Πρόγραμμα Erasmus 2020-2021 “Οι Γυναίκες ως Παράγοντες – Φορείς αλλαγής”

Συνεχίζοντας την μακρά παράδοση του σχολείου μας στα ευρωπαϊκά προγράμματα έχουμε την χαρά και την τιμή να σας παρουσιάσουμε το καινούργιο πρόγραμμα Erasmus που ανέλαβε το σχολείο μας για την επόμενη διετία 2020-2022 με τίτλο «Women as Agents of Chance».

Βασικοί άξονες του προγράμματος αυτού είναι η συμπερίληψη στην εκπαίδευση, η ενσωμάτωση καθώς και η εναντίωση απέναντι στις διακρίσεις φύλου.

Εταίροι μας στο πρόγραμμα αυτό αποτελούν τα σχολεία :

  • IES Mesa y López (Las Palmas de Gran Canaria) Ισπανία (Συντονιστικό σχολείο)
  • Berufsbildende Schule (Bad Dürkheim) Γερμανία
  • Agrupamento de Escolas Professor Abel Salazar ( Guimaraes), Πορτογαλία
  • Lycée Jacques Prévert (Nîmes), Γαλλία

 

Βασικός στόχος του προγράμματος είναι, η  αναγνώριση της ύπαρξης των στερεότυπων αναφορικά με το φύλο και η ανάγκη εξάλειψης τους με τρόπο πρακτικό μέσα στην εκπαιδευτική διαδικασία πέρα από τη θεωρία.

Στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος η ομάδα Erasmus του σχολείου μας έχει σχεδιάσει δράσεις που θα εστιάσουν στο ρόλο της γυναίκας μέσα στο πέρασμα των αιώνων, στο χώρο της επιστήμης, της τέχνης και στην αγορά εργασίας. Το σχολείο θα συνεργαστεί με τοπικούς φορείς όπως είναι ο Δήμος Ελευσίνας, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ελευσίνας, τον πολιτιστικό Οργανισμό Ελευσίνα  2021- Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης καθώς και την Ένωση Ποντίων και Μικρασιατών, το λαογραφικό Σύλλογο «Αδράχτι» και το Εργαστήριο Κεραμικής Τέχνης Άμασις http://www.amasis-painter.gr  κλπ.

Ήδη το σχολείο έχει επισκεφτεί την έκθεση της εικαστικού Ασπασίας Σταυροπούλου και έχει ξεναγηθεί από την ίδια την καλλιτέχνιδα. Στη συνέχεια οι μαθήτριες και οι μαθητές  συμπλήρωσαν φύλλα εργασίας τα οποία αφορούσαν την προσέγγιση των γυναικείων μορφών μέσω της δημιουργικής γραφής. Επίσης προκηρύχτηκε για τους μαθητές του Γυμνασίου επετειακός Διαγωνισμός Λογοτεχνικής Γραφής με θέμα, εκτός των άλλων, Γυναίκες στην επανάσταση του 1821.

Κάποιες από τις δράσεις που θα  ακολουθήσουν είναι:

Επίσκεψη στο αρχαιολογικό Μουσείο Ελευσίνας:

Φύλλο εργασίας για τις «σιωπηλές» γυναικείες μορφές της αρχαιότητας.

Φεμινιστική προσέγγιση του μύθου της Περσεφόνης.

Επίσκεψη στο Σύλλογο Ποντίων και Μικρασιατών:

Οι συμμετέχοντες μαθητές και μαθήτριες θα εκπονήσουν ερευνητικές εργασίες σχετικά με τις γυναίκες του Πόντου και της Μικράς Ασίας και τον ξεριζωμό τους από τις πατρογονικές τους εστίες αλλά και με την απαρχές της γυναικείας εργασίας στην βιομηχανική ζώνη της Ελευσίνας.

Λαογραφικός Σύλλογος Ελευσίνας «Το αδράχτι»

Εκπόνηση εργασιών σχετικά με τα εργόχειρα, τη γυναικεία λαϊκή τέχνη.

Καταγραφή δημοτικών τραγουδιών με θέμα τη γυναίκα και ανάδειξη του ρόλου της μέσα στο κοινωνικό πλαίσιο της εποχής.

Κέντρο κακοποιημένης γυναίκας

Μέσα από συνεντεύξεις με εργαζόμενες του κέντρου θα γίνει μια απόπειρα να φωτιστεί το θέμα της κακοποίησης της γυναίκας.

Η ομάδα Erasmus του σχολείου μας επέλεξε να επικεντρωθεί στην Ελευσίνα και να φωτίσει τη γυναικεία παρουσία σε αυτό τον τόπο από την αρχαιότητα έως σήμερα. Η διαδρομή ξεκινά από την Περσεφόνη και τις ιέρειες των Ελευσινίων μυστηρίων, συνεχίζει με  τις γυναίκες που μιλούν μέσα από τα εργόχειρά τους, τις μαχήτριες της ζωής, γυναίκες του Πόντου και καταλήγει στη σύγχρονη γυναίκα  και τις διεκδικήσεις της.

Ελπίζουμε ότι μέσα από το project αυτό οι μαθητές και οι μαθήτριες μας θα απομακρυνθούν από τα στερεότυπα που συνεχίζουν να υπάρχουν ακόμη και σήμερα σε θέματα ισότητας των φύλων και το σχολείο να γίνει τόπος αλλαγής των αντιλήψεων και προώθησης της ουσιαστικής ισότητας και να προωθήσει τα ανθρώπινα δικαιώµατα, τους κανόνες δικαίου και την κοινή πολιτισµική κληρονοµιά, εµπλουτισµένη από τη διαφορετικότητά της.