Μια μέρα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης με το τμήμα Α1 Λυκείου του Αριστοτελείου Κολλεγίου.

Την Τρίτη 24/01/2023 οι μαθητές / μαθήτριες του τμήματος Α1 του Αριστοτελείου Κολλεγίου παρακολούθησαν εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης από τις 10:00 – 13:30.

Σκοπός του προγράμματος είναι αφενός η εξοικείωση των παιδιών με τον χώρο ενός μουσείου και αφετέρου η καλλιέργεια της ιστορικής και κριτικής τους σκέψης. Η συμμετοχή στο συγκεκριμένο πρόγραμμα και η επίσκεψη στους συγκεκριμένους χώρους πολιτισμού ενθάρρυνε την αγάπη των μαθητών για την ιστορία, διότι κάθε μουσείο κρύβει μέσα του την ιστορία πολλών αιώνων και με έναν μοναδικό τρόπο προκαλεί σε ένα παιδί το ενδιαφέρον να προσεγγίσει ένα μέρος της. Η βιωματική μάθηση –την οποία προάγουμε στο Αριστοτέλειο Κολλέγιο- θεραπεύει ό,τι είναι αρκετά δύσκολο/ανέφικτο να γίνει μέσα τους τέσσερις τοίχους της συμβατικής τάξης. Η αυτοπρόσωπη παρουσία και η διάδραση με ένα μουσείο καθιστά απείρως πιο διασκεδαστική την οπτικοποίηση της ιστορίας και την επίλυση όλων εκείνων αμέτρητων ερωτηματικών (ποιος, που; πότε; γιατί;) που αιωρούνται στο μυαλό των μαθητών μπροστά στην άψυχη εικόνα του σχολικού βιβλίου.

Συγκεκριμένα, οι μαθητές εργάστηκαν ανά ομάδες. Πήραν το ρόλο του «μικρού ερευνητή» και περιηγήθηκαν στους χώρους του Μουσείου. Φωτογράφισαν αντικείμενα που τους εντυπωσίασαν και περιέγραψαν το αντικείμενο που τους προκάλεσε το μεγαλύτερο θαυμασμό. Ανέλαβαν το ρόλο του «δημοσιογράφου» και πήραν συνέντευξη από τους φύλακες του Μουσείου. Τέλος, δημιούργησαν τα δικά τους  μικροδιηγήματα για να λάβουν μέρος στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό που προκηρύσσουν η επιστημονική ένωση «Νέα Παιδεία» και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο-Εργαστήριο Εκπαιδευτικής Καινοτομίας με θέμα: «Ιστορίες που αφηγούνται τα μνημεία του αρχαίου πολιτισμού». Οι μαθητές έτσι εκτός από την ελεύθερη δημιουργική έκφραση ανέπτυξαν τις δεξιότητές τους στον οπτικό γραμματισμό, τον ψηφιακό γραμματισμό και τη δημιουργική γραφή.

Συντονιστές της δράσης ήταν οι εκπαιδευτικοί Παπαχρήστου Μαίρη (φιλόλογος) και Παπαζέτης Κωνσταντίνος (φιλόλογος, υπεύθυνος της Α’ Λυκείου).