Συμμετοχή του Ολοήμερου Τμήματος του Δημοτικού Σχολείου Πενταπλατάνου στο πρόγραμμα Erasmus + , με το διαπολιτισμικό θεατρικό” Χαμένοι στο Διαδίκτυο”

Οι μαθητές του Ολοήμερου Τμήματος του Δημοτικού Σχολείου Πενταπλατάνου συμμετείχαν στο πρόγραμμα Erasmus + (2021-2022) με το διαπολιτισμικό θεατρικό "Χαμένοι στο Διαδίκτυο - Internet addiction", το οποίο έγραψε και σκηνοθέτησε η υπεύθυνη δασκάλα του Ολοήμερου Χατζηκαλλινικίδου Σοφία.

Πρόκειται για ένα  θεατρικό έργο που γράφτηκε αποκλειστικά για τις ανάγκες  του προγράμματος Erasmus με σκοπό να αναδείξει τις συνέπειες του διαδικτυακού εθισμού και να προβληματίσει μικρούς και μεγάλους. Οι μαθητές του ολοήμερου σχολείου μέσα από 7 θεατρικά δρώμενα, βιώνουν καταστάσεις διαδικτυακού εθισμού  και τολμούν να παρουσιάσουν τις σκέψεις τους και τη δική τους οπτική σε θέματα σχετικά με τους διαδικτυακούς κινδύνους και την ασφάλεια στον ψηφιακό κόσμο. Κύριο μέλημα τους, όχι μόνο να αναδείξουν  τις σοβαρές επιπτώσεις του εθισμού στους ίδιους και στους συνομηλίκους τους, αλλά και να προτείνουν καλές πρακτικές για την πρόληψη και αντιμετώπισή του. Πολύωρη απασχόληση, απομόνωση από την οικογένεια και τους φίλους, gaming, κοινωνικά δίκτυα, υπερέκθεση προσωπικών δεδομένων, μείωση σχολικών επιδόσεων, διαδικτυακή αποπλάνηση, ηλεκτρονικός εκφοβισμός και ψηφιακή φήμη, είναι  τα θέματα που προσεγγίζουν με έναν  δικό τους, αληθινό τρόπο.

Στη διαμόρφωση των διαλόγων συμμετείχαν και οι μαθητές του ολοήμερου, διότι οι ήρωες του έργου είναι παιδιά της ηλικίας τους και οι διάλογοι, οι αντιδράσεις και οι συμπεριφορές τους σε θέματα διαδικτυακής εξάρτησης, αγγίζουν τα όρια των  δικών τους αντιδράσεων και συμπεριφορών.  Μέσα από τους ρόλους τους ένοιωσαν τι σημαίνει διαδικτυακή εξάρτηση, καταλάβαν τις επιπτώσεις της στη σχολική τους ζωή, στις φιλίες τους, στη συμπεριφορά τους και κατέληξαν στο συμπέρασμα πως δεν πρέπει να ξοδεύουν πολλές ώρες μπροστά στον υπολογιστή. Οι διάλογοι είναι στα ελληνικά και στα αγγλικά και τα μηνύματα του έργου ακούγονται στα ελληνικά από τα παιδιά αλλά παρουσιάζονται συγχρόνως με ειδικά διαμορφωμένα πλακάτ  στα αγγλικά και στα γαλλικά. Η παρουσίαση του θεατρικού έργου έγινε δια ζώσης τον Μάιο του 2022 σε όλους τους μαθητές του σχολείου  και στους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα (Γάλλους και Ρουμάνους).

Το θεατρικό ανέβηκε στο yutube του σχολείου με την ενυπόγραφη έγκριση των γονέων και παρουσιάστηκε στην εκδήλωση ErasmusDays 2022. Όποιος επιθυμεί να παρακολουθήσει το θεατρικό έργο μπορεί να επισκεφθεί τον ιστότοπο #Erasmus Days 2022-3 Days of Celebration of the Erasmus +,  ή εναλλακτικά τον σύνδεσμο: