Νηπιαγωγείου Ριζαριού : Αναβίωση των Ολυμπιακών αγώνων στα πλαίσια του σχεδίου Erasmus+ ΚΑ2 «My culture,your culture,our cuture»

Με την αναβίωση των Ολυμπιακών αγώνων στην Αθήνα το 2004,έκλεισαν οι δραστηριότητες του δεύτερου έτους του σχεδίου Erasmus+ ΚΑ2 που υλοποιεί το Νηπιαγωγείο Ριζαριού Τρικάλων με τίτλο « Μy culture,your culture,our culture»

https://blogs.sch.gr/niprizartri/2020/06/26/politistikes-drastiriotites-sto-nipiagogeio-rizarioy

Ο βασικός σκοπός του έργου είναι να εκπαιδεύσει άτομα, ενσωματωμένα στην πολιτιστική ταυτότητα της εποχής μας προσεγγίζοντας με σεβασμό και κατανόηση σε διαφορετικούς πολιτισμούς, βλέποντας τον πολιτισμό ως χώρο δημιουργίας, που οδηγεί σε οικονομική και κοινωνική βιωσιμότητα.
Το κυριότερο ,να αντιληφθούν ότι η ζωή μας είναι συνυφασμένη με το παρελθόν και πρέπει να προστατεύσουμε και να διατηρήσουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά ,η οποία ως θεματοφύλακας των κοινών αξιών, συμβάλλει στην επικοινωνία των λαών, ιδίως εκείνων με κοινά πολιτιστικά στοιχεία, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της ειρήνης αλλά και την ανάπτυξη φιλικών ανθρώπινων σχέσεων.
Στο πρόγραμμα συμμετέχουν εκπαιδευτικοί από Πολωνία, Πορτογαλία, Ιταλία, Λιθουανία κι Ελλάδα η οποία είναι και το σχολείο συντονισμού .Το σχολείο που εκπροσωπεί τη χώρα μας είναι το Νηπιαγωγείο Ριζαριού Τρικάλων που είναι και το συντονιστικό σχολείο του προγράμματος με υπεύθυνη την Προϊσταμένη του κ Μαγκιώση Άννα.
Τα παιδιά κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν στιγμιότυπα από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών αγώνων στην Αθήνα το 2004 και να μάθουν την ιστορία των Ολυμπιακών αγώνων που ξεκίνησαν από την Ελλάδα ,μέσα από φωτογραφίες και video(παλαιότερα και σύγχρονα).Μιλήσαμε ακόμη και για την Αθηνά και τον Φοίβο!
Σειρά είχε η αναβίωση των αγώνων στο σχολείο μας με την τελετή της Ολυμπιακής φλόγας και την έναρξη των αγώνων. Τα παιδιά συμμετείχαν σε διάφορα αγωνίσματα (πάλη ,ακόντιο. σφαίρα, σκυταλοδρομία, άλμα επί κοντώ, σκυταλοδρομίες και τρέξιμο)
Στο τέλος οι νικητές πήραν τα μετάλλια τους και φυσικά φόρεσαν τον κότινο στο κεφάλι!Κι εννοείται πως τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με την όλη διαδικασία !

Ο κύριος στόχος του έργου είναι να αυξήσει την ευαισθητοποίηση των λαών της Ευρώπης σχετικά με τα προβλήματα που δημιουργούνται από την απουσία πολιτισμικού γραμματισμού που οδηγεί στην κατανόηση, ότι είναι καθήκον όλων μας η προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς μέσω δραστηριοτήτων πολιτιστικής εκπαίδευσης που ξεκινούν από την προσχολική ηλικία.
Το σχέδιο πήρε εξάμηνη παράταση λόγω κορονοίού.
Η δημοσίευση γίνεται στα πλαίσια της διάχυσης του σχεδίου και κατ 'επέκταση του Ευρωπαϊκού προγ/τος Erasmus+.