Την Παρασκευή 13/02/2026 πραγματοποιήθηκε πειραματική διδασκαλία στο ΕΜΜ9ΓΛΠ με την παρουσία τμήματος Γ΄ τάξης του Γυμνασίου Οβρυάς Πατρών και με την συνοδεία των εκπαιδευτικών: (α) κα Γαλανοπούλου Μαρία (ΠΕ03) και (β) κος Ευσταθιάδης Νικόλαος (ΠΕ03.50).
Φέτος το ΕΜΜ9ΓΛΠ στεγάζεται σε νέο χώρο που παραχωρήθηκε από τον διευθυντή κο Δελημάρη Δημήτριο (ΠΕ04.02) και τον Σ.Δ. του 9ου ΓΕΛ Πάτρας. Είναι μία ακόμη σημαντική υποστήριξη για το ΕΜΜ9ΓΛΠ και μπορούν πλέον να πάρουν τις θέσεις τους και οι 23 μαθηματικές μηχανές μας και να εργασθούν ταυτοχρόνως 4 ομάδες εστίασης μαθητών-τριών, φοιτητών-τριών ή και εκπαιδευτικών.
Η πειραματική διδασκαλία εξελίχθηκε πολύ καλά και η κάθε ομάδα εργάσθηκε με διαφορετική μαθηματική μηχανή, με σχετικά φύλλα εργασίας και με την διακριτική επίβλεψη και καθοδήγηση 3 εκπαιδευτικών (ΠΕ03).
Συγκεκριμένα διαμεσολάβησαν οι εξής μηχανές του εργαστηρίου:
(α) η τριχοτομούσα γωνιών του ΚΑΡΤΕΣΙΟΥ (1596-1650),
(β) η τριχοτομούσα γωνιών του Tomasso Ceva (1647-1737),
(γ) η τριχοτομούσα γωνιών Αρχιμήδη-Pascal (1588-1651) και
(δ) ο παντογράφος στροφομεταφοράς ή πλαγιογράφος του J.J. Sylvester (1814-1897).Και οι 4 ομάδες εξερεύνησαν τους μηχανισμούς (εξαρτήματα και αρθρώσεις), ανακάλυψαν τα μαθηματικά που κρύβουν μέσα τους τα οποία τους καθορίζουν ως μοναδικά εργαλεία, και τελικά κατανόησαν γιατί έχουν το συγκεκριμένο γεωμετρικό αποτέλεσμα.
Στο τελευταίο ημίωρο κάθε ομάδα παρουσίασε στην ολομέλεια την ανάλυση των μηχανισμών (linkages) και στην συνέχεια παρέλαβαν έναν πλαγιογράφο του J.J. Sylvester για το σχολείο τους (του οποίου η κατασκευή αποτελεί και την σύνθεση των αποτελεσμάτων της έρευνας τους).
Βασικές παράμετροι για την ολοκλήρωση των στόχων και την ουσιαστική επιμόρφωση των εμπλεκομένων είναι (α) τα ποιοτικά και χρονομετρημένα φύλλα εργασίας και (β) η διακριτική παρουσία εκπαιδευτικού (ΠΕ03) σε κάθε ομάδα. Όμως αυτά τα σημαντικά θέματα αναδεικνύονται και βελτιώνονται μέσα από την εφαρμογή του εκάστοτε σχεδιασμού. Θα ακολουθήσει η μελέτη των φύλλων εργασίας, εξαγωγή συμπερασμάτων και διάλογος μεταξύ των 2 σχολείων για τα Μαθηματικά καθώς και για την «ενότητα της γνώσης» μέσω πραγματικών διδακτικών καταστάσεων.
Το ΕΜΜ9ΓΛΠ ευχαριστεί πολύ την Διεύθυνση και τον Σύλλογο Διδασκόντων του Γυμνασίου Οβρυάς Πατρών και ιδιαιτέρως τους εκπαιδευτικούς Γαλανοπούλου Μαρία (ΠΕ03) & Ευσταθιάδη Νικόλαο (ΠΕ03.50) για την άψογη συνεργασία τους μαζί μας αλλά και για το ενδιαφέρον προς τους μαθητές-τριες τους. Είναι αξιοσημείωτη η εμπιστοσύνη του Γυμνασίου Οβρυάς Πατρών προς το πρόγραμμα πειραματικών διδασκαλιών του ΕΜΜ9ΓΛΠ, μέσα σε ένα ευρύτερο περιβάλλον ανελαστικό για τους εκπαιδευτικούς το οποίο υπάρχει σε όλα τα δημόσια σχολεία.
Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια αυτή μαζί με τους Εκπαιδευτικούς και τις Διευθύνσεις των εμπλεκομένων σχολείων, με στόχο οι μαθητές και οι μαθήτριες μας να αγαπήσουν τα Μαθηματικά μέσα από μία άλλη μορφή διδασκαλίας (μη τυπική & άτυπη). Να μάθουν να ερευνούν μέσα σε ένα S.T.E.M. περιβάλλον, να εικάζουν, να ελέγχουν και να αποφασίζουν, αιτιολογώντας για τις αποφάσεις τους.
Ο συντονιστής του ΕΜΜ9ΓΛΠ
Γεώργιος Κ. Ντόντος (ΠΕ03)

