Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ KA2 “NEStOR”- Πρόκληση για το European School Radio

Η Επιστημονική Εταιρία “Διαπολιτισμικό Διαθεματικό Ραδιόφωνο της Εκπαιδευτικής Κοινότητας European School Radio, Το Πρώτο Μαθητικό Ραδιόφωνο” (http://esradiosociety.eu) υλοποιεί ως συντονιστής στο έργο NEStOR-“Networked European School Web Radio” με επιπλέον εταίρους το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ (ΙΤΥΕ) στην Ελλάδα, τοΠαιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου, το Πανεπιστήμιο Aalborg στη Δανία και το Επαρχιακό Γραφείο Εκπαίδευσης Veneto του Υπουργείου Παιδείας, Πανεπιστημίων και Έρευνας της Ιταλίας. Παράλληλα, στο έργο συμμετέχουν ως εταίροι τα σχολεία:Γυμνάσιο Αγλαντζιάς, Πειραματικο ΓΕΛ Πανεπιστημίου Μακεδονίας και Kaunas district Garliava Jouzas Luksa High School. Η δράση εντάσσεται στο ευρωπαϊκό Πρόγραμμα  ERASMUS+ (Key Action 2: Συνεργασία για καινοτομία και ανταλλαγή καλών πρακτικών) και έχει εγκριθεί με  χρηματοδότηση ύψους €177,189. Το ευρωπαϊκό έργο προβλέπεται διετές με περίοδο υλοποίησης: Σεπτέμβριος 2016- Αύγουστος 2018.

 

Το έργο NEStOR θα αναδείξει την ευρωπαϊκή διάσταση του ήδη υπάρχοντος Μαθητικού Ραδιοφώνου European School Radio, (http://europeanschoolradio.eu), που λειτουργεί στην Ελλάδα εδώ και 6 χρόνια με μεγάλη επιτυχία, στα πλαίσια της οποίας θα διεξαχθεί επιστημονική μελέτη στον χώρο της ευρωπαϊκής εκπαιδευτικής πολιτικής για τον τρόπο ένταξης του Μαθητικού Ραδιοφώνου σε όλη την Ευρώπη, βασισμένη στην ανάγκη καλλιέργειας του μιντιακού γραμματισμού μέσα από τα σχολεία.Σκοπός του προγράμματος είναι η δημιουργία ενός ευέλικτου, πολύγλωσσου, σύγχρονου και ελκυστικού μέσου, Διαδικτυακού Ραδιοφώνου, μέσω του οποίου θα διευκολύνεται η διακρατική εκπαιδευτική συνεργασία σε όλη την Ευρώπη. Μέσα από το πρόγραμμα θα παρέχεται μια ασφαλής υπηρεσία μαθητικού Διαδικτυακού Ραδιοφώνου, φιλική στη χρήση και από μαθητές με ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες, η οποία θα εμπλουτιστεί με διαθεματικό εκπαιδευτικό υλικό για τη σχολική εκπαίδευση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενταγμένο στις σύγχρονες εκπαιδευτικές απαιτήσεις. Το έργο θα προσφέρει στην εκπαιδευτική κοινότητα τα απαραίτητα εργαλεία για την καλλιέργεια δεξιοτήτων επικοινωνίας, τη συμμετοχή κάθε Ευρωπαίου μαθητή σε ένα κοινό ραδιοφωνικό πρόγραμμα και την ανταλλαγή και τη διάχυση πολιτισμικών στοιχείων μέσα από το Μαθητικό Ραδιόφωνο.

Συγχρόνως, η λειτουργικότητα της υπηρεσίας του Μαθητικού Ραδιοφώνου θα συνδυαστεί με τη χρήση του ως ένα πλήρες παιδαγωγικό εργαλείο στα χέρια της εκπαιδευτικής κοινότητας, στα πλαίσια της ένταξης των ψηφιακών μέσων στη σύγχρονη εκπαιδευτική διαδικασία. Οι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που θα συμμετέχουν στο έργο θα επιμορφωθούν στο πεδίο του γραμματισμού των Μέσων, και ιδιαίτερα στο Μαθητικό Ραδιόφωνο, θα κληθούν να διαμορφώσουν από κοινού εκπαιδευτικά σενάρια σε ένα ευρύ φάσμα γνωστικών αντικειμένων, με σκοπό την εφαρμογή στη σχολική πράξη και την αξιολόγηση από μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας και εταίρο- φορέα της εκπαίδευσης. Το Μαθητικό Διαδικτυακό Ραδιόφωνο απευθύνεται σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, χωρίς διακρίσεις, με έμφαση την ανάδειξη της δημιουργικότητας και της καινοτομίας, την συσχέτιση των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης με την εκπαίδευση, δημιουργώντας γι ‘αυτούς επαγγελματικές προοπτικές για το μέλλον.