Erasmus+ Ολοκλήρωση Ευρωπαϊκού Προγράμματος για το Δημοτικό Σχολείο Διομήδειας Ξάνθης

Το Δ.Σ.Διομήδειας Ξάνθης συνεργάζεται από το Σεπτέμβριο του 2020 με 5 ευρωπαικά σχολεία (Τσεχία, Γαλλία, Αζόρες Πορτογαλίας, Ισλανδία και Ρουμανία) στα πλάισια εγκεκριμένου ευρωπαικού προγράμματος ERASMUS+ ΚΑ229 με θέμα το ‘ΝΕΡΟ’. Μέσα σε αυτά τα 3 χρόνια έχουν υλοποιηθεί συνολικά 12 σχέδια εργασίας και έχουν πραγματοποιηθεί 6 κινητικότητες εκπαιδευτικών και μαθητών στις χώρες-εταίρους.

Το πρόγραμμα έχει δώσει την ευκαιρία στους μικρούς μαθητές αλλά και στους εκπαιδευτικούς του σχολείου μας να ασχοληθούν με πληθώρα δράσεων και να γνωρίσουν-αξιοποιήσουν εργαλεία νέων τεχνολογιών. Μέσα από αυτές τις δράσεις αντιληφθήκαμε την αξία του νερού, μάθαμε, εκτιμήσαμε, ξαφνιαστήκαμε, θορυβηθήκαμε, ενεργοποιηθήκαμε και δημιουργήσαμε.

Οι κινητικότητες μας έδωσαν τη δυνατότητα να γνωρίσουμε τις χώρες, τα σχολεία, τα εκπαιδευτικά συστήματα και κυρίως τους ανθρώπους. Να βρούμε ομοιότητες που μας άφησαν άφωνους. Να συναντήσουμε ανθρώπους που μας συγκίνησαν. Να αντιληφθούμε πόσα πολλά μας ενώνουν και πόσα λίγα μας χωρίζουν. Να προβληματιστούμε για όσα δεν έχουμε πετύχει ακόμα και να εμπνευστούμε για το μέλλον.

Τη φετινή σχολική χρονιά πραγματοποιήθηκαν οι παρακάτω κινητικότητες:

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2022:  Διομήδεια Ξάνθης, ΕΛΛΑΔΑ

Τον Οκτώβριο της φετινής σχολική χρονιάς υποδεχθήκαμε 43 μαθητές και εκπαιδευτικούς από τις 5 χώρες-εταίρους. Οι μαθητές φιλοξενήθηκαν για μια εβδομάδα σε οικογένειες μαθητών μας. Τους υποδεχθήκαμε στο σχολείο με παραδοσιακή μουσική, φορεσιές, τραγούδια και χορούς. Έγινε παρουσίαση των σχολείων και των εργασιών, κάναμε πειράματα με το νερό και παρουσιάστηκε μια διαδραστική παράσταση Καραγκιόζη από την κα. Νατάσα Μιχαηλίδου, όπου αυτοσχεδιάσαμε και ακούσαμε τις διαφορετικές γλώσσες των επισκεπτών .

Στις μέρες που ακολούθησαν, επισκεφθήκαμε τον αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο των Φιλίππων, το Κάστρο της Καβάλας, το Μουσείο Αβδήρων, τον ποταμό Νέστο, τη λίμνη Βιστωνίδα, το Φανάρι, το Πόρτο Λάγος, το Λαογραφικό μας Μουσείο και το Σπίτι της Σκιάς. Συμμετείχαμε σε μάθημα παραδοσιακών χορών στη Φ.Ε.Ξ με μεγάλο ενθουσιασμό. Κάναμε αναρρίχηση, τοξοβολία, zip-line, πεζοπορία και παίξαμε παιχνίδια δίπλα στο ποτάμι. Κάναμε μπάνιο στο ποτάμι και στη θάλασσα και προσφέραμε ελληνικά εδέσματα και γεύσεις. Παρατηρήσαμε πουλιά, πραγματοποιήσαμε περιπάτους και παρακολουθήσαμε την παρέλαση της 28ης, η οποία έκανε μεγάλη εντύπωση στους επισκέπτες μας. Όταν πια όλοι επέστρεψαν στις χώρες τους, τα συγχαρητήρια και ευχαριστήρια μηνύματα που λάβαμε από γονείς και εκπαιδευτικούς ήταν συγκινητικά.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2023:  Ρέικιαβικ, ΙΣΛΑΝΔΙΑ

Η xειμωνιάτικη Ισλανδία ήταν ο επόμενος προορισμός μας και συγκεκριμένα η βορειότερη πρωτεύουσα του κόσμου, το Ρέικιαβικ. Μια εμπειρία μοναδική για τους 5 μαθητές και 2 εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν. Η εικόνα της απέραντης, ολόλευκης και σχεδόν εξωπραγματικής χώρας λίγο πριν την προσγείωση του αεροπλάνου, μας προιδέασε για αυτό που θα ζούσαμε τις επόμενες ημέρες στη χώρα του νερού και της φωτιάς.

Ενεργά ηφαίστεια, εντυπωσιακοί θερμοπίδακες, αρχαίοι παγετώνες, επιβλητικοί καταρράκτες καλυμένοι από χιόνι και πάγο, γαλάζιες θερμές ιαματικές λίμνες στην καρδιά ενός ηφαιστειακού τοπίου... και όχι μόνο. Επισκεφθήκαμε υπέροχα μουσεία, περπατήσαμε μέσα σε σπηλιά πάγου (-18 C), μπήκαμε σε προσομοιωτή τελευταίας τεχνολογίας και πετάξαμε με ελικόπτερο πάνω από την Ισλανδία (Fly Over Iceland).

Σε ότι αφορά το σχολείο που μας φιλοξένησε (Fossvogsskóli), ξεχωρίζουμε τη ζεστή υποδοχή, τις ασύγκριτες υποδομές και ένα εκπαιδευτικό σύστημα ουσιαστικό, χρήσιμο και φιλικό προς τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς! Αυτό όμως που μας εντυπωσίασε περισσότερο ήταν οι άνθρωποι. Αρχοντικοί, δυναμικοί, ανεξάρτητοι και ταυτόχρονα ευγενικοί, χαρούμενοι και εξωστρεφείς. Τόσο διαφορετικοί από τους βοριοευρωπαίους. Μια στιγμή μόνο τους κακοκαρδίσαμε. Όταν αρνηθήκαμε την προσκλησή τους να κολυμπήσουμε μαζί στον παγωμένο ωκεανό εν μέσω χιονοθύελλας. Ευτυχώς, οι Τσέχοι, οι Γάλλοι και οι Πορτογάλοι τους ακολούθησαν…

ΜΑΙΟΣ 2023:  Βάμα, Μπράσοβ, ΡΟΥΜΑΝΙΑ

Η τελευταία κινητικότητα για 4 μαθητές και 4 εκπαιδευτικούς πραγματοποιήθηκε  στη Ρουμανία την περασμένη εβδομάδα. Αφιερώσαμε την πρώτη ημέρα στην πρωτεύουσα, το Βουκουρέστι. Εκκλησιαστήκαμε σε ορθόδοξη εκκλησία και περπατήσαμε στην Παλιά Πόλη με την κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα του μεσοπολέμου. Στη συνέχεια, ξεναγηθήκαμε στο επιβλητικό "παλάτι του Τσαουσέσκου με τα χιλιάδες δωμάτια", το δεύτερο μεγαλύτερο κτήριο στον κόσμο μετά το Αμερικάνικο Πεντάγωνο.

Την επόμενη μέρα αναχωρήσαμε για το ορεινό Μπρασόβ, μια από τις σημαντικότερες και γραφικότερες πόλεις της Τρανσυλβανίας που περιβάλλεται από τα Καρπάθια Όρη. Κατά τη διάρκεια της ξενάγησής μας είδαμε την Παλιά Πόλη και την γοτθικού ρυθμού Μαύρη Εκκλησία, που είναι η μεγαλύτερη της Ρουμανίας, όπως επίσης και την ελληνική εκκλησία της Αγίας Τριάδας, που ανεγέρθηκε από ομογενείς Έλληνες της περιοχής. Τέλος, συμμετείχαμε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Μουσείου Επιστημών και παρουσιάσαμε τα τελευταία projects που υλοποιήσαμε στο σχολείο μας.

Το σχολείο υποδοχής (Scoala Gimnaziala Vama Buzaului) είχε ετοιμάσει ένα πρόγραμμα πλούσιο σε εκπαιδευτικές δράσεις και επισκέψεις. Σε αυτές περιλαμβάνονταν το κέντρο πληροφόρησης στο Εθνικό Πάρκο Piatra Craiului, το Καταφύγιο Αρκούδας Liberty, το Κέντρο Προστασίας Βισώνων και το Πάρκο Δεινοσαύρων. Επίσης, ξεναγηθήκαμε στο πολυτελές Κάστρο Πέλες και το Κάστρο Μπραν με την δαιδαλώδη αρχιτεκτονική, γνωστό και ως "Πύργος του Δράκουλα".

Αυτό που σίγουρα θα κρατήσουμε στην καρδιά μας είναι η συγκινητική υποδοχή που μας επιφύλαξαν οι μαθητές του σχολείου. Φορώντας παραδοσιακές φορεσιές με περίτεχνα χτενίσματα και λουλούδια στα μαλλιά, και αφού μας κέρασαν ψωμί και αλάτι, μας παρουσίασαν μια σχεδόν επαγγελματική μουσικοχορευτική παράσταση. Ακολούθησε παράσταση μαύρου θεάτρου με θέμα τη μόλυνση του νερού και, τέλος, η τελετή λήξης του προγράμματος.

“ ...ήταν εμπειρία ζωής για παιδάκια σε αυτή την ηλικία να κάνουν τέτοιο ταξίδι! Πιστεύω πως άλλαξε ο τρόπος που αντιλαμβάνονται τη ζωή και τον κόσμο, είδαν διαφορετικά μέρη, διαφορετικές κουλτούρες, άκουσαν διαφορετικές γλώσσες. Κατάλαβαν πως με τους κατοίκους άλλων χωρών δε μας χωρίζουν και τόσα όσα πιστεύουμε. Ευχαριστώ που δώσατε αυτή την ευκαιρία στα παιδιά, μακάρι να υπήρχε η δυνατότητα να πήγαιναν όλα τα παιδιά τέτοια ταξίδια.”                                   

(Απόσπασμα από e-mail μητέρας μαθητή Δ’ τάξης που συμμετείχε στην επίσκεψη στη Γαλλία)

Ευχαριστούμε και εμείς τους γονείς για την εμπιστοσύνη. Και εις άλλα με υγεία!!!

Η εκπαιδευτικός ΠΕ06 και συντονίστρια του προγράμματος,

Μερόπη Ευστρατίου