«Στης Εύβοιας το ΔάSOS όλοι μαζί, το μελισσάκι, εγώ κι εσύ!» eTwinning project

16 νηπιαγωγεία από τη Βόρεια ως τη Νότια Εύβοια, καθώς και η δομή προσφύγων της Αυλίδας, ένωσαν τη φετινή χρονιά τις δυνάμεις τους, με στόχο την προστασία των δασών του νησιού, έπειτα από τις μεγάλες φωτιές του καλοκαιριού. Μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς και η ευρύτερη τοπική κοινωνία συνεργάζονται σε ένα κοινό έργο eTwinning, τη μεγαλύτερη κοινότητα σχολείων της Ευρώπης, με τίτλο,  «Στης Εύβοιας το ΔάSOS όλοι μαζί, το μελισσάκι, εγώ και εσύ!».

Οι ομάδες-στόχοι αποτελούνται από 42 εκπαιδευτικούς, 450 μαθητές και τους γονείς τους, ενώ εκπροσωπούνται όλοι οι δήμοι της Εύβοιας μέσα από τη συμμετοχή τουλάχιστον ενός φορέα που ανήκει στην περιοχή.

Σκοπός του έργου είναι όλοι οι εμπλεκόμενοι να έρθουν σε επαφή με το φυσικό πλούτο του νησιού και να αναλάβουν δράση. Πιο συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες θα γνωριστούν, θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν για τα ζώα που υπάρχουν σε κοντινά δάση, θα ανακαλύψουν δέντρα της περιοχής, θα επισκεφθούν μέρη, όπως δάση/πάρκα κλπ., θα αναγνωρίσουν τη σημασία της ανακύκλωσης, θα μιλήσουν για τις καταστροφικές συνέπειες των πυρκαγιών, θα μάθουν για τα ζώα υπό εξαφάνιση, θα καλέσουν ειδικούς στην τάξη, θα κάνουν δεντροφυτεύσεις και θα φτιάξουν κήπους. Παράλληλα, θα διαδώσουν τα αποτελέσματα των δράσεών τους με τη συμμετοχή σε μαθητικούς διαγωνισμούς, αλλά και ανακοινώσεις στο τοπικό τύπο.

Το κοινό πλάνο δράσης προωθεί την οικολογική ισορροπία μέσω της ανάπτυξης κοινωνικών σχέσεων για την περιβαλλοντική ευημερία. Όλοι οι φορείς θα επωφεληθούν από τις ποικίλες ευκαιρίες ώστε να αυξήσουν το ενδιαφέρον και να προάγουν την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, υιοθετώντας οικολογική στάση και προσφέροντας εναλλακτικές και πρακτικές λύσεις.

Το πρόγραμμα συντονίζουν από κοινού το Νηπιαγωγείο Αυλωναρίου και το 1ο Νηπιαγωγείο Λουτρών Αιδηψού.

Συμμετέχουν τα νηπιαγωγεία: Αγ. Αποστόλων, Βαθέος Αυλίδας και Δομή προσφύγων, 4ο Βασιλικού, Δύστου, Μαντουδίου, 2ο Ν. Αρτάκης, Νεοχωρίου, Πάλιουρα, Πηλίου, Φύλλων, 4ο Χαλκίδας, 14ο Χαλκίδας, 23ο Χαλκίδας, 33ο Χαλκίδας