Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής – Eυρωπαϊκό έργο Erasmus+ “RoboGirls: empowering girls in STEAM

PDE AttikhsΗ ΠΔΕ Αττικής φιλοξένησε στην Αθήνα διεθνική εκδήλωση επιμόρφωσης εκπαιδευτικών στα πλαίσια του Eυρωπαϊκού έργου Erasmus+ “RoboGirls: empowering girls in STEAM through robotics and coding” το διάστημα από Δευτέρα 16 Μαΐου 2022 έως Παρασκευή 20 Μαΐου, 2022.

Συμμετείχαν εκπαιδευτικοί-εκπρόσωποι όλων των φορέων-εταίρων του προγράμματος.

Σκοπός της επιμόρφωσης ήταν η δημιουργία μιας διεθνικής κοινότητας εκπαιδευτικών με παρόμοιο τρόπο σκέψης, που θα στηρίζουν ο ένας τον άλλο στο μέλλον και θα μπορούν να υλοποιήσουν επιμορφωτικές δράσεις στις χώρες τους, προωθώντας την ισότητα των φύλων και υιοθετώντας καινοτόμες δράσεις στην εκπαίδευση μέσα από τη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών, με στόχο τη μεγιστοποίηση της θετικής στάσης των μαθητών, και ιδιαίτερα των μαθητριών, απέναντι στις ψηφιακές τεχνολογίες.

Η επιμόρφωση πραγματοποιήθηκε στα 26ο και 29ο Δημοτικά Σχολεία Αχαρνών, στις 17/05/2022, στο Πρότυπο Γυμνάσιο Αγίων Αναργύρων, στις 18/05/2022, και στα Ράλλεια Πειραματικά Δημοτικά Σχολεία Πειραιά, στις 19/05/2022.

O Περιφερειακός Διευθυντής, κύριος Κόσυβας, με την παρουσίασή του «Connecting the RoboGirls project with the skills workshops in Greece» εξήγησε πώς το συγκεκριμένο ευρωπαϊκό πρόγραμμα μπορεί να συνδεθεί με τα εργαστήρια δεξιοτήτων στην Ελλάδα. Αναπτύχθηκαν οι σύγχρονες παιδαγωγικές μέθοδοι για την ισότητα των φύλων, η ενσωμάτωση των ψηφιακών τεχνολογιών στη διδασκαλία STEAM και παρουσιάστηκαν οι ανοιχτοί εκπαιδευτικοί πόροι του προγράμματος, RoboGirls «e-learning platform”, “Career simulator”, MOOC.

Έγιναν εργαστήρια unplugged STEM, ρομποτικής, με Lego Spike Prime, προγραμματισμού, με Arduino και εφαρμογής των ανοιχτών εκπαιδευτικών πόρων της πλατφόρμας RoboGirls (https://www.robogirls.eu/el/e-learning).

Μετά το πέρας των εργασιών παρατέθηκε γεύμα στους συμμετέχοντες.