Γυμνάσιο-Λ.Τ. Αστυπάλαιας: ένα σχολείο με άρωμα πινακοθήκης

Μη φοβάσαι την απόσταση ανάμεσα στα όνειρα σου & την πραγματικότητα. Αν μπορείς να το ονειρευτείς, μπορείς & να το κάνεις.
Belva Davis

Η πρώτη μετακίνηση των εκπαιδευτικών του σχολείου μας στη Βαρκελώνη, στο πλαίσιο του Erasmus+ KA1, τον Οκτώβριο 2018, είχε ως θέμα επιμόρφωσης «Α satisfying school experience: strategies & skills for teachers». Οι κ. Τσακίρη Αθανασία & κ. Κωστίκος Δημήτρης μετέφεραν στην εκπαιδευτική μας κοινότητα τις εμπειρίες τους & το τι αποκόμισαν από τη βιωματική διαδικασία. Καταλάβαμε, λοιπόν, ότι είναι υψίστης σημασίας να δημιουργήσουμε ένα σχολείο αρεστό στα παιδιά. Ένα σχολείο που θα τα ικανοποιεί & θα τα παρακινεί. Προς τη δημιουργική μάθηση.

Η απόφαση πάρθηκε. Μια πινακοθήκη μοναδική άρχισε να στήνεται. Το Γυμνάσιο-Λ.Τ. Αστυπάλαιας, εδώ & μερικές μέρες, έχει μεταμορφωθεί. Από ένα απλό σχολείο σε ένα χώρο έκθεσης έργων τόσο Ελλήνων όσο & ξένων ζωγράφων. Καλλιτεχνών παγκόσμιας εμβέλειας που άφησαν το προσωπικό τους στίγμα στο διεθνές καλλιτεχνικό στερέωμα. Επιθυμία μας να κάνουμε το σχολείο μας πιο ελκυστικό, πιο διαδραστικό, πιο ζωντανό τόσο στους μαθητές/τριες όσο & στους εκπαιδευτικούς. Οι γυμνασιακές τάξεις φιλοξενούν έργα του Paul Klee ενώ οι λυκειακές αίθουσες γέμισαν με έργα graffiti δίνοντας ένα διαφορετικό τόνο στη μαθησιακή διαδικασία. Οι διάδρομοι εμπλουτίστηκαν με γνωστά έργα.

Από τους Διόσκουρους του Έλληνα υπερρεαλιστή Νίκου Εγγονόπουλου μέχρι τις 4 εποχές του χαρισματικού Γιάννη Τσαρούχη. Από το Κορίτσι μπροστά στον καθρέφτη του αινιγματικού Πικάσο μέχρι την Έναστρη Νύχτα του ευαίσθητου ανθρωπιστή Βαν Γκογκ. Από το Ψάθινο Καπέλο του Λύτρα μέχρι την Εντύπωση-ανατέλλων ήλιος του ιμπρεσιονιστή Μονέ. Από το Murnau Street with women του εξπρεσιονιστή Καντίνσκι μέχρι τις δημιουργίες του Γερμανο-Ελβετού ζωγράφου Paul Klee.

Ανοίγουμε το σχολείο στην κοινωνία. Στο προσεχές μέλλον θα πραγματοποιηθεί μια φιλόδοξη εκδήλωση. Μια εκδήλωση ανοιχτή στο ευρύ κοινό. Σε μικρούς & μεγάλους. Τα παιδιά μας θα αναλάβουν το ρόλο του ξεναγού. Θα μιλήσουν για τους πίνακες. Για την εποχή κατά την οποία δημιουργήθηκαν, την τεχνοτροπία τους, το ρεύμα στο οποίο ανήκουν, τις ιδιαιτερότητες τους. Θα μοιραστούν μαζί μας τα μυστικά που κρύβουν. Θα μας αποκαλύψουν τη ψυχοσύνθεση των καλλιτεχνών όταν τους δημιούργησαν. Θα μας ταξιδέψουν.

Η αμοιβή μας σε αυτή την προσπάθεια είναι τα χαμόγελα των παιδιών & η διάθεση τους για μάθηση. Μαθαίνουν μέσα από την τέχνη τις διαφορετικές ιστορικές περιόδους, τα καλλιτεχνικά ρεύματα, τη ζωή των σπουδαίων καλλιτεχνών. Μαθαίνουν μέσα σε ένα δημιουργικό σχολείο με ευφάνταστους εκπαιδευτικούς γεμάτους όρεξη & αγάπη για τους μαθητές/τριες.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στις κυρίες Λασπά Άννα & Παπαϊωάννου Αναστασία για την αμέριστη βοήθεια τους & στον κύριο Αυγερινό Αντώνη για τη θερμή στήριξη του ξεχωριστού αυτού εγχειρήματος.

Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθούμε στην αρωγή που λάβαμε από τον Πολιτιστικό & Μορφωτικό Σύλλογο Αστυπάλαιας & τον Πολιτιστικό Σύλλογο Άνθεμα. Οι κυρίες Καπετανγιάννη Σοφία & Μαριακή Ιωάννα ήταν δίπλα μας σε αυτό το μεγαλόπνοο σχέδιο. Μας στήριξαν οικονομικά, σε καιρούς χαλεπούς, αποδεικνύοντας την αγάπη τους για τα παιδιά & την ειλικρινή τους διάθεση για την προώθηση του πολιτισμού. Δίχως πολλά λόγια. Με πράξεις μεγαλειώδεις. Η συμβολή τους ουσιαστική για να γίνει το όνειρο πραγματικότητα.

Ανοιχτό δημιουργικό σχολείο ή ουτοπία; Επιλέγουμε το πρώτο & εμμένουμε πεισματικά στην απόφαση μας.

Για να δείτε φωτογραφικό υλικό μπορείτε να επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα του σχολείου μας

http://gym-astyp.dod.sch.gr/wordpress/

& τη σελίδα μας στο facebook

https://www.facebook.com/GymnasioLtAstypalaias/