα.
Με το δρώμενο της αδελφοποίησης των τμημάτων Ε και Β τάξης με τίτλο: «Στάσου δίπλα μου» ολοκληρώθηκε η εκδήλωση ενώ γονείς, εκπαιδευτικοί χειροκροτούσαν όλους/ες τους μαθητές/τριες. Η κατά γενική ομολογία όλων συγκινητική εκδήλωση έκλεισε με τη διευθύντρια του σχολείου να εκφράζει θερμές ευχαριστίες στην τριμελή ομάδα εκπαιδευτικών που είχε αναλάβει την οργάνωση της γιορτής: κα Αφένδρα Μ., Δούβα Στ. και κα Παπαδημητροπούλου Αικ. και σε όλους/ες τους/τις εκπαιδευτικούς της σχολικής κοινότητας για την άρτια οργάνωση της εκδήλωσης αλλά και να συγχαίρει τους μαθητές/τριες για το ταλέντο τους πάνω στη σκηνή. Θερμές ευχαριστίες και τα συγχαρητήριά τους εξέφρασαν επίσης κα Μήτση Έλλη και η κα Φασουλά Αικ.
Τελειώνοντας ,ο λόγος δόθηκε στους γονείς κ.Κατσή και κα Πλαχούρα οι οποίοι με την διερμηνέα της ομοσπονδίας κωφών κας Νικολακοπούλου Πολυξένης μας θύμισαν ότι και οι ίδιοι ως παιδιά μη ακούοντα και μη ομιλούντα είχαν αντιμετωπίσει φαινόμενα κοινωνικού αποκλεισμού και εκφοβισμού αλλά βλέποντας τη γιορτή των μαθητών/τριών ένιωσαν χαρούμενοι, συγκινημένοι καθώς για μία ακόμη φορά συνειδητοποίησαν ότι το 4ο Δημοτικό Σχολείο Πεύκης είναι ένα σχολείο αποδοχής σεβασμού και συμπερίληψης.

