Στην Πορτογαλία οι μαθητές του 11ου ΓΕΛ Περιστερίου

Την  Πορτογαλία επισκέφθηκαν μαθητές και καθηγητές- μέλη της ομάδας του προγράμματος “Erasmus+/ΚΑ2” του 11ου Γενικού Λυκείου Περιστερίου κατά την περίοδο 4 - 10 Νοεμβρίου 2018.

Η εκπαιδευτική επίσκεψη ήταν η πρώτη του δεύτερου χρόνου του σχεδίου «Filmmaking Journey: From scratch to screen" , στο οποίο συμμετέχουν σχολεία από τη Σλοβακία (συντονίστρια του προγράμματος), την Τσεχία, την Ισπανία και την Πορτογαλία.

Η μετακίνηση έγινε με αεροπλάνο προς και από Λισαβόνα και η διαμονή σε ξενοδοχείο του Barreiro στην περιοχή που ανήκει το σχολείο υποδοχής, Agrupamento de Escolas de Casquilhos.

Σε συνέχεια της πρώτης κινητικότητας που πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας η οποία αποσκοπούσε στη δημιουργία σεναρίων και storyboards,  η εν λόγω συνάντηση είχε σκοπό την πραγματοποίηση των γυρισμάτων 5 διαφορετικών ταινιών μικρού μήκους. Προηγήθηκε εργαστήριο  με θέμα το φωτισμό και τον ήχο, στο οποίο συμμετείχαν μαθητές και καθηγητές.

Μεγάλος ο αντίκτυπος της κινητικότητας στους μαθητές μας:

Ταξίδεψαν σε μια χώρα του Ν.Δ άκρου της Ευρώπης, για πρώτη φορά κάποιοι με αεροπλάνο, και  βρέθηκαν έξω από τη Μεσόγειο θάλασσα. Είδαν παράλια που βρέχονται από τον Ατλαντικό Ωκεανό κι έμαθαν για τη σημασία του στην εξέλιξη της πορείας και της οικονομίας της Πορτογαλίας και της γείτονος Ισπανίας, επισκέφτηκαν κάστρα κι έμαθαν για την Ιστορία και  τις κατακτήσεις της χώρας, αλλά και τις επιρροές που δέχτηκε αυτή.

Προστιθέμενη αξία αποτελεί για όλους τους  συμμετέχοντες η συνεργασία  σε ομάδες διαφορετικών εθνικοτήτων, η οποία ενθαρρύνει την αλληλεπίδραση με άλλους πολιτισμούς, διαφορετικές ιδέες και κινηματογραφικές απόψεις, αλλά ταυτόχρονα διαφωτίζει τα κοινά των λαών μεταξύ τους και στηρίζει νέες φιλίες .

Το ταξίδι στη δημιουργία ταινιών μικρού μήκους προς ενίσχυση της μιντιακής παιδείας θα συνεχιστεί την επόμενη άνοιξη με  επίσκεψη στην Τσεχία για την επεξεργασία του ήχου των δικών τους δημιουργιών.