Μια αστροφυσικός στα σχολεία μας! eTwinning project: «STEAM-Στη γειτονιά του ήλιου»

Με ιδιαίτερη χαρά και συναισθήματα ενθουσιασμού και θαυμασμού "φιλοξενήσαμε" διαδικτυακά στις 11 Μαΐου, στο  εθνικό μας έργο eTwinning "STEAM-Στη γειτονιά του ήλιου" την Ελληνίδα αστροφυσικό κα. Μαρία Χαρίση. Αφορμή της συνάντησής μας, αποτέλεσε η πρωτοβουλία της κ. Αρετή Τσιώλη, δασκάλας του Δημοτικού Σχολείου Γόμφων Τρικάλων, η οποία είχε την ευγενή καλοσύνη να προσκαλέσει και τους εκπαιδευτικούς του έργου, τόσο από το Δημοτικό Σχολείο Γόμφων, όσο και από το Δημοτικό Σχολείο Αδριανής- Νικηφόρου Δράμας και το 3ο Δημοτικό σχολείο Νεάπολης. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, η συνάντηση έγινε διασχολική και Η.Π.Α.-Γόμφοι και Δράμα-Νεάπολη συνεργάστηκαν για την προαγωγή των καλύτερων εκπαιδευτικών αποτελεσμάτων.

Η κυρία Χαρίση εργάζεται ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο πανεπιστήμιο Vanderbilt των Η.Π.Α. Η έρευνά της επικεντρώνεται σε διπλά συστήματα υπερμεγέθων μελανών οπών που δημιουργούνται από συγκρούσεις γαλαξιών. Μεγάλωσε στην Πύλη Τρικάλων και σπούδασε Φυσική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Έκανε μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στην αστρονομία στο πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης και στη συνέχεια εργάστηκε στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνια (Caltech).

Οι μαθητές μας γνώρισαν την ερευνήτρια, παρακολούθησαν με αμείωτο ενδιαφέρον την «ξενάγηση» που είχε ετοιμάσει για εμάς στο ηλιακό μας σύστημα, έθεσαν τις δικές του ερωτήσεις σχετικά με το σύμπαν, τα ηλιακά σώματα και το ταξίδι στο διάστημα και είχαν την ευκαιρία να κατανοήσουν τον κόσμο που μας περιβάλλει, μέσα από αναλυτικές περιγραφές, βίντεο, προσομοιώσεις.
Ευχαριστούμε θερμά την κυρία Χαρίση για τη διάθεση, την αμεσότητα και για το χρόνο που μας διέθεσε και ευχόμαστε η συνάντηση αυτή να αποτελέσει εφαλτήριο στους μαθητές μας, να προσεγγίσουν τη γνώση πέρα από τα στενά σχολικά πλαίσια.