Έκθεση-διαγωνισμός ζωγραφικής και εικαστικών των σχολικών μονάδων Δ/θμιας Εκπ/σης Αχαΐας

Η Περιφερειακή Δ/νση Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με την ΣΤ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων διοργανώνει έκθεση-διαγωνισμό ζωγραφικής και εικαστικών έργων με θέμα «Ταξίδι στην Αρχαία Αχαΐα».

Η συγκεκριμένη δράση αποσκοπεί:
α) στην εξοικείωση των μαθητών Δ/θμιας Εκπ/σης Αχαΐας με την τοπική ιστορία, η οποία θα αποτελέσει και το έναυσμα για τη δημιουργία ζωγραφικών και εικαστικών έργων εμπνευσμένων από την Προϊστορική Εποχή έως και την Ύστερη Ρωμαϊκή Αρχαιότητα,
β) την ανάδειξη της δημιουργικότητας των μαθητών, και
γ) την ενίσχυση της ενεργής, βιωματικής και διαθεματικής προσέγγισης της μάθησης.
   Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι μαθητές των Γυμνασίων, Γενικών Λυκείων, ΕΠΑ.Λ και ΕΠΑ.Σ της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας, αλλά στο χώρο της έκθεσης θα παρουσιαστούν έως τρία (03) έργα από κάθε σχολείο, τα οποία θα προκύψουν με εσωτερική διαδικασία επιλογής του εκάστοτε σχολείου με ευθύνη του Διευθυντή μέχρι και 09 Δεκεμβρίου 2011. Ενημερωτικό υλικό σχετικά με τις λεπτομέρειες της έκθεσης θα αποσταλεί προς στα σχολεία Δ/θμιας Εκπ/σης Αχαΐας από την εταιρεία atto‘’sensible communication‘’, η οποία θα υποστηρίξει το εγχείρημα ως προς το σχεδιασμό και τη διανομή του έντυπου ενημερωτικού υλικού.
      Το θέμα των έργων θα πρέπει να επικεντρώνεται αποκλειστικά στην αρχαία Αχαΐα (Προϊστορική Εποχή έως και την Ύστερη Ρωμαϊκή Αρχαιότητα). Χώροι έμπνευσης για τη δημιουργία του κάθε έργου θα μπορούσε να αποτελέσουν το Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών και το Αρχαιολογικό Μουσείου Αιγίου, στα οποία εκτίθενται πολύ σημαντικά ευρήματα των συγκεκριμένων περιόδων και το οποία λειτουργούν καθημερινά εκτός Δευτέρας από 8:30-15:00. Για το λόγο αυτό συνιστάται η οργάνωση εκπαιδευτικών επισκέψεων των ενδιαφερόμενων σχολείων κατόπιν συνεννόησης με τα ανωτέρω Μουσεία. Σημειώνουμε, επίσης, ότι στα πλαίσια της εν λόγω δράσης τα ενδιαφερόμενα σχολεία θα μπορούσαν να υλοποιήσουν εκπαιδευτικές επισκέψεις και σε τοπικούς αρχαιολογικούς χώρους. Σημειώνουμε ότι κρίνεται σκόπιμο να δηλώνεται στο διαβιβαστικό των παραδοτέων έργων η πηγή έμπνευσής τους (μουσειακό έκθεμα ή χώρος).    
      Δεν υπάρχει περιορισμός στη χρήση των υλικών που θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή των έργων (ζωγραφικός πίνακας ή επιτοίχια κατασκευή). Το μέγεθος κάθε έργου θα πρέπει να έχει διαστάσεις έως 50cm x 70cm, και θα πρέπει, επίσης, να έχει στη πίσω πλευρά του ειδικό στήριγμα για να μπορεί να κρεμαστεί στην επιφάνεια του τοίχου της αίθουσας περιοδικών εκθέσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών, όπου θα φιλοξενηθεί η έκθεση.
   Σημειώνεται ότι τα έργα θα πρέπει να παραδοθούν ή αποσταλούν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών (Νέα Εθνική οδός Πατρών-Αθηνών 38-40, τηλ.2610-420645) από τις 10 έως 14 Δεκεμβρίου 2011 το αργότερο από τις 8:30-15:00 καθημερινά εκτός Δευτέρας. Το στήσιμο της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί με τον σχεδιασμό και την επιμέλεια της ΣΤ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Τμήματος Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων. Θα ακολουθήσουν τα εγκαίνια της έκθεσης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών στις 17 Δεκεμβρίου 2011, η οποία θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 14 Ιανουαρίου 2012, οπότε και θα τελεστεί το κλείσιμό της με τη βράβευση των έργων που θα διακριθούν στο αμφιθέατρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών.
    Πιο συγκεκριμένα: θα βραβευτούν έξι (6) έργα, από τα οποία τα τρία (3) θα ανήκουν σε μαθητές Γυμνασίων και τα υπόλοιπα τρία (3) σε μαθητές Λυκείων. Τα βραβεία που θα απονεμηθούν στους νικητές θα είναι έξι (6) συσκευές iPAD (μία για κάθε μαθητή), ευγενική χορηγία της εταιρείας Supertravel & tourism by Super Cargo, Σχεδιασμός-Διοργάνωση Σχολικών Εκδρομών. Η ψηφοφορία για τα καλύτερα έξι (6) έργα θα διεξαχθεί στο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών κατά τη χρονική περίοδο της έκθεσης καθώς και στο διαδίκτυο σε ηλεκτρονική διεύθυνση που θα ανακοινωθεί εγκαίρως.
   Διευκρινίζουμε ότι οι δικαιούχοι των έργων θα μπορούν να παραλάβουν τα έργα τους από το χώρο του Μουσείου μετά το τέλος της έκθεσης και έως τις 21 Ιανουαρίου 2012.