Τίτλοι τέλους για το Erasmus+ πρόγραμμα « IoT for new business – Internet of Everything » (2018-1-RO01-KA202- 049291) του Εσπερινού Γενικού Λυκείου Ιωαννίνων

Το Εσπερινό ΓΕΛ Ιωαννίνων  συμμετείχε στο πρόγραμμα Erasmus+  πρόγραμμα « IoT for new business - Internet of Everything » με συντονιστή  το σχολείο της Ρουμανίας, Liceul Tehnologic Valeriu Brainiste της πόλης Lugoj

Στο πρόγραμμα επίσης συμμετείχαν εκτός από το Εσπερινό ΓΕΛ Ιωαννίνων ως συνεργάτες και τα σχολεία:

  • IIS Orso Mario Corbino Institute από Partinico της Σικελίας
  • Cumhuriyet Mesleki ve Teknik Anadolu lisesi από το Τόκατ της Τουρκίας

Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2018-19 αλλά παρατάθηκε λόγω των νέων συνθηκών που επιβλήθηκαν από την πανδημία του COVID19 και τελείωσε με την υλοποίηση της εικονικής εβδομάδα κινητικότητας  (Virtual Mobility)  που οργάνωσε το σχολείο IIS Orso Mario Corbino Institute από την πόλη Partinico της Σικελίας από τις 4/06/2021 έως τις 10/06/2021 με τη βοήθεια της πλατφόρμας Google Meet όπου συνδέθηκαν 20 μαθητές και 12 εκπαιδευτικοί από όλες τις συμμετέχουσες χώρες.

Το έργο είχε ως στόχο την ανάπτυξη και βελτίωση βασικών δεξιοτήτων  επιχειρηματικότητας των μαθητών. Είναι γεγονός ότι  σήμερα η αγορά εργασίας και η οικονομία απαιτούν ανθρώπους με δεξιότητες και δεξιότητες που σχετίζονται με την παραγωγική επιχειρηματικότητα, δημιουργικές βιομηχανίες, βιομηχανικές παραγωγές υψηλής τεχνολογίας. Το έργο αυτό παρείχε στους μαθητές νέα επιχειρηματική εκπαίδευση που θα τους δώσει τη δυνατότητα να ανταποκριθούν πιο εύκολα στις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας. Το IoT στις επιχειρήσεις αντιπροσωπεύει μια νέα βιομηχανική επανάσταση. Μέσω της μελέτης και της εμβάθυνσης των νέων τεχνολογιών στην επιχειρηματικότητα, οι μαθητές απέκτησαν χρήσιμες ψηφιακές και επιχειρηματικές δεξιότητες με σκοπό να γίνουν καινοτόμοι επιχειρηματίες όπως απαιτεί η αγορά για το μέλλον της ευρωπαϊκής οικονομίας.

 

Κάθε ευρωπαϊκή ομάδα δημιούργησε την δική της εικονική επιχείρηση και παρήγαγε πρωτότυπα χρησιμοποιώντας τεχνολογία IoT (internet of things) τα οποία και παρουσιάστηκαν στην τελευταία αυτή εικονική εβδομάδα κινητικότητας.

Οι μαθητές του Εσπερινού Γενικού Λυκείου Ιωαννίνων δημιούργησαν την εικονική επιχείρηση «ESILVER-IoT protection
https://sites.google.com/view/esilverprotection   για την παραγωγή και προώθηση προϊόντων IoT και την εφαρμογή λύσεων για την δημιουργία ενός ασφαλούς οικοσυστήματος εργασίας μέσα από παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο ώστε να επιτυγχάνεται τόσο η αύξηση της ασφάλειας του εργατικού δυναμικού μιας επιχείρησης όσο και η ασφάλεια των μέσων και των εγκαταστάσεων της.

Ειδικότερα οι μαθητές μας με την καθοδήγηση των καθηγητών τους
δημιούργησαν 5 πρωτότυπα:

  • ProJacket I  το οποίο με αισθητήρες θερμοκρασίας σώματος, παλμών και γυροσκόπιο μπορεί να στείλει σε πραγματικό χρόνο στοιχεία για την φυσική κατάσταση του εργαζόμενου και σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος να στείλει πληροφορίες αν είναι καλά.
  • ProJacket II το οποίο μετατρέπει το κινητό τηλέφωνο των εργαζομένων σε ένα ισχυρό εργαλείο που μπορεί να στείλει ειδοποιήσεις σε περίπτωση ατυχήματος πτώσης στέλνοντας γεωγραφικές συντεταγμένες και εικόνες του τόπου ατυχήματος.
  • Electrical Power Relay το οποίο είναι εφοδιασμένο με αισθητήρες που μετρούν την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας (KW/h) και τυχόν λάθη που εντοπίζονται στην τάση. Έτσι αυτόματα το σύστημα EPR μπορεί να διακόπτει την παροχή ενέργειας από μια συσκευή αλλά και να ελέγχει η εταιρεία την κατανάλωση ενέργειας με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος.
  • Car Collision System με τη χρήση δύο αισθητήρων και μιας κινητής συσκευής (smartphone, tablet) μια επιχείρηση μπορεί να ελέγχει την οδηγική ικανότητα των υπαλλήλων που οδηγούν τα οχήματά της αλλά και σε περίπτωση που πλησιάσουν άλλο αυτοκίνητο σε απόσταση 20 εκ. ή ακόμη υπάρξει σύγκρουση η κινητή συσκευή θα στείλει φωτογραφία στα κεντρικά της εταιρείας με το γεωγραφικό στίγμα και φωτογραφία του τόπου που συνέβη η σύγκρουση.
  • Air Safety & Quality System, με αυτό το σύστημα η εταιρεία μπορεί σε κάθε χώρο που υπάρχει υπάλληλός της να διασφαλίσει την καλύτερη ποιότητα αέρα και εργασιακών συνθηκών μιας και με την συνεχή καταγραφή των επιπέδων υγρασίας, μονοξειδίου ή διοξειδίου του άνθρακα, θερμοκρασίας και άλλων επιβλαβών αερίων θα μπορεί να θέτει αυτόματα σε λειτουργία όλες τις αντίστοιχες συσκευές (π.χ. εξαερισμό) που θα επιτρέψουν τις ιδανικές συνθήκες εργασίας.

Είναι γεγονός πως και σε αυτή την κινητικότητα έστω και αν ήταν εικονική εργαστήκαμε ομαδικά, διδαχτήκαμε πολλά μαθητές και καθηγητές, βιώσαμε έντονα συναισθήματα και ζήσαμε διαφορετικές πολιτιστικές και  ψυχαγωγικές εμπειρίες.

Συγχαρητήρια στην ομάδα ERASMUS+ του Εσπερινού Γενικού Λυκείου Ιωαννίνων που δεν πτοήθηκε από την πανδημία και κατάφερε να αντιπροσωπεύσει υποδειγματικά τόσο το σχολείο όσο και την χώρα μας σε αυτό το διαφορετικό αλλά συναρπαστικό ταξίδι ERASMUS+.