Γυμνάσιο Ευηνοχωρίου: Παρακολούθηση ημερίδας για το διαδίκτυο από στέλεχος της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Τη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2020 οι μαθητές του Γυμνασίου Ευηνοχωρίου παρακολούθησαν στο Δημοτικό Κινηματογράφο «Άνεσις» την Ημερίδα «Διαδίκτυο, ο κολλητός ψηφιακός Φίλος και Εχθρός» που διοργάνωσε το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας ΠΕ Αιτ/νίας «ΟΔΥΣΣΕΑΣ» - ΟΚΑΝΑ, σε συνεργασία με το Δήμο Αγρινίου, τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτ/νίας (Τμήμα Σχολικών Δραστηριοτήτων) .

Εισηγητής ήταν το Στέλεχος της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κ. Χαράλαμπος  Καρράς.

Τα θέματα που συζητήθηκαν αφορούσαν:

  • στην αποστολή της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος,
  • στις απειλές μέσω διαδικτύου & τους τρόπους προστασίας,
  • στο φαινόμενο του Διαδικτυακού Εκφοβισμού,
  • στην πρόληψη & αντιμετώπιση των κινδύνων από τη χρήση των νέων τεχνολογιών

Αποστολή της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος είναι η πρόληψη και καταστολή εγκλημάτων ή αντικοινωνικών συμπεριφορών που διαπράττονται μέσω της ηλεκτρονικής οδού.

Ο κ. Καρράς στην ομιλία του τόνισε ότι στο Διαδίκτυο δεν είμαστε ανώνυμοι  και  ότι σε οποιουδήποτε είδους ηλεκτρονική επικοινωνία, τα ηλεκτρονικά «αποτυπώματα» των χρηστών παραμένουν, ακόμα κι αν οι τελευταίοι νομίζουν ότι τα έσβησαν. Ενημέρωσε ,επίσης ,τους μαθητές για το Grooming (διαδικτυακή αποπλάνηση ανηλίκων) καθώς και για το Sexting (ανταλλαγή φωτογραφιών και μηνυμάτων με κυρίως σεξουαλικό περιεχόμενο χρησιμοποιώντας κινητό τηλέφωνο ή άλλες ηλεκτρονικές συσκευές). Οι μαθητές θα πρέπει να τηρούν το χρυσό κανόνα «Say No” δηλαδή να μην μιλάνε με αγνώστους.

Αναφέρθηκε ακόμη στις διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στο  Bullying και στο Cyber bullying,το οποίο  είναι ανώνυμο, πραγματοποιείται μέσω διαδικτύου 24 ώρες το 24ωρο, χωρίς αναστολές και ακολουθεί το θύμα και στο σπίτι του.

Η νέα γενιά θα πρέπει να μάθει  να σέβεται  τη διαφορετικότητα του άλλου.

Ενημέρωσε, επίσης, τη μαθητιώσα νεολαία αφενός  για τα διαδικτυακά παιχνίδια και τα social media λέγοντας ότι χρειάζονται φίλτρα στη διαδικτυακή μας ζωή και αφετέρου για τον εθισμό στο διαδίκτυο, που θεωρείται η πιο ύπουλη ασθένεια.

Απευθυνόμενος στους μαθητές τους παρότρυνε, όταν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα, να μην φοβούνται να μιλήσουν σε ενήλικα που εμπιστεύονται και να ζητήσουν βοήθεια.

Στο τέλος της ημερίδας απαντήθηκαν ερωτήματα που τέθηκαν από τους μαθητές.

Το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προσφέρουν έναν παράδεισο επικοινωνίας, ενημέρωσης, διασκέδασης και ψυχαγωγίας, αρκεί  να  γνωρίζουμε να τα χρησιμοποιούμε σωστά.