Το 4ο ΓΕΛ Ζωγράφου στην Ιταλία με το πρόγραμμα Erasmus+

Το 4ο ΓΕΛ Ζωγράφου πραγματοποίησε την 6η διακρατική κινητικότητα στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+KA229 με τίτλο EuroDigiCultHer στην Ιταλία, από τις 25 έως τις 30 Απριλίου 2023. Στην κινητικότητα συμμετείχαν 2 καθηγητές/τριες και 4 μαθητές/τριες της Β΄ Λυκείου. Επισκεφτήκαμε το σχολείο Giovanni Malafarina, Istituto Tecnico Tecnologico στο Soverato της Καλαβρίας στη Νότια Ιταλία, τεχνικό και επαγγελματικό σχολείο της περιοχής, με περίπου 2000 μαθητές και πολλές τεχνικές ειδικότητες.

Την πρώτη μέρα μετά την υποδοχή μας στο σχολείο, οι μαθητές και οι μαθήτριες από όλες τις χώρες που συμμετείχαν (Κροατία, Ισπανία, Ουγγαρία, Ελλάδα, Ιταλία και Πορτογαλία) ξεναγήθηκαν στην περιοχή παίζοντας ένα ψηφιακό παιχνίδι θησαυρού με τη βοήθεια των Ιταλών καθηγητών του σχολείου υποδοχής. Τις επόμενες μέρες πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις σε χώρους ιστορικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στη Μεγάλη Ελλάδα, όπως η πόλη Squillace που φημίζεται για τα κεραμικά της, ο βραχώδης σχηματισμός Pietragrande, η Ταορμίνα, η πρώτη αποικία των Ελλήνων στη Σικελία και η Τροπέα στην περιοχή της λεγόμενης Ακτής των Θεών.

Την τελευταία μέρα της παραμονής στο Soverato οι μαθητές/τριες  εργάστηκαν σε διεθνείς ομάδες για τη δημιουργία  υλικού επαυξημένης πραγματικότητας. Με τη βοήθεια της εφαρμογής Assemblr αξιοποίησαν υλικό που συγκέντρωσαν κατά τη διάρκεια των πολιτιστικών επισκέψεων και σχετίζεται με την πολιτιστική κληρονομία της περιοχής της Καλαβρίας και της Σικελίας, προκειμένου να αναπαραστήσουν περιοχές ή μνημεία με τη μέθοδο της επαυξημένης πραγματικότητας.

Στη διάρκεια της κινητικότητας η συνεργασία όλων των εταιρικών σχολείων ήταν εξαιρετική, ενώ η φιλοξενία του σχολείου υποδοχής υπήρξε άψογη. Το ταξίδι αυτό ήταν μια μοναδική ευκαιρία να εξερευνήσουμε μια περιοχή με μακραίωνη ιστορία,  καθώς και να συνεργαστούμε με ένα τεχνικό σχολείο με τεράστια εμπειρία σε ευρωπαϊκές δράσεις και προγράμματα και να γνωρίσουμε τη φιλοσοφία της λειτουργίας του.