Έκθεση «Μαρία Κιουρί 1867-1934» και Προβολές γαλλικών Ταινιών

Ένας νέος κύκλος εκδηλώσεων-δράσεων συνδιοργανώνεται από το Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας(Μ.Ε.Τ.) του Πανεπιστημίου Πατρών, με τη Γαλλική Πρεσβεία και το Γαλλικό Ινστιτούτο Πάτρας, στο πλαίσιο του εορτασμού της Γαλλοφωνίας.

altΤη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012 ξεκινά η Έκθεση «Μαρία Κιουρί 1867-1934» που θα φιλοξενηθεί στο Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών από 13 Φεβρουαρίου – 6 Απριλίου 2012. Ώρες επισκέψεων στην έκθεση από Δευτέρα έως Παρασκευή 9.00-14.00, εκτός από τις επίσημες αργείες.
 
 Η έκθεση σχεδιάστηκε και υλοποποιήθηκε από το Ινστιτούτο Κιουρί, το Γαλλικό Ερευνητικό Κέντρο CNRS και το Υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας. Παρουσιάζει τη ζωή και το έργο της Μαρίας Σκλοντόβσκα Κιουρί μιας σημαντικής γυναίκας, που μετανάστευσε από την Πολωνία στη Γαλλία στο τέλος του 19ου αιώνα, σε πολύ δύσκολες συνθήκες και κατάφερε με πολύ σκληρή δουλειά, επιμονή και θέληση να γίνει η πρώτη γυναίκα στη Γαλλία που υλοποίησε διδακτορική διατριβή στη φυσική, η πρώτη γυναίκα στη Γαλλία που έλαβε βραβείο Νόμπελ, η πρώτη γυναίκα που έγινε καθηγήτρια σε Πανεπιστήμιο του Παρισιού και η μόνη γυναίκα που έλαβε ποτέ 2 βραβεία Νόμπελ.
 
Η έκθεση συνοδεύεται από επιδείξεις πειραμάτων φυσικής που βασίστηκαν στο βιβλίο «Πειράματα Φυσικής για τα παιδιά των φίλων μου» και περιέχει πειράματα φυσικής που πραγματοποιούσε η Μαρία Κιουρί για τα παιδιά της και τα παιδιά των φίλων της. Οι επιδείξεις των  πειραμάτων σχεδιάστηκαν και υλοποιούνται από το Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας. 
Την Τρίτη 14/2/2012 ξεκινά η «Εδβομάδα Γαλλικού Κινηματογράφου» για ενήλικες. Οι προβολές είναι δωρεάν και απευθύνονται κυρίως στην Πανεπιστημιακή Κοινότητα, αλλά είναι ανοικτές και στο ευρύ κοινό. Η ώρα έναρξης των προβολών είναι 15.30. Το πρόγραμμα των προβολών έχει ως εξής:
 
14/2/2012 Villa Amalia – Νέα ζωή
15/2/2012 Les aventures extraordinaires d’Adele Blanc Sec – Οι απίστευτες περιπέτειες της Αντέλ
17/2/2012 Les petits mouchoirs - Μικρά αθώα ψέματα
20/2/2012 Villa Amalia – Νέα ζωή
21/2/2012 La guerre des deux mondes- Ο πόλεμος των δύο κόσμων
22/2/2012 Les petits mouchoirs - Μικρά αθώα ψέματα
23/2/2012 Les aventures extraordinaires d’Adele Blanc Sec – Οι απίστευτες περιπέτειες της Αντέλ
 
O κύκλος εκδηλώσεων-δράσεων του εορτασμού της Γαλλοφωνίας περιλαμβάνει και άλλες εκδηλώσεις που θα ανακοινωθούν στη συνέχεια.
 
Το Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας βρίσκεται στην Πανεπιστημιούπολη κάτω από το Πάρκο της Ειρήνης και πίσω από το Εκκρεμές του Φουκώ.