Συμμετοχή του 3ου Λυκείου Γλυφάδας στο Athens Photo World. Εγκατάσταση “Η άλλη τάξη”

Το 3ο Λύκειο Γλυφάδας συμμετείχε στο Athens Photo World υπό την αιγίδα του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Πρόκειται για μία διοργάνωση αφιερωμένη στη φωτοειδησεογραφία (φωτορεπορτάζ) στα πλαίσια της οποίας  μαθητές και μαθήτριες σχολείων της Αθήνας φωτογράφισαν τη γειτονιά, την πόλη και οτιδήποτε τους κέντρισε το ενδιαφέρον με σκοπό να διαμορφώσουν το μωσαϊκό της πόλης με την πιο φρέσκια ματιά της νέας γενιάς της.  Οι 40 συνολικά φωτογραφίες που επιλέχθηκαν παρουσιάστηκαν στην iFocus Photo Gallery Ακαδημίας και Ιπποκράτους εντός της στοάς 'Οπερα.

Στη συνέχεια οι φωτογραφίες τοποθετήθηκαν σε έκθεση - εγκατάσταση φωτογραφίας, βίντεο αρτ και δημιουργικής γραφής με τίτλο «Η άλλη τάξη»[1] στο χώρο του 3ου Λυκείου Γλυφάδας κατά τη διάρκεια της τελετής λήξης της σχολικής χρονιάς και της γιορτής αποφοίτησης της Γ΄ τάξης. Η έκθεση διήρκεσε έως τις 28 Ιουνίου, ενώ προγραμματίστηκε να ανοίξει εκ νέου με την έναρξη της επόμενης σχολικής χρονιάς, υποδεχόμενη τους μαθητές, τις μαθήτριες και τους γονείς τους.

Στο πρώτο δωμάτιο (αίθουσα διδασκαλίας) που εγκαταστάθηκε η έκθεση τοποθετήθηκαν θρανία, καθίσματα και τρεις καρέκλες καθηγητών με προσανατολισμό τα παράθυρα της αίθουσας, δηλώνοντας το συσχετισμό της διδασκαλίας και της σχολικής ζωής με την πόλη και τις εξελίξεις που σημειώνονται στον κόσμο. Επάνω στα θρανία, στα καθίσματα, στους τοίχους και τους πίνακες ανακοινώσεων κολλήθηκαν κείμενα δημιουργικής γραφής  των μαθητών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα του Εργαστηρίου Φιλοσοφίας & Τένης που λειτουργεί εδώ και πέντε χρόνια στο σχολείο, καθώς και μαθητών του Α3 τμήματος, τα οποία συντάχθηκαν στο πλαίσιο δημιουργικής εργασίας του δευτέρου τετραμήνου. Σε ορισμένα θρανία και στους τοίχους τοποθετήθηκαν οι φωτογραφίες – ντοκουμέντα της πόλης, με τις οποίες οι μαθητές και οι μαθήτριες συμμετείχαν στο Athens Photo World. Σε ένα ξεχωριστό πίνακα ανακοινώσεων αναρτήθηκε μία φωτογραφική μελέτη της μαθήτριας Αφροδίτης Σταυρίδου με θέμα τις ατέλειες στην εξωτερική εμφάνιση, εμπνευσμένη από την αμερικανίδα φωτογράφο Cindy Sherman. Στον πίνακα διδασκαλίας ήταν γραμμένα τα ονόματα των συμμετεχόντων μαθητών και μαθητριών. Στο δεύτερο δωμάτιο παρουσιάστηκε προβολή βίντεο αρτ, εμπνευσμένη από την εξέλιξη και την πορεία των δράσεων του Εργαστηρίου. Την ημέρα των εγκαινίων οι επισκέπτες ξεναγήθηκαν στην έκθεση από τη συντονίστρια Αθηνά Γκριτζάλα.

[1]  Συνοδευτικό κείμενο της έκθεσης που μοιράστηκε στους επισκέπτες:

«Δεν θα πάψουμε να εξερευνούμε και όλης μας της εξερεύνησης το τέλος θα είναι να φτάσουμε εκεί απ’ όπου ξεκινήσαμε και να γνωρίσουμε το μέρος για πρώτη φορά.». T.S. Eliot, The Little Gidding (απόσπασμα).
Η άλλη τάξη είναι προσανατολισμένη στην πόλη. Ανατέμνει τον κόσμο σε εικόνες, για να τον καταλάβει, να τον νιώσει, να τον κρίνει, να τον χαρεί. Ξέρει να φοβάται. Δεν τρέφει ψευδαισθήσεις ότι όλα είναι ιδανικά, όμως δεν αφήνει το φόβο να πιάσει το τιμόνι. Ψάχνει να βρει την αρμονία, την ισορροπία, το νόημα του ανοίγματός της στον κόσμο. Η άλλη τάξη κοιτάζει στα μάτια. Και κλαίει και γελάει, ακούει και ακούγεται. Μαθαίνει τις φωνές των άλλων. Αρθρώνει τη δική της τη φωνή. Ψάχνει για στήριγμα. Όχι για κάλυψη. Για την αλήθεια. Διακρίνει πού να το ψάξει. Να το απαιτήσει, αν άλλο δεν υπάρχει. Η άλλη τάξη αγαπά. Παθιάζεται και σκέπτεται συνάμα. Ζητά να τη συγχωρήσουν και συγχωρεί. Γίνεται δημιουργός και όχι μόνο παρατηρητής εικόνων. Κοιτάζει πίσω, θυμάται και βλέπει μπροστά. Ενώνει τα κομμάτια της πραγματικότητας. Ξεκαθαρίζει το βλέμμα της. Αποκαθιστά τον χώρο και τον χρόνο. Αποφασίζει να ζει.
Αθηνά Γκριτζάλα, Αθήνα, 2019.