Εικονικό Μουσείο Αειφόρου Δατροφής “Τα μικρά κουταλοπίρουνα”. Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ανδρίτσαινας

ΤΟ ΕΙΚΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΕΙΦΟΡΟΥ Ή ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

 «ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΚΟΥΤΑΛΟΠΙΡΟΥΝΑ» ΕΓΙΝΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ!

ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΠΛΟΗΓΗΘΕΙΤΕ ΜΕ  Ή ΧΩΡΙΣ VR ΓΥΑΛΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΤΕ ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΕΠΑΥΞΗΜΕΝΗΣ Ή ΕΙΚΟΝΙΚΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟ:

https://www.artsteps.com/view/647c1cbebab49c024ca897e9

Το εικονικό μουσείο «Τα μικρά κουταλοπίρουνα» για παιδιά προσχολικής και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Μαθαίνω να δημιουργώ ένα εικονικό μουσείο βιώσιμης διατροφής», το οποίο υλοποιήθηκε από τη Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ανδρίτσαινας κατά το σχολικό έτος 2022-2023, στο πλαίσιο της ετήσιας δράσης της Βιβλιοθήκης «Έχω δικαίωμα να γνωρίζω…», με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα του παιδιού (20 Νοεμβρίου, Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, 1989), τη Δεκαετία του ΟΗΕ για τη διατροφική δράση (2016-2025), στην οποία συμμετείχαν οι μαθητές και οι μαθήτριες του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού σχολείου Ανδρίτσαινας.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα σχεδιάστηκε σύμφωνα με τους δεκαεπτά στόχους της Unesco για τη  βιώσιμη ανάπτυξη και για την επίτευξη της βιωσιμότητας του πλανήτη και εντάχθηκε στο πλαίσιο των εργαστηρίων δεξιοτήτων του ΙΕΠ αγγίζοντας διαθεματικά τους θεματικούς κύκλους: «Ζω καλύτερα - Ευ ζην», «Φροντίζω το περιβάλλον», «Δημιουργώ και καινοτομώ - Δημιουργική σκέψη και πρωτοβουλία», «Ενδιαφέρομαι και ενεργώ - Κοινωνική συναίσθηση και Ευθύνη».

Το εικονικό μουσείο περιλαμβάνει ένα προθάλαμο με ενημερωτικό υλικό και αινίγματα, μια πράσινη αίθουσα για τα τρόφιμα που πρέπει να καταναλώνονται καθημερινά, μια πορτοκαλί για εκείνα που πρέπει να καταναλώνονται μερικές φορές την εβδομάδα και μια κόκκινη για εκείνα που πρέπει να καταναλώνονται λίγες φορές το μήνα. Επίσης, διαθέτει playwall με διαδραστικά παιχνίδια, σχετικά με την αειφόρο διατροφή (σταυρόλεξα, παζλ, κουίζ, ιπποδρομίες), τα οποία είναι ενσωματωμένα στο εικονικό μουσείο με κώδικες ταχείας απόκρισης (QRs).

Συμμετείχαν οι μαθητές/τριες: Αμπαριώτη Μαργαρίτα, Κανάκη Ιωάννα, Κατσούλι Αλκιστίνα, Μιχαλακοπούλου Θεοδώρα του Μιχάλη, Μπιτολύκου Εβελίνα, Σιελούλη Πηνελόπη.

Επιστημονικά υπεύθυνες για θέματα διατροφής: κ. Γεωργία Νικολακοπούλου MSc, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, κ. Σταματία Κοτρέτσου, Χημικός, Τεχνολόγος Τροφίμων PhD, MEd.

Επιστημονικά υπεύθυνη για τη διδασκαλία των ψηφιακών εργαλείων: κ. Ευανθία Κοντογούρη, Μαθηματικός MΕd.