Ομαδική κινητικότητα Erasmus+ του 2ου ΓΕΛ Καλαμαριάς στο Λουξεμβούργο

Η διμερής ανταλλαγή μαθητών/μαθητριών μεταξύ του 2ου ΓΕΛ Καλαμαριάς και του Λυκείου Hubert Clemént στο Esch του Λουξεμβούργου, στο πλαίσιο ομαδικής κινητικότητας του διαπιστευμένου σχεδίου ΚΑ121 2024-2025, ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη του σχολείου μας στο Λουξεμβούργο μεταξύ 13ης και 19ης Οκτωβρίου 2024. Σε αυτήν πήραν μέρος 15 μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μας, οι οποίοι/-ες για μια εβδομάδα φιλοξενήθηκαν σε σπίτια οικογενειών στην περιοχή του Esch. Την επίσκεψη συνόδευσαν δύο καθηγήτριες του 2ου ΓΕΛ Καλαμαριάς.

Τη μετακίνηση στο Λουξεμβούργο ακολούθησε ένα πολυδιάστατο πρόγραμμα που είχε οργανωθεί από το σχολείο υποδοχής, με στόχο τη γνωριμία της χώρας και του εκπαιδευτικού συστήματος, και ως κύριο θεματικό άξονα τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών και της κοινοβουλευτικής αντιπροσώπευσης τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Συγκεκριμένα, την 1η ημέρα το πρόγραμμα περιλάμβανε αρχικά την υποδοχή στο Λύκειο Hubert Clemént από τον διευθυντή του σχολικού συγκροτήματος, εισήγηση για το εκπαιδευτικό σύστημα του Λουξεμβούργου, ξενάγηση στους χώρους του σχολείου, και παρακολούθηση διάφορων μαθήματων του ωρολογίου προγράμματος. Τη 2η ημέρα πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και συγκεκριμένα στο κέντρο επισκεπτών Europa Experience, όπου οι μαθητές/μαθήτριες από την Ελλάδα και το Λουξεμβούργο χωρίστηκαν σε μεικτές ομάδες και ανέλαβαν τον ρόλο Ευρωβουλευτών συγκεκριμένων παρατάξεων που θα έπρεπε να καταλήξουν σε αποφάσεις σχετικά με καίρια ζητήματα, όπως η διαχείριση του νερού και η εμφύτευση τσιπ στους πολίτες με στόχο την ασφάλεια. Ήταν μια πολύ πιστή προσομοίωση της σύνθετης και απαιτητικής αποστολής των ευρω-ομάδων και των ευρωβουλευτών, που αναπαριστά το πώς λειτουργεί η ΕΕ και πώς παίρνονται οι αποφάσεις του Ευρωκοινοβουλίου. Πάνω στον ίδιο θεματικό άξονα κινήθηκε και η επίσκεψη, την 3η ημέρα, στο κοινοβούλιο της χώρας του Λουξεμβούργου, όπου τα παιδιά συμμετείχαν σε δραστηριότητα σχετική με την κοινοβουλευτική αντιπροσώπευση και τη διεκδίκηση δικαιωμάτων σε ένα δημοκρατικό κράτος. Στο τέλος, είχαν τη δυνατότητα να συνομιλήσουν με δύο Λουξεμβούργιους βουλευτές, διαφορετικών κομματικών παρατάξεων, οι οποίοι απάντησαν με πολλή προθυμία σε όλες ερωτήσεις των παιδιών.

Την 4η ημέρα πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στην περιοχή Belval, προάστειο του Esch, που αποτελούσε στο παρελθόν τον πυρήνα της βιομηχανίας της χώρας και στο οποίο τα τελευταία 20 χρόνια έχει αλλάξει ριζικά η χρήση του χώρου με αποτέλεσμα να αποτελεί ένα υπόδειγμα σύγχρονου αρχιτεκτονικού σχεδιασμού. Τα παιδιά ξεναγήθηκαν στους χώρους του παλιού εργοστασίου της χαλυβουργίας και στους σημερινούς, υπερσύγχρονους χώρους του πανεπιστημίου και της βιβλιοθήκης που ανοικοδομήθηκαν μετά την αποβιομηχανοποίηση της περιοχής. Την 5η και τελευταία ημέρα, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Κέντρο Επιστημών της Differdange, όπου οι μαθητές/-τριες μπορούσαν ελεύθερα να ασχοληθούν με παιγνιώδη τρόπο και να πειραματιστούν με διάφορες επιστημονικές εφαρμογές. Στη συνέχεια παρακολούθησαν μία επίδειξη χημείας στα πλαίσια ενός  από τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Κέντρου.

Πέρα από τη γνωριμία με μια καινούργια χώρα, τους ανθρώπους της και το εκπαιδευτικό της σύστημα οι μαθητές/-τριες του 2ου ΓΕΛ Καλαμαριάς είναι βέβαιο ότι αποκόμισαν πολλές και ουσιαστικές γνώσεις για το ευρωπαϊκό σύστημα διακυβέρνησης και ανταποκρίθηκαν εντυπωσιακά αποτελεσματικά σε μια σειρά ιδιαίτερα απαιτητικών δραστηριοτήτων.