Κινητικότητα Erasmus+ στο ΓΕNIKO ΛYKEIO ΝEOY ΣΚΟΠΟΥ

Στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+ Literally EUnited, το Γενικό Λύκειο Νέου Σκοπού υποδέχτηκε καθηγητές και μαθητές από τις χώρες Γαλλία, Ιταλία, Ουγγαρία, Πολωνία και Τουρκία. Από 28-3-2022 έως 1-4-2022, μέσα σε κλίμα φιλίας και συνεργασίας, οι επισκέπτες έλαβαν μέρος, από κοινού με τους μαθητές του Σχολείου, σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες με θέμα τον περιβαλλοντικό γραμματισμό, περιηγήσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις που οργανώθηκαν από το ΓΕΛ Νέου Σκοπού με υπεύθυνη καθηγήτρια την κ. Θέκλα Καυκιά. Στην τελετή καλωσορίσματος, τους επισκέπτες χαιρέτησε ο διευθυντής του Σχολείου, κ. Ιωάννης Πρωτόπαπας. Ακολούθησε παιχνίδι γνωριμίας και οι παρουσιάσεις των σχολείων των επισκεπτών. Στην τελετή, παρευρέθηκε ο Σ.Ε.Ε Παιδαγωγικής Ευθύνης, κ. Χαράλαμπος Σαρηβασιλείου.

 

Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες περιελάμβαναν παράλληλα εργαστήρια των οποίων τα θέματα ήταν: Χειροτεχνίες με ανακυκλώσιμα υλικά, Φτιάχνοντας ένα φωτοβολταϊκό πάνελ, κατασκευή σκηνικών και Πρόβες για τη θεατρική παράσταση. Επίσκεψη στο Κέντρο Πληροφόρησης του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Κερκίνης, Περιβαλλοντική Δραστηριότητα με το ΚΠΕ Ποροίων, Περιβαλλοντική Δραστηριότητα στο Σπήλαιο Αλιστράτης, καθώς και  στο Βιολογικό Κτήμα Νεραντζή.

Το κείμενο της θεατρικής παράστασης που ανέβηκε στην αίθουσα του Ορφέα Νέου Σκοπού συγγράψανε συνεργατικά οι μαθητές από τα συνεργαζόμενα σχολεία. Την παράσταση παρακολούθησαν ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κ. Στέλιος Ρίζος, και ο Σ.Ε.Ε Παιδαγωγικής Ευθύνης, κ. Χαράλαμπος Σαρηβασιλείου.

 

Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις και περιηγήσεις περιελάμβαναν επισκέψεις-ξεναγήσεις στο Λαογραφικό Μουσείο Νέου Σκοπού, στην εκκλησία του Αγ. Αθανασίου (Εμμανουήλ Παππάς), στην εκκλησία του Αγ. Νικολάου και στον Κουλά, στο Αρχαιολογικό Μουσείο, στο Ζιζιρλί τζαμί και στην κοιλάδα Αγ. Αναργύρων. Κατά την ξενάγησή τους στο Διοικητήριο τους επισκέπτες καλωσόρισε ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Σερρών κ. Παναγιώτης  Σπυρόπουλος.

Οι μαθητές και καθηγητές απόλαυσαν τα αξιοθέατα και βρήκαν τις εκπαιδευτικές δράσεις αξιόλογες. Κάτι που δεν θα ξεχάσουν εύκολα ήταν σίγουρα οι πτήσεις με αεροπλάνα στην Αερολέσχη Σερρών, όπου παρουσία του κ. Παναγιώτη  Σπυρόπουλου, τους ξενάγησε ο πρόεδρος, κ. Βασιλείου, και ο γραμματέας, κ. Μαδεμλής. Ανάλογη εμπειρία είχαν στην προπόνηση στο κωπηλατοδρόμιο Πεθελινού, όπου τους υποδέχτηκαν ο πρόεδρος του Ναυταθλητικού Περιβαλλοντικού Συλλόγου «Κερκινίτις», κ. Κρέτσης, και ο προπονητής, κ. Τσανταρλιώτης. Η συναυλία-αφιέρωμα στο Μίκη Θεοδωράκη στο Μουσικό Σχολείο Σερρών αποτέλεσε το φινάλε των δραστηριοτήτων στις Σέρρες.

Την τελευταία ημέρα, στην πόλη της Θεσσαλονίκης, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη-ξενάγηση  στο Αρχαιολογικό Μουσείο, στην Καμάρα, στη Ροτόντα στην πλατεία Ναβαρίνου, και στον Λευκό Πύργο. Ο αποχαιρετισμός υπήρξε εξαιρετικά συγκινητικός τόσο από τη μεριά των καθηγητών όσο και των παιδιών. Το επόμενο ραντεβού κλείστηκε για τις 5 Μαΐου στην πόλη Βρότσλαβ (Wroclaw) της Πολωνίας.