Ημέρα της Ευρώπης στο Αριστοτέλειο Κολλέγιο Θεσσαλονίκης

Το Αριστοτέλειο Κολλέγιο Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του προγράμματος «Σχολεία-Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» διοργάνωσε την Πέμπτη 9 Μαρτίου εκδήλωση (09:00-11:00) με τη συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών του σχολείου καθώς και σχολείων από την Αυστρία (Öffentliches Stiftsgymnasium der Benediktiner in St. Paul) και τη Σουηδία (Gymnasieskolan Spyken). Οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές των ευρωπαϊκών σχολείων φιλοξενούνταν από το Αριστοτέλειο Κολλέγιο με αφορμή την 5th Cross student exchange από 05/03/2023 – 11/03/2023 του προγράμματος Erasmus+ «Think Smart - Act Green».

Έτσι, η εκπαιδευτική κοινότητα του Αριστοτελείου Κολλεγίου οργάνωσε μια γιορτή ειρήνης και ενότητας, εμπνευσμένη από την ιστορική Διακήρυξη του πρώην Γάλλου Υπουργού Εξωτερικών Ρόμπερτ Σούμαν το 1950, η οποία έθεσε τα θεμέλια για την οικονομική και πολιτική κοινότητα που σήμερα γνωρίζουμε ως Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επίσημος προσκαλεσμένος της εκδήλωσης ήταν ο κος Τζιόλας Ελευθέριος, χημικός μηχανικός,  π. υφυπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ο οποίος στην ομιλία του με τίτλο «From the European Idea to the European Union and the  Contemporary World» μέσα από ιστορικές μαρτυρίες έκανε μία αναδρομή για το πώς δημιουργήθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση και τις αλλαγές που επέφερε στη ζωή των ευρωπαίων πολιτών (οικονομικές, κοινωνικές, πολιτικές κτλ.).

Παράλληλα, οι μαθητές του σχολείου μας που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Σχολεία-Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» Μιχαηλίδου Μαριάννα, Γκουτζίκας Ορέστης και Κασάρης Παναγιώτης έκαναν μία παρουσίαση της ημέρας αυτής (ποιο το νόημα της ημέρας, ποια η ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ποια η σημασία της σήμερα).

Συντονιστές της δράσης ήταν η κ. Παπαχρήστου Μαίρη (φιλόλογος, υπεύθυνη για το πρόγραμμα Σχολεία-Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου), η κ. Ζουρνά Άννα(υποδιευθύντρια Γυμνασίου), η κ. Κοκκίνου Ελένη (Πληροφορικός) και ο κος Ιακωβίδης Γιώργος (Φυσικός).