Erasmus + KA229 “Acting now for the future”: το 7ου Λύκειο Θεσσαλονίκης συναντά τους εταίρους του προγράμματος στο Ταλλίνν της Εσθονίας

Στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus + KA229 με τον τίτλο “Acting now for the future” κατά το διάστημα 2 έως και 6 Μαΐου 2022  το σχολείο μας, το 7ο Λύκειο Θεσσαλονίκης, επισκέφθηκε το Ταλλίνν της Εσθονίας. Συγκεκριμένα με συνοδούς καθηγητές τους εκπαιδευτικούς του σχολείου, Εφραιμίδου Κατερίνα και Χαμπίδη Θεόδωρο, η ομάδα πέντε μαθητών/τριών μας εκπροσώπησε το σχολείο μας ως ένας από τους εταίρους του προγράμματος μαζί με αντίστοιχες αποστολές από την Κρήτη, τη Λιθουανία, την Πορτογαλία και τη Τσεχία. Η θεματική επικεντρώθηκε στο ζήτημα της σπατάλης της τροφής και της σωστής διαχείρισής της.

Χάρη στην παράδοση πλέον και των προηγούμενων κινητικοτήτων μαθητές/τριες αλλά και καθηγητές είχαν την ευκαιρία της αλληλεπίδρασης σε ένα κοινό πλαίσιο αντίληψης που σταδιακά εμπεδώνεται και βασίζεται στις αρχές του σεβασμού του περιβάλλοντος. Πρακτικά δε και όσον αφορά τις δράσεις του προγράμματος στη συγκεκριμένη κινητικότητα η ισορροπία μεταξύ θεωρητικών προσεγγίσεων και βιωματικών δράσεων με κυρίαρχες τις δεύτερες έδωσε, πράγματι, το έναυσμα στους νέους Ευρωπαίους να νιώσουν τον παλμό της κοινής προοπτικής, της μαχητικότητας και της σπουδαιότητας των ζητημάτων της συγκεκριμένης θεματικής, της λελογισμένης διαχείρισης της τροφής από τους ανθρώπους. Εν προκειμένω, λοιπόν, η κατασπατάληση της τροφής, ιδωμένη υπό το πρίσμα των εργαστηριακών πρακτικών στο Biotechnology and Food Research Organization και το αντίστοιχο Food Laboratory του TalTech, αλλά και οι επισκέψεις σε φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης αρμόδιους στο ζήτημα της διαχείρισης των ενεργειακών πόρων συνδυάστηκαν αρμονικά και αποτελεσματικά με βιωματικές δράσεις όπως η επίσκεψη στο Open Air Museum της περιοχής Rocca al Mare ή στον περίφημο βάλτο της περιοχής Viru.

Ταυτόχρονα, η πολιτιστική παράδοση, η αξιοθαύμαστη αρχιτεκτονική και η κουλτούρα της φιλοξενίας του γοητευτικού Ταλλίνν έγιναν οι αφορμές για τη γνωριμία μαθητών/τριών και καθηγητών του σχολείου μας με μία κοινότητα τόσο διαφορετική από την ελληνική αλλά και τόσο ίδια όσον αφορά τους προβληματισμούς για το περιβάλλον και την προοπτική προστασίας του. Βέβαια, ο συνδυασμός των δράσεων με το πολιτιστικό πρόγραμμα ήταν αυτά που έδωσαν σε όλους/ες τη δυνατότητα να νιώσουν ικανοποιημένοι/ες από την ταξιδιωτική εμπειρία στην Εσθονία.  Η ιδιαίτερη κουζίνα, οι βόλτες στα αξιοθέατα και η σύσφιξη των σχέσεών μας με τους συνεργάτες μας μάς έδωσαν αναμφισβήτητα την αίσθηση της οικειότητας και της κοινότητας. Σημαντική, εξάλλου, στιγμή της επίσκεψης ήταν και η γνωριμία της αποστολής μας με την πόλη του Ελσίνκι στα πλαίσια της πολιτιστικής ξενάγησής μας στην ευρύτερη περιοχή. Σε κάθε περίπτωση η συμβολή της χώρας υποδοχής, της Εσθονίας, στην όλη διοργάνωση της κινητικότητας υπήρξε ικανοποιητική, όπως και οι παροχές του ξενοδοχείου Metropol Hotel.

Η ενσυναίσθηση, η συλλογικότητα, το αίσθημα του «συνανήκειν», η πίστη και η ελπίδα στην ύπαρξη ενός μέλλοντος βασισμένου στην κουλτούρα της συνεργασίας υπήρξαν το κύριο πόρισμα όλων των εργασιών της 3ης κινητικότητας του σχολείου μας, του 7ου Λυκείου Θεσσαλονίκης, στο Ταλλίνν της Εσθονίας. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, και η συμμετοχή  μας στο συγκεκριμένο πρόγραμμα Erasmus + KA229 δεν μπορεί να αποτελεί τίποτα λιγότερο από αφορμή για τα εξής: αφενός για τη δέσμευση συνέχισης της μακράς παράδοσης του σχολείου μας σε προγράμματα με στόχο την εξωστρέφεια, τη σύνδεση με την τοπική κοινότητα και την πρόοδο των μαθητών/τριών και αφετέρου για τη δέσμευση της στοχοπροσήλωσης της εκπαιδευτικής μας κοινότητας στη διεκδίκηση ενός καθαρού και υγιούς περιβάλλοντος. Άλλωστε, το σπίτι μας, η Ευρώπη, οφείλει να είναι ακριβώς αυτό: μια καθαρή, ανεκτική, ειρηνική κοινότητα με στόχο την πρόοδο των νέων, των παιδιών μας.