Εβδομάδα Erasmus στο 2ο Δ.Σ Νέας Ερυθραίας

Στο πλαίσιο προγράμματος Erasmus+ KA229 με τίτλο «MAKE ME LIVE, I WILL LIVE, THE WORLD WILL LIVE», στο οποίο συμμετέχει το σχολείο μας, επισκέφτηκαν την πατρίδα μας 40 μαθητές και εκπαιδευτικοί από την Τουρκία, τη Ρουμανία, τη Λετονία και την Ιταλία, από τις 23 έως τις 27 Μαΐου 2022. Στόχος του προγράμματος είναι να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές/τριες για το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής και να τους κινητοποιήσει στην ανάληψη πρωτοβουλιών για την προστασία του περιβάλλοντος.

Στην πανηγυρική έναρξη του προγράμματος παρευρέθηκαν και χαιρέτισαν, μετά από σύντομη ομιλία του Διευθυντή Παντελή Τσιώτα, ο κύριος Θωμάκος, Δήμαρχος Κηφισιάς, ο κύριος Λαχανάς, Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Α/θμιας Εκ/σης του Δήμου, ο κύριος Σκορδίλης, Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Πρασίνου, Ανακύκλωσης,  Εθελοντισμού κι  Εξυπηρέτησης των Πολιτών και η αναπληρώτρια Διευθύντρια της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, κυρία Νίνου.

Ακολούθησαν ομιλίες του Υπεύθυνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Β Αθήνας κυρίου Γκότζου με θέμα «Η περιβαλλοντική εκπαίδευση στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα» και του κυρίου Ζαφειρίου, περιβαλλοντολόγου, με θέμα «Τα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και οι χώρες των εταίρων». Ακολούθησε συζήτηση και παρουσιάσεις των θεμάτων από τις αντιπροσωπείες των άλλων χωρών.

Κάθε μέρα οι μαθητές συμμετείχαν σε εργαστήρια, ενώ πραγματοποιήθηκαν πολλές επισκέψεις. Υλικό από όλες τις δραστηριότητες μπορείτε να βρείτε στη διεύθυνση:

καθώς και στην ιστοσελίδα του σχολείου

Αναλυτικά:

Δευτέρα 23/5/2022:

  • Οι μαθητές παρουσίασαν προϊόντα των χωρών τους.
  • Σε εργαστήριο με θέμα «Ο πλανήτης που ονειρεύομαι», τα παιδιά ζωγράφισαν τον πλανήτη, όπως θα ήθελαν να είναι.
  • Χρησιμοποιώντας ανακυκλώσιμα υλικά στα οποία φύτεψαν λουλούδια, τα παιδιά έφτιαξαν κήπους.
  • Έφτιαξαν avatar για το  ηλεκτρονικό μας  βιβλίο, που δημιουργήθηκε στο εργαστήριο Πληροφορικής από τα παιδιά με την καθοδήγηση της δασκάλας ΤΠΕ και συντονίστριας του έργου, κυρίας Λάσκαρη.

Τρίτη 24/5/2022

  • Με τη βοήθεια γονιών του σχολείου μας τα παιδιά έφτιαξαν σπανακόπιτα και τυρόπιτα σε εργαστήριο μαγειρικήςμε τοπικά προϊόντα.
  • Παρουσιάστηκαν οι πολιτικές για το κλίμα των χωρών που συμμετείχαν. Την πολιτική της χώρας μας παρουσίασε ο Δρ Δημήτρης Παρώνης,  (IAASARS, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών)
  • Ακολούθησε εργαστήριο για τη δημιουργία ενός ψηφιακού τοίχου με τις καλύτερες κλιματικές πολιτικές από μαθητές.
  • Η μέρα τελείωσε με ξενάγηση των συμμετεχόντων στοΜουσείο της Ακρόπολης και στον Παρθενώνα.

Τετάρτη 25/5/22

  • Ξεκινήσαμε με ξενάγηση των επισκεπτών στους χώρους του  σχολείου μας.
  • Κατόπιν τα παιδιά έφτιαξαν μάσκες από χαρτόνι.
  • Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε επίσκεψη με ξενάγηση στη Λίμνη Μαραθώνα, όπου τονίστηκε η σημασία του νερού στη ζωή μας.
  • Η μέρα τελείωσε στην παραλία Νέας Μάκρης με χαλάρωση και διασκέδαση.

Πέμπτη 26/5/22

  • Οι μαθητές ένωσαν τις φωνές τους και δημιούργησαν ένα τραγούδι (σε όλες τις γλώσσες των χωρών του έργου) για την ευαισθητοποίηση των ανθρώπων σε θέματα περιβάλλοντος. Το τραγούδι μπορείτε να ακούσετε εδώ:
  • http://europeanschoolradio.eu/el/archives/production/6259
  • Ακολούθησε δημιουργία σαπουνιού από ελαιόλαδο, όπου τα παιδιά είδαν πώς κάποια υλικά μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν.
  • Η μέρα τελείωσε με ξενάγηση στον βιολογικό αμπελώνα Σπάτων  του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών από τον κ. Στράτο Κανάρο, Προϊστάμενο του Τμήματος Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων και επίσκεψη στο Μουσείο Οίνου Σπάτων.

Παρασκευή 27/5/22

  • Το πρόγραμμα ξεκίνησε με εργαστήριο ανακύκλωσης, όπου τα παιδιά έφτιαξαν λουλούδια από ανακυκλωμένα υλικά.
  • Συνεχίσαμε με τη συναυλία λήξης και την παρουσίαση χορών από κάθε χώρα.
  • Τέλος απονεμήθηκαν  διπλώματα και δώρα στους συμμετέχοντες και αποχαιρετήσαμε τους καλεσμένους μας συγκινημένοι.

Απολογισμός:

Ήταν ένα δύσκολο εγχείρημα στο οποίο ανταποκριθήκαμε άριστα. Ο Σύλλογος Διδασκόντων του σχολείου μας επέλεξε να συμμετέχει σε πρόγραμμα που περιλαμβάνει τη μετακίνηση παιδιών – παρ’ όλη την ευθύνη και τον κόπο που αυτό συνεπάγεται – γιατί θεωρούμε ότι η επαφή με μαθητές/τριες  που ανήκουν σε διαφορετικούς πολιτισμούς είναι πολύ σημαντική, καθώς διευρύνει τους ορίζοντές των παιδιών μας και εμπλουτίζει την εικόνα τους για τον κόσμο. Ένας δεύτερος πολύ σημαντικός λόγος είναι ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί μια παγκόσμια απειλή, επομένως απαιτεί αμοιβαία συνεργασία των λαών για την αντιμετώπισή της. Τέλος δίνεται η δυνατότητα στους μαθητές μας να αναπτύξουν κοινωνικές και γλωσσικές δεξιότητες. Αξίζουν συγχαρητήρια στους εκπαιδευτικούς του σχολείου, τόσο για την επιλογή αυτή, όσο και για την άψογη διοργάνωση ενός τόσο απαιτητικού προγράμματος.

Σημαντικότατη ήταν η βοήθεια που πήραμε από τον Δήμο Κηφισιάς και θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά γι’ αυτό τον Δήμαρχο Κηφισιάς, κύριο Θωμάκο, τους κυρίους Σκορδίλη και Λαχανά καθώς και την κυρία Χαροκόπου. Σημαντικότατη ήταν και η στήριξη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Γονέων  & Κηδεμόνων – με καθημερινή παρουσία στο σχολείο κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων – και γενικότερα των γονέων του σχολείου μας.

Τέλος  ιδιαίτερα συγχαρητήρια στην ομάδα Erasmus του σχολείου μας η οποία συντόνισε, σχεδίασε, υποστήριξε και υλοποίησε όλες τις δράσεις από την αρχή του έργου μέχρι σήμερα: κ. Παντελής Τσιώτας (διευθυντής), κα. Άννα Γκόγκα (υποδιευθύντρια), κα. Λάσκαρη Γεωργία (πληροφορικός και συντονίστρια έργου), κα. Θεοδώρα Σφαντού (δασκάλα), κα. Ασημίνα Αγγελή (μουσικός), κα. Αικατερίνη Κορωναίου (δασκάλα Αγγλικών), κα. Πελαγία Σπακουρή (δασκάλα Γαλλικών) και κα. Ειρήνη Περγάρη (δασκάλα).