“Project Pub – Networking and Inspiration” Sci Deutschland, Erasmus+

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία στο χρονικό διάστημα 9 έως 15 Δεκεμβρίου 2019 το σεμινάριο Erasmus+ «Project Pub - Networking and Inspiration» στο Βερολίνο, στο οποία συμμετείχαν η υποδιευθύντρια του 3ου Γυμνασίου Ελευσίνας κ. Λεμονιά Γολικίδου και η καθηγήτρια μουσικής κ. Δήμητρα Φλούδα.

Το σεμινάριο οργανώθηκε από την SCI Service Civil International (SCI) η οποία είναι ένα διεθνές κίνημα ειρήνης που υφίσταται από το 1920 και προωθεί την ειρήνη και τη διεθνή συνεργασία μέσα από διεθνή προγράμματα εθελοντικής εργασίας μικρής διάρκειας (workcamps) μεσαίας και μεγάλης διάρκειας, εκπαιδευτικά και ενημερωτικά σεμινάρια, καμπάνιες, κ.ά., συνεργαζόμενη με φορείς και ομάδες που προωθούν ανάλογες ιδέες. Έχει συμβουλευτικό ρόλο στο Συμβούλιο της Ευρώπης και την UNESCO, είναι εκ των ιδρυτών και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής για τη Διεθνή Εθελοντική Υπηρεσία της UNESCO (CCIVS) και βραβεύθηκε για το έργο της από τα Ηνωμένα Έθνη το 1987 ως «Αγγελιοφόρος της Ειρήνης».

Το σεμινάριο Project Pub - Networking and Inspiration αποτέλεσε την πρώτη από τρεις συνολικά δραστηριότητες που στόχο έχουν να παρέχουν στους συμμετέχοντες τους τρόπους, τα εργαλεία και τις μεθοδολογίες για την αποτελεσματική Διαχείριση Έργων, καθώς και τις πληροφορίες που αφορούν τις επιχειρηματικές προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου της σπατάλης πόρων σε διεθνείς εθελοντικές δραστηριότητες. Δημιούργησε πρόσφορο έδαφος για τη δημιουργία ενός δικτύου υποστήριξης μεταξύ των συμμετεχόντων, οι οποίοι καλλιέργησαν κουλτούρα συνεργατικότητας, καινοτόμων και δημιουργικών ιδεών.

Οι συμμετέχοντες ανέρχονταν σε 28 άτομα από 16 χώρες που όλοι ενδιαφέρονταν για την ανάπτυξη νέων ιδεών, την υλοποίηση των έργων σε τοπικό επίπεδο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Κατάφεραν να εμπνευστούν από τις διαφορετικές χώρες, να μοιραστούν τις βέλτιστες πρακτικές τους, τις προσεγγίσεις, τα εργαλεία και τις μεθοδολογίες και να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο καλύτερης κατανόησης του τρόπου αντιμετώπισης των εμποδίων στη Διαχείριση Έργων. Οι συμμετέχοντες ενθαρρύνθηκαν να χρησιμοποιήσουν εργαλεία με τα οποία θα είναι σε θέση να αξιολογήσουν τις ανάγκες των τοπικών κοινοτήτων τους και να διατυπώσουν ακριβείς στόχους και σκοπούς στη διαδικασία καθορισμού των Έργων τους καθώς και διάφορες νομικές και εταιρικές προσεγγίσεις για τον τρόπο υλοποίησης των έργων τους με βιώσιμο τρόπο.

Όλες οι δραστηριότητες υλοποιήθηκαν χρησιμοποιώντας μια μεγάλη ποικιλία μεθόδων μη-τυπικής εκπαίδευσης, όπως τα παιχνίδια σπασίματος πάγου, τη ζωντανή βιβλιοθήκη, το Brainstorming, τις ομάδες έρευνας, τις διαδραστικές παρουσιάσεις, τη “σιωπηλή έκθεση”, τα energizers, τα παιχνίδια ομαδικής κατασκευής κλπ.

Επιτεύχθηκε επίσης η έναρξη και η ενίσχυση των συνδέσεων μεταξύ των εθελοντών των κλάδων, των ομάδων και των εταίρων της SCI που εργάζονται σε κοινά σχέδια ώστε να προετοιμάσει το έδαφος για μια μελλοντική μεταξύ τους συνεργασία.

Ευχαριστούμε την SCI Deutschland αλλά και την SCI Hellas για την επιλογή μας και κυρίως για την υψηλής ποιότητας εκπαίδευση από τους εκπαιδευτές κ. Valerie Marie και τον κ. Nicolai Rosier, μέσα σε ένα περιβάλλον σεβασμού προς το χώρο, προς τους συμμετέχοντες και τις αξίες, σε ένα περιβάλλον ανθρωπισμού και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης.