Ολοκλήρωση του eTwinning έργου «Calling for Earth Heroes» – 4ο Νηπιαγωγείο Λυκόβρυσης

Καθώς η σχολική χρονιά τελειώνει, ολοκληρώθηκε και το  eTwinning έργο “Calling for Earth Heroes” στο οποίο συμμετείχε το νηπιαγωγείο μας την φετινή σχολική χρονιά.  Για την υλοποίηση του έργου συνεργάστηκαν συνολικά 49 εκπαιδευτικοί με τους μαθητές και τις μαθήτριές τους , προερχόμενοι από 10 διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες (Βουλγαρία, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Κροατία, Κύπρος, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Τουρκία).

Το έργο επικεντρώθηκε στον πλανήτη γη και στα περιβαλλοντικά ζητήματα που απειλούν την ύπαρξή του. Είχε βασικούς στόχους να  αναπτύξουν τα παιδιά περιβαλλοντική συνείδηση, να  αναγνωρίσουν βασικά περιβαλλοντικά προβλήματα και τις αιτίες τους, να αναζητήσουν λύσεις και να αναλάβουν δράση για έναν καλύτερο, καθαρότερο και ασφαλέστερο πλανήτη.

Μια απλή ιστορία εισήγαγε τα παιδιά με ένα παιχνιώδη και παραμυθικό τρόπο στο θέμα ενεργοποιώντας  το ενδιαφέρον τους. Ένα τέρας που απήγαγε τη Γη και την έκλεισε σε κάποιο κάστρο, τους έστειλε μήνυμα ζητώντας τους να γίνουν Σούπερ Ήρωες/Ηρωίδες και να αναλάβουν δράση αν θέλουν να την ελευθερώσουν. Για να τα καταφέρουν έπρεπε να επιλύσουν έξι δοκιμασίες STEM, μία κάθε μήνα,  και να αποκτήσουν αντίστοιχα τα έξι κομμάτια του κλειδιού που ανοίγει την πόρτα του κάστρου.

Υλοποιώντας τις δοκιμασίες τα παιδιά ήρθαν αντιμέτωπα με ένα διαφορετικό περιβαλλοντικό πρόβλημα κάθε φορά, ευαισθητοποιήθηκαν και αναζήτησαν απλές και αποτελεσματικές λύσεις, ανέλαβαν δράση στο βαθμό που επιτρέπει η ηλικία τους για να γίνει η γη μας ένα καλύτερο μέρος για να ζούμε, διεύρυναν τις γνώσεις του, ανάπτυξαν τη δημιουργικότητα , τη φαντασία, την επικοινωνία, τη συνεργασία, την αγάπη για τη μάθηση, την κριτική τους σκέψη, απέκτησαν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και ενδυναμώθηκαν. Επίσης γνώρισαν παιδιά από άλλα πολιτισμικά περιβάλλοντα, διεύρυναν την αντίληψή τους για τον κόσμο και διασκέδασαν. Στο τέλος όχι μόνο κατάφεραν να «ελευθερώσουν» τη Γη αλλά και δεσμεύτηκαν ότι θα συνεχίσουν και στο μέλλον να την φροντίζουν και να την προστατεύουν.

Λεπτομέρειες σχετικά με την υλοποίηση του έργου και τις πολλαπλές δράσεις που αναπτύχθηκαν ενσωματώθηκαν στην παρακάτω παρουσίαση που δημιουργήθηκε για τις ανάγκες διάχυσης και δημοσιοποίησης του έργου.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΡΓΟΥ