Η Γκρίζα Πολιτεία – Δημοτικό Σχολείο Κορησού Καστοριάς

Μερικά στιγμιότυπα απο το βίντεο του Δημ. Σχ. Κορησου Καστοριας, για τα στάδια που περνάει η κοινωνία, μεχρι να φτάσει στη συμπερίληψη! https://youtu.be/YennApPTUy8,

Η ανάγκη γι αυτή τη δράση προέκυψε απο το γεγονός οτι το σχολειο μας είναι διαπολιτισμικό και αρκετές μαθήτριες και αρκετοί  μαθητές είναι διαφορετικής εθνικότητας!

Έγινε προσπάθεια, μέσα από τη βιωματική μάθηση, τη χρήση χρωμάτων καθώς και τη συγγραφή ενος σύντομου παραμυθιού, να κατανοήσουν τα παιδιά της Α' δημοτικου αλλα και του υπόλοιπου σχολείου, τα στάδια και τις δυσκολίες που κουβαλάει το καθένα, μεχρι η κοινωνική μάζα να φτάσει στη συμπερίληψη όλων των “διαφορετικών” ανθρώπων!

 

Αρχικά οι γκρίζοι, που αντιπροσωπεύουν την πλειοψηφία της κοινωνίας, βλέπουν με καχυποψία τους χρωματιστους και τους αποκλείουν χωρίς δεύτερη σκέψη, οπότε δείχνουμε τον αποκλεισμό!

 

Έπειτα οι χρωματιστοί δημιουργούν μια δίκη τους μικρότερη κοινωνία, ώστε να νιώθουν αποδεκτοί και να απολαμβάνουν την ομαδικότητα! Σε αυτο το στάδιο δείχνουμε τον διαχωρισμό!

 

Στη συνέχεια, κι εφόσον οι γκρίζοι παρατηρούν πως πλέον οι χρωματιστοι ειναι αρκετοί και δημιουργούν δικές τους κοινωνίες, αποφασίζουν πως ειναι ώρα να τους εντάξουν! Δυστυχώς όμως ένταξη, κατα μια έννοια σημαίνει: " Σε καλώ στο πάρτι μου, όμως δεν χορεύω μαζι σου"! Οποτε δεν ειναι αρκετό να μείνουμε σε αυτο το στάδιο!

 

Επιδιώκουμε τη συμπερίληψη, ώστε μέσα στην κοινωνία μας να υπαρχει θέση και αποδοχή για όλους. Ειναι ανάγκη πλέον να κατανοήσουμε πως οι "διαφορετικοί" ειναι εκείνοι που θα φέρουν χρωμα, δώρα κι εξέλιξη στην κοινωνια μας, αρκεί να τους αγκαλιάσουμε!

 

Κατα τη διάρκεια της προετοιμασίας ξεπρόβαλλαν έντονα η ενσυναισθηση, η αγαπη, η φροντίδα και η αποδοχή μεταξύ των μαθητών, κατι που μας δείχνει πως παρ´ οτι τα παιδιά του δημοτικου έχουν διαμορφώσει αρκετά στοιχεία του χαρακτήρα τους, δεν μοιάζει να ειναι αργα ώστε να οικειοποιηθούν τέτοιες στάσεις ζωής!