Νηπιαγωγείο Ριζαριού : Πολιτιστικές εκδηλώσεις στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού σχεδίου «My culture, our culture, your culture»!

Με τη λήξη του σχολικού έτους 2020-2021 ολοκληρώθηκαν και οι δραστηριότητες της πολιτιστικής εβδομάδας που έχει καθιερωθεί  στο Νηπιαγωγείο μας στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus « My culture, your culture , our culture  » που υλοποιείται  από  το σχολείο μας από το 2018 !

Το πρόγραμμα περιελάμβανε εικονικές περιηγήσεις σε μουσειακούς χώρους ,ζωγραφική αρχαίων ελληνικών αγγείων ,αναπαράσταση εθίμων της περιοχής ,παρουσιάσεις τοπικής παραδοσιακής ενδυμασίας ,παρουσίαση δημοτικών  τραγουδιών με συνοδεία  παραδοσιακών οργάνων, αναπαράσταση Ολυμπιακών αγώνων , παρακολούθηση  παραστάσεων με τον Καραγκιόζη .παρουσίαση κι έκθεση δραστηριοτήτων και τελικών προϊόντων του πρώτου έτους του προγράμματος ανοικτή για το κοινό ,παρουσίαση παραδοσιακών ελληνικών χορών από τα παιδιά και φυσικά  ένα μικρό ταξίδι γεύσεων της παραδοσιακής Θεσσαλικής κουζίνας.

 

Παλιές φωτογραφίες βγαλμένες από οικογενειακά άλμπουμ ή κατεβασμένες από το διαδίκτυο, βοήθησαν τα παιδιά να αντιληφθούν  πως ζούσαν οι άνθρωποι  παλαιότερα ,συγκρίνοντας τα σπίτια και την ενδυμασία τους  μ αυτή του σήμερα , να καταλάβουν την εξέλιξη των μέσων μεταφοράς κι επικοινωνίας και να μάθουν για έθιμα του παρελθόντος που χρόνο με τον χρόνο άλλα περνάνε στη λήθη κι άλλα συνεχίζονται! Η δε γωνιά του σχολικού μας μουσείου με παλιά αντικείμενα ,εμπλουτίστηκε με νέο υλικό και η συλλογή μας όλο και μεγαλώνει κι επιτρέπει στα παιδιά την άμεση παρατήρηση κι επαφή με το παρελθόν.

Η πολιτιστική κληρονομιά, ως θεματοφύλακας των κοινών αξιών, συμβάλλει στην επικοινωνία των λαών, ιδίως εκείνων με κοινά πολιτιστικά στοιχεία, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση  της ειρήνης αλλά και την ανάπτυξη φιλικών ανθρώπινων σχέσεων.

Η πολιτιστική κληρονομιά στο Νηπιαγωγείο, ως το πρώτο βήμα της συστηματικής εκπαίδευσης των παιδιών συμβάλλει  στη διαμόρφωση χαρακτήρων και στην προετοιμασία ενδεχόμενων ευαίσθητων πολιτών που γνωρίζουν το παρελθόν, την ιστορία και τον πολιτισμό, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για ένα καλύτερο μέλλον  κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης κι ευημερίας του τόπου διαβίωσής τους και της Ευρώπης γενικότερα.

Η αξία της πολιτιστικής εκπαίδευσης σ αυτή την ηλικία  είναι ανεκτίμητη , δεδομένου ότι στο Νηπιαγωγείο χτίζονται συνήθειες και συμπεριφορές ,διαμορφώνονται  χαρακτήρες και  οικοδομείται ο  τρόπο σκέψης των μικρών παιδιών. Η  επαφή με τον πολιτισμό ενθαρρύνει τα παιδιά να συμμετάσχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία, να γνωρίσουν την πολιτιστική τους κληρονομιά και να καλλιεργήσουν την πολιτιστική τους συνείδηση , συνειδητοποιώντας ότι η παράδοση είναι σημαντικό μέρος της ζωής μας και το μέλλον μας εξαρτάται από το παρελθόν μας.

Επιμέλεια άρθρου  : ‘ Αννα Μαγκιώση