Στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ KA122, που υλοποιείται από το 3ο Γενικό Λύκειο Τρικάλων «Οδυσσέας Ελύτης», πραγματοποιήθηκε ομαδική κινητικότητα μαθητών και εκπαιδευτικών στην Πάδοβα της Ιταλίας, κατά το χρονικό διάστημα 11–17 Ιανουαρίου 2026, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου «A(I) European School for All», το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η κινητικότητα φιλοξενήθηκε στο Istituto di Istruzione Superiore “E. Usuelli – Ruzza” στην Πάδοβα, σχολείο με το οποίο το 3ο ΓΕΛ Τρικάλων διατηρεί μακρόχρονη και σταθερή συνεργασία στο πλαίσιο ευρωπαϊκών εκπαιδευτικών δράσεων.
Οι δραστηριότητες της κινητικότητας επικεντρώθηκαν στην Τεχνητή Νοημοσύνη στην Εκπαίδευση, την Ψηφιακή Μετάβαση, τη Συμπερίληψη και την Ευρωπαϊκή Διαπολιτισμική Συνεργασία, συνδυάζοντας μαθησιακές, συνεργατικές και αναστοχαστικές προσεγγίσεις.
Οι μαθητές εργάστηκαν σε διεθνείς ομάδες, παρουσίασαν το σχολείο και την πόλη τους, δημιούργησαν podcasts με θέμα τον ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης στη σχολική εκπαίδευση, συμμετείχαν σε καθημερινό ιστολόγιο αναστοχασμού, ψήφισαν το λογότυπο του έργου και ξεκίνησαν τη δημιουργία ψηφιακού βιβλίου σχετικά με το σχολείο του μέλλοντος. Μέσα από τις δράσεις αυτές καλλιέργησαν δεξιότητες κριτικής σκέψης, δημιουργικότητας και ψηφιακού γραμματισμού.
Παράλληλα με τις μαθητικές δραστηριότητες, υλοποιήθηκαν και δράσεις επαγγελματικής ανάπτυξης εκπαιδευτικών. Η εκπαιδευτικός Ιταλικής Γλώσσας Βασιλική Καλαντζή πραγματοποίησε επιτόπια παρακολούθηση (job shadowing) σε μαθήματα ιταλικής γλώσσας για μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, με έμφαση στη διαφοροποιημένη διδασκαλία, τη συμπεριληπτική εκπαίδευση και τη χρήση ψηφιακών εργαλείων και εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης. Επιπλέον, συμμετείχε σε συναντήσεις με συντονιστές ειδικής αγωγής, σε εργαστήρια επαγγελματικής ανάπτυξης και ανέπτυξε, σε συνεργασία με Ιταλούς εκπαιδευτικούς, σχέδια μαθήματος για διαφοροποιημένες τάξεις.
Οι πολιτιστικού χαρακτήρα επισκέψεις στην Πάδοβα, τη Βερόνα και τη Βενετία συνέβαλαν στην ενίσχυση της διαπολιτισμικής κατανόησης και της ευρωπαϊκής συνείδησης των συμμετεχόντων.
Την παιδαγωγική και οργανωτική ευθύνη της κινητικότητας είχαν οι εκπαιδευτικοί Ευθυμία Σαμαρά (Αγγλικής Γλώσσας), Αλέξανδρος Βαναργιώτης (Φιλόλογος) και Βασιλική Καλαντζή (Ιταλικής Γλώσσας).

